Umjesto nekadašnje kasarne - novi gradić Luštica bay

Pri kraju pripreme za početak radova na centru budućeg 1,1 milijardu eura vrijednog kompleksa
1284 pregleda 14 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Bay
Luštica bay, Foto: Luštica Bay
Ažurirano: 24.09.2017. 13:39h

Izgradnja novog turističkog grada Luštica Bay na tivatskom dijelu istoimenog poluostrva, ušla je u novu fazu jer su privedene kraju pripreme za početak radova i na centru budućeg 1,1 milijardu eura vrijednog kompleksa - naselju Central.

Central koji se pravi na oko 240 hiljada kvadrata u sjeveroistočnom dijelu kompleksa nekadašnje vojsne kasarne “Milan Spasić” u Radovićima, biće žila kucavica cijele Luštice Bay jer je zamišljen kao mjesto koje sadrži sva obilježja čitavog jednog gradića za maksimalno 3.500 stanovnika.

Od toga će preko 1.000 stanovnika ovdje boraviti stalno - 12 mjeseci godišnje, pa su planeri komapnije Luštica Development koja razvija projekat Luštica Bay, proteklih mjeseci veoma pažljivo razvijali svaki aspekt Centrala - prvog novog stalnog gradića na Crnogorskom primorju.

Central se nalazi na padini brda odmah iznad Marina naselja u Luštici Bay i prve od ukupno dvije marine novog kompleksa, kapaciteta 173 veza za jahte, a koja će biti otvorena na ljeto naredne godine, zajedno sa prvim hotelom, “The Chedi Luštica Bay”, ranga 5 zvjezdica i kapaciteta 110 apartmana.

Zapadno od Centrala je šampionski golf teren Luštice Bay sa ukupno 18 rupa, a u toku je prva faza njegove izgradnje koja podrazumijeva konstrukciju 4 rupe i izgradnju objekata buduće međunarodne golf-akademije.

Jugoistočno od Centrala na obali zaliva Trašte gradiće se još jedan, tzv. Beach hotel i još dalje u pravcu uvale Pržna, Horizon stambeno naselje sa turističkim vilama.

Strateška pozicija Centrala u odnosu na ostale sadržaje turističkog kompleksa Luštica Bay, tom novom gradiću omogućava i niz prednosti, posebno za kupce zainteresovane za kupovinu ovdašnjih nekretnina čije se cijene kreću u rasponu od 2,4 do 2,6 hiljade eura.

“Ovo naselje je cjenovno veoma konkurentno i na domaćem i regionalnom tržištu jer za razliku od Marina naselja u kome cijenu nekretnina definiše prva linija od mora i luksuzni stil izgradnje, ovdje će cijena nekretnina biti vrlo konkurenta za regionalne prilike, uz jednako visok kvalitet izgradnje kao u Marina naselju. Central će činiti administrativno i komercijalno jezgro čitavog komplesa Luštica Bay. On je planiran da ponudi najvišu koncentraciju trgovačkih, kulturnih i javnih objekata, među kojima će biti i medicinska ustanova, vatrogasna i policijska stanova i međunarodna škola za 180 učenika”, rekla je Slavica Milić iz menadžmenta Luštice Development.

Master plan novog naselja koje je ujedno i kontakt zona Luštice Bay prema postojećim susjednim naseljima u Krtolima, je završen i u toku je detaljno planiranje svih njegovih objekata. Izgradnja prve dvije stambene zgade Centrala sa ukupno 36 stanova, počeće početkom 2018. Prve zgrade praviće se na mjestu objekta nekadašnje velike vojničke kuhinje u bivšoj kasarni koja je pokrivala potrebe više od hiljadu vojnika, kao i na mjestu garaža za vojna vozila.

Neće svi objekti kasarne međutim, biti porušeni radi izgradnje Centrala - neki od njih biće prilagođeni novoj namjeni, poput zgrade bivšeg vojničkog kluba sa bibliotekom koji će biti detaljno rekonstruisan i pretvoren u novu međunarodnu osnovnu školu, a koja će osim stanovnicima Luštica Baya, biti na raspolaganju i lokalnom stanovništvu u Krtolima.

Novu turističku namjenu dobiće i jedna stara sačuvana prizemna kamena zgrada iz sredine 19. vijeka koja je nekada u Austro-Ugarskoj imala vojnu svrhu.

Central će sadržati i više trgova i pijaca, šetališnu zonu, šoping centar, kafiće, restorane, butike, galerije, supermarket, niz različitih otorenih sportsko-rekreativnih sadržaja i igrališta za djecu, sportski centar sa terenima za tenis, sporstku halu, kao i zatvoreni bazen.

U samom srcu Centrala biće trg Esplanade zamišljen da bude svakodnevno centralno mjesto okupljanja žitelja i posjetilaca. Trg širine 34 metra sa sjeverne strane biće “uokviren” nizom malih trgovina, kafea i restorana, dok će sa drugih strana trg oivičavati objekat Mjesnog društveno-kulturnog centra, odnosno supermarketa.

Sa južne strane Esplanade se završava galerijskim prostorom smještenim u obnovljenom austrougarskom vojnom objeku.

Preko puta bulevara koji prolazi kroz naselje, nalaziće se veliki trg Festival Piazza zamišljen kao mjesto održavanja brojnih priredbi i događaja na otvorenom, a na njega se zapadno, nastavlja glavna trgovačka ulica u naselju, u obliku slova “Y”.

Jedan krak tog ipsilona biće uređen kao mini trgovački centar sa dizajnerskim buticima poznatih i luksuznih brendova i istovremeno se nadovezivati na veliko i posebno dizajnirano stepenište koje će Central povezivati sa Marina naseljem na obali zaliva Trašte. Drugi kraj ipsilona naslanjaće se na glavni bulevar i povezivati ga sa posebnim mini parkom u obliku trougla na jednom od glavnih skverova u naselju.

Osim rezidencijalnih objekata sa ukupno oko 95 hiljada kvadratnih metara stambene površine, Central će imati i oko 10 hiljada kvadratnih metara komercijalnih prostora i više od 20 hiljada metara javnih površina i zona za slobodne aktivnosti. Sve zgrade arhitektonski i dizajnerski su oblikovane da istovremeno budu kompatibilne okolnom primorskom ambijentu i modernom dizajnu, a jedna od glavnih karakteristika ovog novog mini gradića biće očuvanje najvećeg dijela postojeće šume čempresa i borova na prostoru nekadašnje kasarne

Tehnički sadržaji i najveći dio infrastrukture potrebne za život i funkcionisanje mini gradića od 3.500 žitelja nalaziće se na južnom i jugozapadnom obodu naselja Centra, gdje će biti smješteni glavna trafostanica, veliki rezervoar za vodu, magacini, mini postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i benzinska stanica uz glavni put koji vodi dalje kroz cio kompleks Luštica Bay. Izgradnja Centrala čije su nekretnine tržištu ponuđene već u aprilu, trajaće 10 godina i obaviće se kroz ukupno sedam faza.

Tvrđava For Radišević biće vidikovac i javni prostor

Investitori i planeri namjeravaju da očuvaju i privedu novoj namjeni ostatke stare autrougarske tvrđave For Radišević.

Ova tvrđava dio je kompleksnog sistema fortifikacionih objekata nazvanog „Primorska tvrđava Boka“, a koji je Austro-Ugarska u drugoj polovini 19. i prvoj deceniji 20. vijeka ovdje podizala, učvršćujući odbranu svoje vojno-pomorske baze u zalivu Boke Kotorske.

For Radišević nalazi se na najužem dijelu poluostrva Luštica, odmah iznad zaliva Trašte, na strategijski vrlo važnom mjestu za odbranu Tivatskog zaliva od napada sa mora.

Tvrđava je u aktuelnom obliku, na uzvisini 120 metara iznad nivoa mora, nastala 1890. godine kada je renovirana i prenaoružana ovdašnja stara topovska baterija iz 1866.

Prema pisanju penzionisanog potpukovnika Radojice Pavićevića u knjizi „Werk - austrougarske tvrđave u Crnoj Gori“, For Radišević je pred Prvi svjetski rat, bio naoružan sa dva obalska topa kalibra 150 mm i jednom baterijom od 4 merzera kalibra 210 mm. Velika tvrđava građena od fino tesanog kamena, djelimično je razorena u Drugom svjetskom ratu, miniranjem od strane Njemaca koji su se odavde povlačili krajem 1944. godine.

Oštećeni, ali još veoma impozantni veliki kameni objekat koji je djelimično ukopan i okružen nasipima, a sa koga se pruža izvanredan pogled na cijeli zaliv Trašte, u Centralu će dobiti novu ulogu. Tvrđava će naime, postati javni prostor i veliki vidikovac, a do njenih kapija vodiće posebno uređene pješačke staze, dok će dio podzemnih odaja trvđave biti korišten za suvenirnicu i bar.

Bonus video: