Vlada iskazala namjeru da kupi akcije Luke Bar, resor Ibrahimovića ima rezervu

Ministar Damjanović naveo da se kupuju akcije profitabilne firme, te da će ih neko drugi kupiti ako oni to ne urade i tako "držati državu za vrat"

38739 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izvršna vlast je danas usvojila informaciju o namjeri Vlade da otkupi dio akcija u vlasništvu manjinskih akcionara Luke Bar.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je namjera da se kupe akcije Luke Bar, imajući u vidu da je Vlada većinski vlasnik luke, ali da nema dvotrećinsko vlasništvo, što znači da ne može donositi strateške odluke.

“Imajući u vidu da su sredstva u rebalansu obezbijeđena na poziciji kupovine hartija od vrijednosti, smatramo da je ekonosmki opravdano i od vitalnog nacionalnog interesa da se pristupi kupovini ponuđenih akcija, odnosno uvećanju državnog vlasništva, na nivo koji će biti iznad dvotrećinskog, kako bi se omogućilo puno gazdovanje i puna valorizacija državne imovine u Luci Bar”, poručio je Damjanović.

Plan Vlade je, između ostalog vezan i za potencijalno objedinjavanje Luke Bar, odnosno vraćanje Port of Adrie u sistem Luke Bar.

Da bi se ove kompanije spojile u jednu, potrebno je da njihove skupštine akcionara donesu takve odluke dvotrećinskom većinom svih akcionara sa pravom glasa.

Država sada posjeduje 54 odsto akcija, pa joj nedostaje oko 13 odsto do očekivane dvije trećine.

Nakon države, najveći akcionar ima 9,7 odsto akcija, a njegove ime je sakriveno iza kastodi računa CKB banke, dva odsto akcija ima Otvoreni investicioni fond Trend, zatim slijedi niz akcionara koji imaju manje od jedan odsto akcija.

Preostali dio akcija imaju domaći i strani investitori koji su ih kupovali na berzi, kao i sadašnji i bivši radnici Luke.

Povezani članci

03. Decembar 2022.

Vlada se priprema da kupi 13 odsto akcija Luke

U MKI smatraju da i sad postoji većina za spajanje sa Port of Adriom

Državni sekretar u Ministarstvo kapitalnih investicija Admir Šahmanović kazao je da taj resor izražava rezervu po ovom pitanju, jer smatraju da ta ideja nije održiva, ali ipak nisu izdvojili mišljenje prilikom glasanja.

"Zakonom o privrednim društva je propisano da odluka o restrukturiranja privrednog društva donosi skupština akcionara. Članom zakona je propisano da se odluka o spajanju kompanija i emisiji akcija po osnovu restrukturiranja društva donosi dvotrećinskom većinom pristupnih i zastupljenih akcionara... Eksplicitno je propisano da za donošenje odluka o restrukturiranja nije potrebno da država bude vlasnik dvije trećine akcija", naveo je Šahmanović.

On je kazao da je u prethodnom periodu iskazan jednosmislen stav manjinskih akcionara da podržavaju spajanje Luke Bar sa Port of Adriom.

"Nezavisno od udjela države u vlasničkoj strukturi realno je očekivati da bi na skupštini akcionara bila obezbijeđena dvotrećinska podrška za spajanje sa Port of Adriom. Ostaje nejasno i neobrazložena namjera dijela Vlade...", rekao je on.

Predlog tog ministarstva je da Vlada kupi većinski paket akcija Port of Adrije, te onda pokrenuti postupak spajanja.

On je naglasio i da je cijena akcija prije priče o kupovini bila 28 centi, a da je na današnji dan 85 centi.

Damjanović: Ako ovo ne uradimo, akcije će kupiti neko drugo

Damjanović je nakon toga saopštio da se ova investicija može isplatiti samo kroz isplatu dividendi, jer država kupuje Luku Bar kada je ona profitabilna firma.

"Država ovdje investira i to nije trošak, već investiranje sa veoma kratkim vremenom povratka", rekao je Damjanović.

On je kazao da bi uvećanje državnog kapitala uticalo i na broj predstavnika u bordu direktora buduće spojene kompanije.

"I ključni argument, ako ovo ne uradimo, stvaramo prostor da neko drugi uskoči i da umjesto države kupi dvije trećine i za vijek vjekova 'uhvati državu za vrat'. Onda ćemo za duži period biti 'duplo golo'. Ja ne znam ko je to, priča se svašta, ali ja ne čujem ništa, ali je možda to nečiji cilj... Ja to sa ove pozicije neću dozvoliti", rekao je ministar finansija.

Abazović: Ako kupimo akcije, one samo mogu da vrijede više

Premijer Dritan Abazović naveo je da je kupovina akcija Luke Bar u ovom trenutku "najbolji mogući posao za državu".

"Ako dođemo do 66 odsto akcija, te akcije u narednom periodu mogu samo da vrijede više. Ovo je samo prva akcija, druga je kupovina Port of Adrije. To što je Crna Gora prodala najbolji dio luke za novac koji je smiješan, to je pitanje za one koji su ulazili u taj posao".

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović je istakao da je namjera kupovine akcija opravdana, te da vrijednost akcija može biti samo veća, a ne manja.

Bonus video: