Vlada protiv predloga Vučinića da svi dobiju otpremnine

Predlog da 12.000 eura dobiju svi radnici državnih kompanija u stečaju ne treba usvojiti, jer nema procjenu finansijskog uticaja

4146 pregleda 12 komentar(a)
Sa protesta radnika Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandic
Sa protesta radnika Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandic

Vlada smatra da ne treba prihvatiti predlog zakona o ostvarivanju prava na finansijsku podršku, koji je poslanik Radničke partije Maksim Vučinić predao u skupštinsku proceduru.

Predlogom zakona predviđena je isplata otpremnina od 12.000 eura bivšim zaposlenima u državnim kompanijama koje su završile u stečaju, a u mišljenju Vlade, koje je usvojeno na posljednjoj sjednici, piše da navedeni predlog nema procjenu fiskalnog uticaja, kako u pogledu procjene uticaja na državni budžet, tako i u pogledu postojanja rizika po finansije Crne Gore.

”Dodatno, nedostaje i gruba procjena potencijalnog broja osoba koje bi mogle ispuniti uslove za dobijanje finansijske podrške, za koje bi bilo neophodno obezbijediti novac u budžetu, pri čemu je od značaja ukazati da je kod primjene Zakona o ostvarivanju prava na finansijsku podršku osobama koje su bile zaposlene u kompanijama u sektoru rudarske i metalske industrije tadašnja procjena od nešto više od hiljadu potencijalnih zahtjeva petostruko premašena”, navodi se u mišljenju Vlade.

Ukazali su da se na ovaj predlog mogu adekvatno izjasniti nakon detaljno sprovedene analize.

Skupština je krajem prošle godine usvojila zakon o otpremninama za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije.

U odnosu na ovaj zakon, Vučinić je ranije “Vijestima” kazao da njegov predlog obuhvata radnike svih državnih preduzeća koja su završila u stečaju, kao i bivše radnike rudarsko-metalskog sektora koji su bili diskriminisani pomenutim usvojenim zakonom.

”Njime se predviđa kriterijum da pravo mogu ostvariti svi oni koji nakon gubitka posla zbog stečaja nijesu kod drugog poslodavca zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme”, rekao je Vučinić.

Zakonom koji je već usvojen je definisano da pravo na podršku imaju radnici koji zbog stečaja, nijesu zasnovali radni odnos kod drugog poslodavca, bez dodatka “na neodređeno vrijeme”.

Vlada je mišljenja i da je predlog zakona u saglasju sa opštom namjerom države da ispravi učinjene socijalne nepravde osobama koje su nekada bile zaposlene u državnim preduzećima u stečaju. Međutim, kako navode, poslovi koji se odnose na pitanja zarade iz rada i po osnovu rada, iz oblasti socijalne zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja povjerena su Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

”Ukazujemo da je nadležan organ za eventualno postupanje po zahtjevima za dodjelu finansijske podrške, po predloženom tekstu onaj koji je nadležan za poslove rada i socijalnog staranja. Ovo iz razloga što se prilikom obrade podnijetih zahtjeva ispituje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na finansijsku podršku kroz detaljnu analizu problematike poput osnova za zasnivanje prestanka radnog odnosa, pitanje otvaranja stečaja, prava po osnovu penzijskog invalidskog osiguranja, ali i pitanja zasnivanja novog radnog odnosa”, piše u mišljenju Vlade.

Norme u predlogu nepotpune i izazvale bi probleme

Iz Vlade su naveli i da su norme predloženog zakona u pojedinim segmentima nepotpune, što bi uslovilo brojne praktične probleme prilikom postupanja po podnijetim zahtjevima.

Vučinić je ranije, upitan da li je imao konsultacije sa Ministarstvom finansija povodom ovog pitanja, kazao da će se o njegovom predlogu tek raspravljati na skupštinskim odborima, te očekuje saradnju resornih ministarstava kada je u pitanju procjena fiskalnog uticaja.

”S obzirom na to da su u periodu tranzicije najviše stradala preduzeća rudarsko-metalskog sektora ne očekujem da će broj radnika koje ovaj zakon obuhvata biti veći od broja koji je obuhvatao pomenuti Zakon za rudarsko metalski sektor”, naveo je Vučinić.

Bonus video: