ASK vaga mogu li u Fondu PIO glasati za sebe

Upravni odbor danas bira između četiri kandidata ako dobiju zeleno svjetlo Agencije za sprječavanje korupcije. Kandidati Jadranka Milošević, Jovo Pajović, Ranko Aligrudić i Damir Gutić

24146 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja danas ima sjednicu na kojoj treba da izabere novog direktora, između četiri kandidata sa liste koju je nakon ocjenjivanja dostavila Uprava za ljudske resurse.

Međutim, pitanje je da li će uopšte biti glasanja jer je, prema informacijama “Vijesti” zatraženo mišljenje od Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da li Jadranka Milošević koja je i jedan od kandidata, ali i član Upravnog odbora, uopšte može glasati.

Prema informacijama “Vijesti”, najviše bodova od komisije ove uprave dobila je bivša direktorica i članica sadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO i funkcionerka DPS-a Jadranka Milošević, na drugom mjestu je bivši direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje Jovo Pajović, a treće mjesto dijele sadašnji vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić (DF) i bivši direktor Uprave za vode i potpredsjednik Bošnjačke stranke Damir Gutić.

Ispitivanje nije bilo pisana provjera znanja već razgovor kandidata sa članovima komisije, koji su nakon toga dodjeljivali bodove na osnovu svojih utisaka. Članovi komisije bili su vršilac dužnosti Uprave za ljudske resurse Đuro Nikač (DPS), državni sekretar u ministarstvu rada i socijanog staranja Adis Pepić (Bošnjačka stranka), i predstavnica naučne zajednice prof. dr Marija Janković sa Univerziteta “Mediteran”.

Većinu u Upravnom odboru Fonda PIO, izabranom u avgustu ove godine, imaju partije koje su glasale za smjenu sadašnje Vlade. Dva predstavnika ima DPS, Jadranku Milošević i Kemala Đečevića, predstavnik Bošnjačke stranke je predsjednik upravnog odbora Alija Košuta, dok je “predstavnik Vlade” i Marko Kastratović (SDP). Preostala tri člana su iz Saveza penzionera, sindikata i Unije poslodavaca.

U članu 8 Zakona o sprječavanju korupcije je navedeno da je javni funkcioner koji učestvuje u raspravi i odlučivanju u stvari u kojoj on ili povezano lice sa javnim funkcionerom ima privatni interes, dužan da davanjem izjave o postojanju privatnog interesa obavijesti ostale učesnike u raspravi i odlučivanju prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja.

Ovo znači da je Miloševićeva morala da dâ izjavu o postojanju konflikta interesa jer se kandidovala za direktoricu Fonda, koju bira upravni odbor čiji je ona član.

”Organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju dužan je da izjavu javnog funkcionera iz stava 1 ovog člana unese u zapisnik i o tome zatraži mišljenje Agencije. U slučaju iz stava 1 ovog člana, javni funkcioner ne može učestvovati u raspravi i donošenju odluke dok Agencija ne da mišljenje o postojanju sukoba interesa”, navedeno je u Zakonu.

Ako Agencija, kako je navedeno, utvrdi da postoji sukob interesa i o tome obavijesti javnog funkcionera i organ vlasti, u ovom slučaju Upravni odbor Fonda PIO, javni funkcioner ne može učestvovati u raspravi i odlučivanju, a organ vlasti (Upravni odbor Fonda) je dužan da donese odluku o njegovom izuzeću.

Iz resornog Ministarstva rada i socijalnog staranja prošle sedmice nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li MIloševićeva može glasati sama za sebe, odnosno da li je zbog konflikta interesa morala prethodno podnijeti ostavku a Ministarstvo predložiti Vladi izbor novog člana Upravnog odbora.

Predsjednik Upravnog odbora Alija Košuta je rekao da ne vidi razlog zbog čega Miloševićeva ne bi mogla glasati sama za sebe, iako to citirani zakon jasno zabranjuje.

U Zakonu je navedeno i da je “nadležni organ vlasti dužan da spriječi izvršenje odluke donijete suprotno st. 1 do 4 ovog člana i stavi je van snage, u skladu sa zakonom i o tome obavijesti Agenciju”. Odnosno ukoliko bi Miloševićeva glasala bez prethodne saglasnosti Agencije, izbor kandidata bi mogao biti poništen.

Sadašnji direktor Aligrudić (DF) se odavno zamjerio bivšoj vlasti, koja sada ima većinu u upravnom odboru, zbog toga što je spriječio da Ranko Krivokapić uživa u nezakonito utvrđenoj penziji od preko dvije hiljade eura, što je pronašao “izgubljeni staž” tadašnjem specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću čime je omogućio njegovo razrješenje u februaru, kao i što su komisije Fonda otkrile brojne nezakonitosti u radu udruženje penzionera, čiji su funkcioneri većinom predstavnici DPS-a, na osnovu čega je tužilaštvo pokrenulo izviđaj.

Izbor Gutića ustupak BS-u da se odvoji od DPS-a?

Prema međustranačkim razgovorima, kada je formirana sadašnja Vlada, mjesto direktora Fonda PIO tražili su i SNP, URA i Bošnjačka stranka. Na kraju je to mjesto navodno pripalo Bošnjačkoj stranci, ali su ti razgovori bili prije nego što su poslanici te partije glasali za smjenu postojeće Vlade.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović u septembru je dao punu podršku Aligrudiću i kazao da “ako stvari ne budu kako treba Vlada može ponovo da mijenja svoje predstavnike”.

Međutim, to se nije desilo, odnosno Vlada nije iz upravnog odbora smijenila predstavnike partija koje su glasale protiv nje. Navodno je, u ovom, ali i drugim slučajevima, Abazović pokušao da Bošnjačku stranku zadrži u koaliciji i odvoji od DPS-a.

Gutić je jedan od rijetkih fukcionera Bošnjačke stranke koji nije dobio visoku državnu funkciju. Kandidovao se za direktora Aerodroma, ali nije izabran, a bio je u kombinacijama za člana uprave EPCG i za direktora “ToMontenegra”.

Bonus video: