Digitalna transformacija poslovanja uz digitalizaciju računovodstva

Digitalizacijom komunikacije između kompanije i eksterne računovodstvene agencije moguće je uspostaviti dnevnu ažurnost u računovodstvu, a da se pri tom dodatno vremenski ne optereti ni kompanija ni računovodstvena agencija.

8502 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Data Design
Foto: Data Design

Kada za sebe smatramo da traćimo vrijeme? Kada to što radimo ne predstavlja vrijednost za nas lično ili posao koji obavljamo?

Startup kompanije, mala i srednja preduzeća koji dominantno angažuju specijalizovane računovodstvene agencije, to obično smatraju traćenjem vremena. Upravo iz razloga što u toj administraciji ne vide vrijednost za sebe i svoj biznis nego samo za državu.

Zašto nam je ipak potrebno računovodstvo?

Poreska prijava nije suština računovodstva. Ona je samo posljedica uredne evidencije dokumentacije iz poslovanja u skladu sa važećim zakonskim propisima. Međutim, uredna evidencija prihoda i rashoda omogućava nam da istinski razumijemo aktuelno stanje našeg biznisa, kao i da donosimo pravovremene odluke i strategije u narednom periodu. Računovodstvo je nauka koja nam pruža metodologiju za sistemsko prikupljanje, obradu i analizu informacija o ekonomskom stanju preduzeća. Preduzećima ono omogućava kontrolu finansijskih operacija i transakcija, analizu i planiranje u cilju donošenja adekvatnih poslovnih odluka, dok državnim organima te informacije pomažu prilikom određivanja visine poreza koje je preduzeće u obavezi da plati državi.

Dakle, povjerili smo spoljašnjem saradniku, računovodstvenoj agenciji, da u naše ime sprovodi računovodstvene procese. Kao što smo vidjeli iz definicije, samo jedan dio računovodstva predstavljaju evidencije, kontrola i obrada podataka, za šta su obično zadužene agencije. Međutim, onaj suštinski dio za naše poslovanje, su analize računovodstvenih podataka i planiranje, a taj dio posla se ne može ustupiti spoljašnjem partneru.

Da bi kompanije mogle da vrše analizu računovodstvenih podataka i koriste je u planiranju, neophodna je dnevna ažurnost u računovodstvu. Iz tog razloga velike kompanije organizuju računovodstvo kao sektor unutar kompanije, kako bi mogili imati dnevno ažurne podatke i izvještaje. Računovodstvene agencije uglavnom nisu dnevno ažurne nego svoj posao rade kampanjski, to jest, neposredno pred rok za predaju poreskih prijava odrade sva knjiženja odjednom i sl. Zato, kada kompanije traže neki izvještaj kao što je jednostavna finansijska kartica komitenta ili bilans stanja i uspjeha, isti dobiju poslije nekoliko dana, to jest kada agencija proknjiži svu dostavljenu dokumentaciju. Naravno, dio odgovornosti snose i kompanije koje su prezauzete svojom ključnom djelatnošću i nisu dovoljno ažurne u dostavljanju dokumentacije, pa računovođa i nije bio u stanju da istu proknjiži .

Data Design
foto: Data Design

Digitalizacija nam donosi mnoge prednosti u različitim segmentima poslovanja i života uopšte. Tako i u računovodstvu. Digitalizacijom komunikacije između kompanije i eksterne računovodstvene agencije moguće je uspostaviti dnevnu ažurnost u računovodstvu, a da se pri tom dodatno vremenski ne optereti ni kompanija ni računovodstvena agencija. Čak naprotiv, inovativna rješenja koja nam donosi Digitalni računovođa štede vrijeme i kompaniji i računovođi, a obezbjeđuju dnevnu ažurnost.

Neke od prednosti digitalizovanog računovodstva:

  • Kompanija koristi platformu Digitalni računovođa za kreiranje računa i upravljanje zalihama (obezbijeđena je i elektronska fiskalizacija računa);
  • Računovođa je na platformi Digitalni računovođa postavio šeme knjiženja za te račune što mu obezbjeđuje automatizaciju u knjiženju dokumenata koje kreira njegov klijent – kompanija;
  • Odgovorni zaposleni u kompaniji koriste mobilnu aplikaciju, koja je dio platforme, kako bi skenirali QR kod sa ulaznih faktura troškova i tako digitalizovali taj dokument i odredili vrstu troška;
  • Računovođa takve troškove u nekoliko klikova pregleda (izvrši kontrolu) i proknjiži, a da pri tom ne mora da prekucava te podatke;
  • Uredno proknjiženi svi izlazni računi kompanije omogućavaju samoj inovativnoj platformi da njenim kupcima automatizovano pošalje napomene o isteku valute za plaćanje ili kod ulaznih računa troškova, da odgovornim zaposlenim u kompaniji pošalje napomenu o obavezi plaćanja za neki trošak;
  • Ovaj inovativni sistem je u mogućnosti da menadžmentu kompanije pošalje dnevne email izvještaje o ekonomskom stanju kompanije ili da unaprijed pošalje preliminarni obračun PDV-a kako bi kompanija planirala novčane tokove i na vrijeme izmirila poreske obaveze.
Data Design
foto: Data Design

Digitalna transformacija računovodstva pokrenuće i ukupnu digitalnu transformaciju kompanije. Zaposleni mogu dobijati platne liste na email direktno iz sistema, možete slati ponude, predračune i račune kupcima na email direktno iz sistema, pokrenuti normative i proizvodnju, upravljati projektima direktno iz sistema i sl.

Digitalna transformacija kompanija pokrenuće i digitalnu transformaciju cjelokupnog društva.

Digitalniracunovodja.com zasnovan je na inovativnom poslovnom informacionom sistemu TiramisuERP.com koji je proizvod crnogorske kompanije Data Design doo, a koji je već rasprostranjen na tržišta zemalja iz regiona.