Inflacija u novembru 0,9 odsto

Potrošačke cijene su u novembru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 17,5 odsto

3030 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su, u odnosu na oktobar, bile u prosjeku više 0,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u novembru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 17,5 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama mlijeko, sir i jaja, gorivo i mazivo za motorna vozila, stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište, meso, cipele i ostala obuća, odjeća, riba i morski plodovi, usluge za održavanje i popravku stanova”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do novembra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 12,7 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u novembru je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama prevoz 2,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća i ostala dobra i usluge po jedan odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,8 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, komunikacije 0,2 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupama restorani i hoteli 2,2 odsto i zdravlje 0,7 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Bonus video: