Direktora Fonda PIO biraju 15. decembra

Većinu u upravnom odboru sada imaju predstavnici DPS-a, BS i SDP-a. Abazović ranije dao podršku Aligrudiću

5597 pregleda 7 komentar(a)
Zbog Krivokapića, Katnića i udruženja penzionera, bivša vlast odavno ljuta na Aligrudića: Fond PIO, Foto: Luka Zeković
Zbog Krivokapića, Katnića i udruženja penzionera, bivša vlast odavno ljuta na Aligrudića: Fond PIO, Foto: Luka Zeković

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) odlučivaće u četvrtak 15. decembra o izboru direktora te institucije.

Oni očekuju da će do tada dobiti listu od tri kandidata koji su dobili najviše bodova na testiranju Uprave za ljudske resurse.

Ta Uprava je 30. septembra objavila javni konkurs za radno mjesto direktora na koji se javilo šest kandidata - sadašnji vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić, bivša direktorica i članica sadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO Jadranka Milošević, bivši direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje Jovo Pajović, bivši direktor Uprave za vode Damir Gutić, bivši direktor sektora Poreske policije Miodrag Martinović, kao i Mirsad Azemović - bivši potpredsjednik Opštine Rožaje i donedavni savjetnik Ervina Ibrahimovića kada je bio potpredsjednik Skupštine.

Između tri kandidata sa liste koju dobiju od Uprave za ljudske resurse Upravni odbor će odlučiti o izboru direktora. Većinu u upravnom odboru, izabranom u avgustu ove godine, imaju partije koje su glasale za smjenu sadašnje Vlade. Dva predstavnika ima DPS Jadranku Milošević i Kemala Đečevića, predstavnik Bošnjačke stranke je predsjednik upravnog odbora Alija Košuta, dok je član i Marko Kastratović (SDP). Preostala tri člana su iz Saveza penzionera, sindikata i Unije poslodavaca.

Ocjenjivanje kandidata trebalo je da bude održano prije mjesec, ali je odloženo zbog izostanka predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja u komisiji. Član komisije ispred ministarstva, koja je u četvrtak ispitivala kandidate, bio je državni sekretar Adis Pepić funkcioner Bošnjačke stranke, tako da je on ocjenjivao svog stranačkog potpredsjednika Damira Gutića i kolegu člana glavnog odbora Mirsada Azemovića.

”Vijesti” su pitale Ministarstvo da li član upravnog odbora Jadranka Milošević (DPS) može glasati za sebe kao kandidata za direktora, odnosno da li je prethodno trebala podnijeti ostavku, kao i da li zbog toga može biti promjena u upravnom odboru. Iz Ministarstva su samo odgovorili da upravni odbor shodno Zakonu imenuje i razrješava Vlada, na vrijeme od četiri godine.

Sadašnji direktor Aligrudić (DF) se odavno zamjerio bivšoj vlasti, koja sada ima većinu u upravnom odboru, zbog toga što je spriječio da Ranko Krivokapić uživa u nezakonito utvrđenoj penziji od preko dvije hiljade eura, što je pronašao “izgubljeni staž” tadašnjem specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću čime je omogućilo njegovo razrješenje u februaru, kao i što su komisije Fonda otkrile broje nezakonitosti u radu udruženje penzionera, čiji su funkcioneri većinom predstavnici DPS-a, na osnovu čega je tužilaštvo pokrenulo izviđaj.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović, u septembru je dao punu podršku Aligrudiću i kazao da “ako stvari ne budu kako treba Vlada može ponovo da mijenja svoje predstavnike”.

Bonus video: