ANB istinito prikazao kako je lani poslovao

Državna revizorska institucija bez većih primjedbi na poslovanje Agencije za nacionalnu bezbjednost u prošloj godini

9418 pregleda 6 komentar(a)
Bivši šef ANB-a Dejan Vukšić, Foto: Boris Pejović
Bivši šef ANB-a Dejan Vukšić, Foto: Boris Pejović

Državna revizorska institucija (DRI) konstatovala je da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) lani istinito i objektivno prikazala svoje prihodnu i rashodnu stranu u budžetu, kao i da je potrebno da poslovanje uskladi sa Zakonom o državnoj imovini.

Revizorski izvještaj o poslovanju ANB-a u prošloj godini odnosi se na period dok je ovom institucijom upravljao Dejan Vukšić.

DRI je dao pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju i uslovno na reviziju poslovanja sa pet preporuka za ispravljanje nepravilnosti. Revizijom je rukovodio Senator Branislav Radulović.

”Finansijskom revizijom nadležni kolegijum DRI stekao je razumno uvjerenje da isti daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor. Revizijom pravilnosti poslovanja utvrđene su neusklađenosti sa Zakonom o državnoj imovini, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini i Uputstvom o radu državnog trezora. Utvrđene neusklađenosti imaju materijalan, ali ne i prožimajući efekat”, konstatovao je DRI.

Revizijom je utvrđeno da u knjigovodstvenu evidenciju nijesu upisani podaci za sve objekte za koje je prema posjedovnim listovima ANB upisana kao vlasnik odnosno korisnik, što nije u skladu sa članom 44 Zakona o državnoj imovini kojim je propisano da evidenciju nepokretnih i pokretnih stvari, na kojima svojinska prava i ovlašćenja vrši Crna Gora, a koje služe za obavljanje funkcije državnih organa, vode organi koji te stvari koriste. Preporučeno je da ANB otkloni ovu nepravilnost.

”U vezi sa navedenom preporukom ANB u Izjašnjenju na preliminarni izvještaj DRI navodi da je zbog neažuriranog upisa prava na nepokretnu imovinu koju koristi i obaveze iz člana 44 Zakona o imovini, inicirao prema Upravi za katastar i imovinu usaglašavanje lista nepokretnosti koji se vode na Agenciju u cilju izdavanja novih posjedovnih listova usaglašenih sa stvarnim stanjem i odredbama koje regulišu ovu materiju, kako bi se nakon toga izvršila nova procjena vrijednosti objekata Agencije, a potom i ažuriranje postojećih evidencija nepokretnih stvari”, piše u izvještaju.

DRI je skrenuo pažnju da nepokretne i pokretne stvari koje koristi Agencija velikim dijelom čine stvari za posebne namjene. “Član 28 Zakona o državnoj imovini propisano je da će Vlada posebnim propisom odrediti uslove i način korišćenja nepokretnih i pokretnih stvari za posebne namjene. Vlada nije donijela propis kojim se određuju uslovi i način korišćenja nepokretnih i pokretnih stvari za posebne namjene koje koristi Agencija za nacionalnu bezbjednost”, navodi DRI.

ANB je lani za period privremenog finansiranja od januara do kraja juna potrošio 3,8 miliona eura.

”Zakonom o budžetu za 2021. godinu planirana su sredstva za ANB u iznosu od 6.998.953,79 eura. Prema podacima glavne knjige trezora tekući budžet ANB-a (nakon preusmjerenja) iznosio je 7.034.718,64 eura, a izvršeno je plaćanje u iznosu od 6.853.783,76 eura ili 97,43 odsto u odnosu na tekući budžet”, piše u izvještaju.

Bonus video: