TE Pljevlja za 11 mjeseci proizvela struje u vrijednosti od 365 miliona eura

Klub poslanika Demokrata uputio je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o industrijskim emisijama, kojim se omogućava nastavak rada Termoelektrane Pljevlja

11249 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Za 11 mjeseci ove godine godine Termoelektrana Pljevlja proizvela 1.289 gigavat časova električne energije.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da vrijednost proizvedene električne energije, na relevantnoj Mađarskoj berzi iznosi 365 miliona eura.

On je dodao da je 9. decembra Termoelektrana Pljevlja ostvarila svoj godišnji plan proizvodnje za 2022.godinu.

"Procjena je da će Termoelektrana Pljevlja za 2022. godinu proizvesti 1.444 GWh, a ova količina energije na Mađarskoj berzi vrijedi 415 miliona eura. Čestitam direktoru, rukovodstvu i svim zaposlenim u Termoelektrani Pljevlja na vrhunskim poslovnim rezultatima“, kazao je je Rovčanin.

Podsjetio je da je Termoelektrana Pljevlja prošle godine ostvarila rekord kada je adila 167 dana neprekidno radila bez ijednog ispada iz sistema.

Naredne sedmice poslanici treba da galasaju o zakonu koji treba da omogući nastavak rada Termoelktrane Pljevlja.

Klub poslanika Demokrata uputio je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o industrijskim emisijama, kojim se omogućava nastavak rada Termoelektrane Pljevlja.

Postojećim Zakonom Termoelektrani je prema tvrdnji izvršnog direktora, odobren rad do 20 000 radnih sati, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

Integrisana dozvola za rad Termoelektrane ističe 22. marta naredne godine.

“Imajući u vidu značaj Termoelktrane, potpuno je jasno da je neophodna zakonodavna inrervencija kako bi se eliminisale sporne odredbe jer je svakako u toku spor sa Evropskom energetskom zajednicom, a ono.što je najvažnije 15.10.2024 godine završava se ekološka rekonstrukcija koja će granice sumpora, azota i praškastih materija dovesti u nivo koji propisuju Direktive Evropska unija” kazao je je Rovačnin. G.M.

Bonus video: