Vlahović: Za unapređenje infrastrukture u Kolašinu opredijeljeno 35,4 miliona eura

On je dodao i da će Kolašinu i ostalih 13 opština sjevera pripasti i po 1 milion eura od ekonomskog državljanstva za projekat koji Lokalne uprave odrede

2004 pregleda 4 komentar(a)
Vlahović, Foto: URA
Vlahović, Foto: URA

Predsjednik Građanskog pokreta (GP) URA u Kolašinu, Miodrag Mijo Vlahović, poručio je da je za Kolašin opredijeljeno 35,4 miliona eura za unapređenje infrastrukture u narednoj godini.

"Raduje što su Nacrtom Budžeta za 2023. godinu ovog puta Kolašin i cio sjever prepoznati kao prioritet infrastrukturnog ulaganja od strane Vlade Dritana Abazovića“, saopštio je Vlahović.

Kako je kazao, za Kolašin je opredijeljeno čak 35,4 miliona eura za unapređenje infrastrukture u narednoj godini.

"Od toga 22,5 miliona iz budžetskih sredstava koji će biti uloženi u 16 projekata na teritoriji naše opštine. Među njima od najvećeg značaju su: rekonstrukcija puta Berane - Kolašin, dionica Lubnice - Jezerina, vrijednosti 7 miliona, zatim, rekonstrukcija regionalnog puta Mateševo - Kolašin i tunela "Ključ" u iznosu od 5,4 miliona eura, dok će u Ski centar u Kolašinu biti uloženo 8,2 miliona, od kojih veći dio ide za izgradnju garaže za potrebe skijališta i na vještačko osnježavanje", kazao je Vlahović, a navodi se u saopštenju GP URA.

Pored toga zaslugama menadžmenta PROCON-a, na čelu sa Valerijom Saveljić, obezbijeđeno je, kako je saopštio, skoro 12 milona eura za unapređenje sistema vodosnabdijevanja i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Od čega su, kako dodaje, 8,36 miliona grant sredstva od Investicionog okvira za zapadni Balakn (WBIF) i 3,6 kreditna sredstva EIB-a.

Taj projekat je, kako kaže, od izuzetnog značaja za razvoj Kolašina, naročito gradskog jezgra i zaštitu životne sredine kako u opštini tako i šire, zaštitom rijeke Tare od otpadnih voda.

On je dodao i da će Kolašinu i ostalih 13 opština sjevera pripasti i po 1 milion eura od ekonomskog državljanstva za projekat koji Lokalne uprave odrede.

"To je premijer Dritan Abazović najavio prije par mjeseci. Sredstva od ekonomskog državljanstva naša nova lokalna vlast u Kolašinu uložiće u rekonstrukciju Ulice Boška Rašovića koja je jedna od vitalnih ulica u gradu", poručio je Abazović.

Investicioni bum koji je, kako navodi, krenuo u Kolašinu do sada nije praćen adekvatnom infrastrukturom.

Pozamašna sredstva koja Kolašin ovom prilikom dobija za infrustrukturne projekte pomoći će, dodaje on, u sustizanju i popravljanju infrastrukture u Kolašiunu i zaštiti životne sredine kao neophodan uslov zdravog razvoja opštine.

"Ovo je u interesu svih građana Kolašina bez obzira na politička i druga opredjeljenja. Drago mi je da je Vlada je prepoznala projekte kojima će se rješavati ključni problemi Opštine Kolašin”, zaključio je Vlahović.

Bonus video: