Dio pljevaljske opozcije: Marković i članovi njegove vlade nijesu dobro došli u Pljevlja

"Vlada Crne Gore preko porodičnih i bjelosvjetskih tajkuna dovela Rudnik uglja do ruba propasti", rekao je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić
102 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, posjeta Pljevljima, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, posjeta Pljevljima, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.09.2017. 13:34h

Dio opozicionih partija u Pljevljima poručile su danas premijeru Dušku Markoviću i članovima njegove vlade da nijesu dobro došli u Pljevlja jer su Pljevljaci siti njihove političke demagogije.

Premijer Duško Marković je juče rekao da Rudnik uglja uspješno posluje, izvršava sve obaveze prema državi i zaposlenima i ima ozbiljne razvojne planove

Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić kazao je da je posjeta Markovića označila početak kampanje DPS za predstojeće lokalne i predsjedničke izbore.

"Pljevljaci sigurno nisu željni Markovićeve predizborne demagogije vezane za Rudnik uglja i pljevaljsku privredu. Znamo da se sve DPS priče završavaju tužno, baš kao i ona Đukanovićeva predizborna bajka o drugom bloku Termoelektrane Pljevlja. Marković i rukovodstvo Rudnika hvale poslovanje ove kompanije, a neće da pogledaju istini u oči i konstatuju da je upravo Vlada Crne Gore preko porodičnih i bjelosvjetskih tajkuna dovela Rudnik uglja do ruba propasti. Zahvaljujući tome, Rudnik uglja danas ima za dvije trećine radnika manje nego prije samo desetak godina. Radnici su obespravljeni i nezadovoljni, sa najnižim platama u istoriji postojanja ovog preduzeća. To sve iz razloga što Vlada Crne Gore gleda na Rudnik i cjelokupnu pljevaljsku privredu kao na ''kravu muzaru'' koju treba iscrpiti do krajnjih granica, sve u cilju nerealnog održavanja na vlasti", ističe Lekić.

On je kazao da je propast Rudnika počela od kada je on postao sredstvo za partijsko potkusurivanje i uhljebljavanje nestručnih partijskih kadrova koji poput pijavica crpe ovo preduzeće sve dok ga ne pošalju u stečaj.

"Marković je otvoreno i bahato Pljevljacima stavio do znanja da Vladu ne interesuje nijedan gorući pljevaljski problem, a naročito ne problem zagađenosti i nezaposlenosti. O ovim problemima je najavio razgovor nekom drugom prilikom. tj. kad' na vrbi rodi grožđe! Tako je još jednom pokazao da crnogorsku vladu Pljevlja interesuju samo kad se pljačka, pije, jede i uživa, a njegovu narednu posjetu Pljevljima možemo očekivati na proljeće, pred same lokalne izbore. Do tada će, u to ne sumnjamo, smisliti neku novu bajku za one naivne kojih je u Pljevljima sve manje. Naravno, Markoviću neće ni pasti na pamet da preko zime posjeti Pljevlja okovana ledom i smogom", rekao je Lekić.

Za predsjednika opštinskog odbora Demokratske narodne partije (DNP) Vladislava Bojovića posjeta Markovića po svom sadržaju i rezultatima, može da se posmatra kao do sada najskandaloznije zapostavljanje interesa Pljevalja.

"Osim što je izveo malograđansku predstavu o sopstvenoj važnosti i moći, dolazeći helikopterom, blokadom saobraćaja i postavljanjem policajaca na svakoj raskrsnici u centru grada, predsjednik vlade državnog udara nije našao za shodno da saopšti bilo šta konkretno u pogledu rješavanja nagomilanih problema naše opštine, od nezaposlenosti, preko drastične zagađenosti, do urušene infrastrukture. Ali je zato jasno i glasno saopštio da Opština Pljevlja i Pljevljaci, iako su izloženi brutalnom trovanju, ne mogu da računaju na podršku i saglasnost vlade u pogledu uvođenja ekološke naknade. Sadržajem ove posjete i porukama koje je poslao, Marković je jasno stavio do znanja da je vrh DPS i Katnićeva vlada pustila niz vodu ionako odlazeću lokalnu vlast u Pljevljima. Iako je Mirko Đačić za ovu priliku obukao novu drečavo narandžastu ceradu i stavio šlem, sa rudničkog kopa se vratio kao pokisao, pošto premijer državnog udara nije ni pomislio da pokaže interesovanje za ono što su izazovi odlazeće lokalne vlasti u Pljevljima", istakao je Bojović.

On je dodao da je Marković, hvaleći poslovanje Rudnika uglja Pljevlja, namjerno izbjegao da komentariše činjenicu da ova kompanija i dalje drastično zagađuje životnu sredinu, smanjuje broj zaposlenih, smanjuje plate radnicima koji još uvijek rade, ukida njihova osnovna prava, kao i da je najveći poreski dužnik u Crnoj Gori.

"Iako mu je helikopter bio parkiran uz samu rudničku deponiju Jagnjilo, sa koje se već godinama izručuju talasi prašine i otrova na Pljevljake, Duško Marković ovu deponiju nije ni pomislio da tretira u svojoj pohvalnoj pjesmi o Rudniku uglja. Valjda svjestan da ni oni najnaivniji više ne vjeruju u priču o Drugom bloku Termoelektrane, premijer državnog udara ovaj projekat nije ni pomislio da pomene, kao ni druge potencijalne investicije koje bi omogućile otvaranje novih radnih mjesta", zaključio je Bojović.

Bonus video: