Izgubljeni sporovi koštali državu sedam miliona

U ovogodišnjim kvartalnim izvještajima, koje potpisuje zaštitnica države Bojana Ćirović, navodi se da je najveći broj tužbi podnijet od strane službenika i namještenika protiv ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, te Uprave policije (UP), a koji se odnose na povrede radnog prava

9690 pregleda 5 komentar(a)
Ukazala da državni organi ne postupaju po sudskim rješenjima: Bojana Ćirović, Foto: Luka Zekovic
Ukazala da državni organi ne postupaju po sudskim rješenjima: Bojana Ćirović, Foto: Luka Zekovic

Iz državnog trezora se za prvih šest mjeseci ove godine odlilo 7,07 miliona, što je zajedno sa prošlom godinom preko 30 miliona eura koji su isplaćeni po osnovu sudskih sporova koje je izgubila država, pokazuju izvještaji zaštitnice imovinsko-pravnih interesa usvojeni na posljednjoj sjednici Vlade.

U ovogodišnjim kvartalnim izvještajima, koje potpisuje zaštitnica države Bojana Ćirović, navodi se da je najveći broj tužbi podnijet od strane službenika i namještenika protiv ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, te Uprave policije (UP), a koji se odnose na povrede radnog prava.

Zaštitnica je ukazala da je ovim organima upućen dopis kako bi se ponovo sagledali svi aspekti neophodni za suzbijanje ovih tužbi, ali da odgovora ministarstava i UP i dalje nema.

Veliki odliv budžetskog novca, prema izvještaju, dešava se zbog neizvršavanja sudskih rješenja na ime nagrada advokatíma, vještacima, tumačima i drugim stručnim licima koja učestvuju u sudskim postupcima.

”Ministarstva bi morala da postupaju po presudama donijetim od strane Upravnog suda, kojim su dosuđeni troškovi upravnog spora pa se takve presude prinudno izvršavaju putem javnih izvršitelja na koji način se dodatno opterećuje budžet. Glavni dug po donijetom rješenju iznosi 60 eura, a troškovi izvršenja-prinudne naplate 150 eura, uz uvećanje provizije Centralne banke. Dakle, na male iznose kojima se država obavezuje zbog neblagovremenog postupanja u državnim organima isti se utrostruče kroz postupak prinudne naplate”, navodi se u izvještaju.

Zaštitnik je apelovao na sve državne organe da postupaju po pravosnažnim sudskim presudama i izvršnim rješenjima, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova.

”Potrebno je da svaka budžetska jedinica potraživanja svojih zaposlenih, koja su u skladu sa zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i Granskim kolektivnim ugovorom na vrijeme plaćaju naknade koje zaposlenima pripadaju i time spriječe dodatne troškove kako u sudskim postupcima tako i u postupcima izvršenja”, piše u dokumentu.

Ukazano je i da Privredni sud i dalje nije donio odluku o predlogu za ponavljanje postupka u kojem je postupajući sudija Blažo Jovanić zanemario zakonske odredbe i zaštitniku nije dozvolio učešće po predlogu za priznanje strane sudske odluke koji je podnijela Jugobanka u stečaju prema Institutu Simo Milošević, a koja na štetu instituta iznosi 3,64 miliona eura.

”Konačna odluka u tom predmetu donesena je bez osvrta na činjenicu da zaštitniku nije omogućeno da učestvuje u tom postupku dok se izjavljeni prigovor nije razmatrao niti od jedne od tri sudske instance”, piše u izvještaju.

Prema riječima zaštitnice, značajan iznos novca iz budžeta će se platiti na osnovu tužbi za naknadu štete zbog neiskorišćenih godišnjih odmora državnih službenika i namještenika. U izvještaju se navodi da su ti zahtjevi uglavnom osnovani jer postoji propust državnih organa koji ne vode evidenciju o danima iskorišćenih odmora, pa je apelovano da se ova vrsta traženja dobrovoljno isplati.

U izvještaju piše i da postupci po tužbama razriješenih direktora osnovnih i srednjih škola rezultiraju usvajajućim presudama, ali da do kraja juna nije bilo potvrđujućih presuda Višeg suda. Uz ovo, tužbe zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem imena o samoizolaciji pristižu skoro svakodnevno, a zaštitnik nakon što ocijeni dokaze kao pravne valjane zaključuje poravnanja i iste odmah upućuje na isplatu.

Na kraju prošle godine kancelarija zaštitnika je imala 11 zamjenika, šest službenika i 14 namještenika, a u izvještaju je ukazano da je taj broj nedovoljan.

Bonus video: