Ulažemo u zeleniju i sigurniju budućnost

HELLENiQ ENERGY, uzorna kompanija u regionu jugoistočne Evrope

6727 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Izvršni direktor HELLENiQ ENERGY-a, g-din Andreas Shiamishis
Foto: Izvršni direktor HELLENiQ ENERGY-a, g-din Andreas Shiamishis

HELLENIC PETROLEUM Grupa, jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, predstavila je svoj nov naziv - HELLENiQ ENERGY, kao dio cjelokupnog rebrendiranja svog poslovanja. Na taj način odaje se počast decenijama dugoj istoriji kompanije i ambiciji da postane vodeća kompanija u novoj eri pametne energije.

Promjenom korporativnog identiteta kompanije HELLENiQ ENERGY obilježen je kraj prve faze ambicioznog strateškog plana grupe pod nazivom „Vizija 2025“. U središtu ove tranzicije je implementacija značajnih projekata transformacije i digitalizacija i modernizacija rafinerija.

U okviru HELLENiQ ENERGY porodice, zaposlenima u kompaniji Jugopetrol AD je 2. decembra predstavljen novi korporativni identitet HELLENIC PETROLEUM Grupe.

Cilj HELLENiQ ENERGY je da značajno smanji svoj ekološki otisak i da savlada izazove koje nose klimatske promjene.

Hellenic Petroleum
foto: HELLENiQ ENERGY, solarna elektrana u Kozaniju

Izvršni direktor HELLENiQ ENERGY-a, g-din Andreas Shiamishis objašnjava za „Vijesti“ Šta znači „Vizija 2025“?

„Brzom implementacijom našeg strateškog plana „Vizija 2025“, koji je započet 2021. godine, nastavljamo našu transformaciju u integrisanu Grupu za proizvodnju svih modernih oblika energije i razvoj novih poslovnih aktivnosti, sa akcentom na obnovljive izvore energije. To je sveobuhvatan program kojim se obezbjeđuje tranzicija HELLENiQ ENERGY Grupe u njenu energetsku budućnost. Kreiramo i implementiramo strategiju koja vodi ka čistijoj i održivijoj budućnosti za sve. Svoje tradicionalne aktivnosti prilagođavamo novom globalnom okruženju i ulažemo u čistije oblike energije, drastično smanjujući svoj ekološki otisak. Naš cilj je da uđemo u novu eru dinamičnog i održivog razvoja kroz realizaciju važnih projekata transformacije i modernizacije naših rafinerija, ali i kroz ubrzani razvoj obnovljivih izvora i „zelene“ energije, kao i ulaskom na nova tržišta i proširenjem asortimana proizvoda. Implementacija "Vizije 2025" nema datum završetka. Zapravo, to je proces u kontinuiranom razvoju, jer će Grupa morati stalno da se prilagođava novoj eri koju će stvoriti energetska tranzicija.“

Koje su ključne oblasti “Vizije 2025” uključuju ponovno postavljanje programa HELLENIQ PETROLEUM?

"VIZIJA 2025" integriše aktivnosti koje su fokusirane na savremene izazove, pri čemu su prioriteti raspoređeni u 5 ključnih stubova: redefinisanje ESG strategije (strategija sa fokusom na tri glavna stuba održivosti – životna sredina, društvo i upravljanje) i ciljeva stakleničkih plinova, prilagođavanje poslovne strategije i opredjeljivanje finansijskih sredstava na ove ciljeve, uspostavljanje odgovarajuće korporativne strukture, unaprjeđenje korporativnog upravljanja i usvajanje novog korporativnog identiteta. Nastojimo da osiguramo svoju jaku poziciju u energetskoj industriji tako što ćemo naše poslovanje učiniti kompatibilnim i usklađenim sa novim okruženjem, dok smisleno gradimo svoju poziciju u novim, čistijim oblicima energije. Naš investicioni plan iznosi skoro 4 milijarde eura, od čega je polovina opredijeljena za modernizaciju naše tradicionalne djelatnosti i proizvodnju „čistijih“ niskoemisionih tečnih goriva, dok će ostatak biti iskorišćen za energetsku tranziciju, sa akcentom na održive izvore energije i smanjenje emisije ugljen dioksida. Ciljanim ulaganjima i sveobuhvatnim akcionim planom obezbjeđujemo uspješan prelazak na novi proizvodni i razvojni model. Odgovaramo na izazove klimatske krize i energetske transformacije, integrišemo inovacije, koristimo nove tehnologije i napredno znanje. HELLENiQ ENERGY nastoji da bude uzorna kompanija u regionu jugoistočne Evrope, koja vodi ka razvoju i doprinosi zelenom rastu i energetskoj tranziciji.

Koji je cilj kompanije vezano za stope rasta u narednim godinama?

Prednosti nove poslovne strategije, unapređenog korporativnog upravljanja, kao i nove organizacione strukture, postale su vidljive u kratkom vremenskom periodu i omogućavaju dinamičniji razvoj Grupe. Održavanje stabilnih stopa rasta, konstantno unapređenje naših operativnih rezultata i profitabilnosti, uz povećanje proizvodnje i izvoza, u teškom globalnom okruženju, rezultat je kontinuiranog nastojanja da se poboljša konkurentnost. Veliki naglasak stavljen je na digitalnu transformaciju gdje je u toku dugoročni ambiciozni plan, koji se bavi pitanjima organizacione fleksibilnosti i komercijalnog razvoja izvan granica Grčke. Istovremeno, brzo se razvijamo u oblasti obnovljivih izvora energije i u periodu od 18 mjeseci Grupa je dvanaestostruko povećala instalirani kapacitet koji je dostigao 340 MW i desetostruko povećala portfolio projekata u razvoju (fotonaponski paneli, vjetar i skladištenje) koji premašuje 2 GW. Cilj je povećati učešće obnovljivih izvora u profitabilnosti Grupe na 20-25% u narednih 5-6 godina. Ukupno, plan investicija za naredne godine iznosi oko 4 milijarde €, od čega je oko 2 milijarde namijenjeno modernizaciji naše tradicionalne djelatnosti i proizvodnji „čistijih“ niskoemisionih tečnih goriva, dok će ostatak biti namijenjen za energetsku tranziciju, sa naglaskom na čistije oblike energije i smanjenje emisije ugljen dioksida. Glavni cilj je razvoj diversifikovanog energetskog portfolia, kako bi Grupa mogla efikasno odgovoriti na savremene izazove. Za našu kompaniju cilj je da i dalje ostvarujemo najbolje moguće rezultate za akcionare, ali istovremeno ulažemo u zeleniju i sigurniju budućnost kompanije, a gdje god možemo, pomažemo i potrebe društva.

Za koliko procenata planirate smanjiti emisiju CO2 do 2030. godine?

Implementacijom svoje strategije održivog razvoja, Grupa ima za cilj postizanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva poboljšanja energetskih performansi i smanjenje emisije stakleničkih plinova, u skladu sa relevantnim međunarodnim ciljevima održivog razvoja UN-a u oblasti (čistije) energije i klime. Cilj nam je da smanjimo CO2 otisak koji je rezultat naših aktivnosti (otisak na životnu sredinu kao posljedica direktnih i indirektnih emisija, područje 1 i područje 2) za 50% do 2030. godine, dok razvijamo opcije za smanjenje indirektnog uticaja na životnu sredinu (područje 3). Ciljevi će biti ostvareni zahvaljujući nizu projekata u našim industrijskim objektima koji se odnose na poboljšanje energetske efikasnosti, elektrifikaciju objekata iz niskih i postepeno nultih emisionih izvora, smanjenje emisija iz industrijskih procesa, kao i prikupljanje i skladištenje emisija njihovom proizvodnjom, dok će značajan dio cilja predstavljati kompenzacija emisija kroz povećanje instaliranih obnovljivih izvora energije, pri čemu je cilj koji smo postavili za instalirani kapacitet >1 GW do 2026. godine i 2 GW do 2030. godine. Naši ciljevi za značajno smanjenje uticaja na životnu sredinu su ambiciozni, ali ostvarivi, kako bismo efikasno doprinijeli suočavanju sa posljedicama klimatskih promjena.