Plaćaće porez na stvarnu vrijednost, a ne na iznos iz ugovora

”Vijesti” su nedavno pisale da je Ivan Ubović kupio “Bemax” za 750 hiljada, a da je vrijednost kapitala firme u bilansima 142 miliona eura Prodavac Kovačević bi po sadašnjem zakonu platio porez od 30 eura, a po novom od 21 milion

58548 pregleda 34 komentar(a)
Ubović kupio “Bemax” za 750 hiljada, a vrijednost kapitala firme u bilansima 142 miliona eura, Foto: Boris Pejović
Ubović kupio “Bemax” za 750 hiljada, a vrijednost kapitala firme u bilansima 142 miliona eura, Foto: Boris Pejović

Vlasnici koji prodaju firmu ili udio u firmi platiće porez na kapitalni dobitak na stvarnu vrijednost firme ili udjela kojeg su prodali a ne na iznos koji su naveli u ugovoru, navedeno je Predlogu izmjena Zakona o poreza na dohodak fizičkih lica, koje su upućene Skupštini na razmatranje.

Sadašnjim zakonom je predviđeno da je oporezivi kapitalni dobitak razlika između prodajne i nabavne vrijednosti udjela, a da se nabavnom vrijednosti udjela smatra iznos određen u kupoprodajnom ugovoru ili iznos osnivačkog ugla.

Sprečavaju zloupotrebe, više novca budžetu

Ministarstvo finansija u obrazloženju navodi da bi se ovim izmjenama spriječile zloupotrebe, kao i da će budžet Crne Gore ostvariti dodatne prihode.

”Važećim zakonskim rješenjem je propisano da kapitalni dobitak od udjela u pravnom licu predstavlja razliku između prodajne i nabavne vrijednosti udjela, ne precizirajući zaštitne norme u slučaju kada je prodajna vrijednost nerealno iskazana. Iz tog razloga, Ministarstvo finansija predlaže da ukoliko je prodajna vrijednost niža od tržišne, u tom slučaju prodajnu vrijednost utvrđuje nadležni poreski organ u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak”, navedeno je u obrazloženju.

Dodati stav glasi “ako je prodajna vrijednost udjela u pravnom licu niža od tržišne, prodajnu vrijednost utvrđuje nadležni poreski organ u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak”.

Poreska stopa na kapitalni dobitak od prošle godine iznosi 15 odsto poreske osnovice.

Primjer kupoprodaje “Bemaxa”

”Vijesti” su u oktobru objavile da je jedna od najvećih privatnih kompanija u Crnoj Gori “Bemax”, promijenila vlasnika u julu ove godine kada je Ivan Ubović za 750 hiljada eura kupio stopostotni udio od Veselina Kovačevića, koji se do tada u centralnom registru vodio kao zvanični vlasnik.

Kompanije “Bemax” je prema zvaničnim finansijskim izavještajima na kraju prošle godine imala stalnu imovinu u vrijednosti od 120 miliona eura, ukupan kapital kompanije je procijenjen na 142 miliona eura, a firma je na računu imala i čistu neraspoređenu dobit iz ranijih godina u iznosu od 141 miliona eura.

bilans Bemax
foto: Vijesti

To znači da je Kovačević dobrovoljno prodao svoju firmu za svega 0,5 odsto njene vrijednosti, odnosno ukupnog kapitala.

U ugovoru, zaključenom kod notarke Tanje Ćepić, navedeno je da je Kovačević osnovao kompaniju sa početnim ulogom od svega 12 hiljada eura u januaru 2007. godine, kao i da je naknadno uplatio dodatni ulog od 300 hiljada eura i na nju prenio nenovčana sredstva od 437,8 hiljada eura.

bilans bemax
foto: Vijesti

Porez bi umjesto 30 eura, mogao biti 21 milion

Tako da su njegov uloženi novac i sredstva u kompaniju vrijedila 749,8 hiljada eura, odnosno nakon 15 godina upravljanja firmom i vrtoglavog rasta njene vrijednosti, Kovačević je na prodajnoj cijeni zaradio svega 200 eura koliko bi u ovom slučaju iznosio njegov kapitalni dobitak.

Prema sadašnjim zakonskim odredbama, Kovačević bi na prihod od prodaje kompanije platio porez od 30 eura.

Na ovom primjeru, poreski službenik bi mogao da donese rješenje da oporezivi kapitalni dobitak nije razlika između uvećanog osnivačkog kapitala na 749,8 hiljada eura i ugovorene prodajne cijene od 750 hiljada eura, već između tih 749,8 hiljada i tržišne vrijednosti kompanije iz bilansa stanja od 142 miliona eura.

Tada bi iznos poreske obaveze bio 21 milion i 187 hiljada eura.

Kovačević je u ugovoru pristao i da mu Ubović iznos od 750 hiljada plati u ratama u naredne tri godine, ali i da kupac odmah nakon potpisivanja i ovjere ugovora preuzima firmu bez dostavljanja potvrde o uplati novca ili druge garancije da će platiti kupoprodajnu vrijednost.

Ivan Ubović je sin biznismena Ranka Ubovića, koji je od početka važio za stvarnog vlasnika kompanije i koji je svojim poslovnim i prijateljskim vezama sa prethodnom vlašću obezbijedio dobijanje brojnih poslova za kompaniju.

Sumnju da Kovačević ovim ugovor nije ni prodavao kompaniju već samo svoje ime u registru, pojačava i to što je i sam u novembru prošle godine u emisiji “Načisto” na TV Vijesti kazao da nije jedini vlasnik. Kovačević je tada kazao da je pored njega neformalni vlasnik “Bemaxa” Ranko Ubović, iako se njegovo ime nikada nije pominjalo u dokumentaciji kompanije. Tada nije želio da komentariše spekulacije da iza kompanije stoji i Milan Roćen, dugogodišnji savjetnik predsjednika Mila Đukanovića.

Da je Ivan Ubović kupio firmu po njenoj stvarnoj vrijednosti kapitala od 142 miliona eura, morao bi i da dokaže porijeklo tog novca, odnosno da ga je zaradio na svoje ime ili dobio.

Bonus video: