„Barska plovidba” izgubila najmanje 160.000 eura

Brod “Budva” zadržale kanadske pomorske vlasti u Vankuveru osam dana jer su pronašle 33 nedostatka, zbog čega nije dozvoljeno isplovljavanje do njihovog otklanjanja

16811 pregleda 27 komentar(a)
Pronađena 33 nedostatka (ilustracija), Foto: shipspotting.com
Pronađena 33 nedostatka (ilustracija), Foto: shipspotting.com

Pomorska kompanija “Barska plovidba” pretrpjela je veliku finansijsku štetu, jer je jedan od njena dva trgovačka broda bio osam dana prinudno zaustavljen u Kanadi.

Šteta je samo na osnovu izgubljenih dnevnih najamnina koje bi, da je brod “Budva” redovno plovio, plaćao njegov unajmitelj, iznosi najmanje 160.000 eura na što treba dodati i druge troškove u vezi sa neplaniranim zadržavanjem broda, otklanjanje nedodstataka, kašnjenja isporuke tereta itd., saznaju “Vijesti” nezvanično.

Brod je juče isplovio iz kanadske luke Vankuver i uputio se ka odredištu – luci Ningde u sjeveroistočnoj Kini. “Budvu” je od 7. do 15. decembra zadržala u Vankuveru inspekcija kanadskih pomorskih vlasti koje su pronašle 31 nedostatak, zbog kojih mu nisu dozvolile da nastavi plovidbu do otklanjanja konstatovanih nepravilnosti i nedostatka.

Prema nezvaničnm informacijama “Vijesti”, veći dio konstatovanih nedostataka odnosi se na tehničko stanje broda i djelova njegove opreme, ali i manjkavosti u opremi za spasavanje ili u poštovanju procedura za sigurnost na moru i u lukama. Naknadno su pored 31 odmah konstatovane nepravilnosti, kanadski PSC inspektori pronašli još dva nedostatka, pa se konačni broj nepravilnosti popeo na 33.

Ovo je, imajući u vidu činjenicu da je “Budva” brod koji je star samo osam godina i da je tek sada u drugoj polovini petogodišnjeg trajanja svoje prvi put 2019. godine obnovljene klase, (redovnog petogodišnjeg detaljnog tehničkog pregleda broda od strane klasifikacionog društva koje mu daje sertfikat o sposobnosti za plovidbu), izuzetno loš i zabrinjavajući podatak.

Iz menadžmenta Barske plovidba, koja je većinski u državnom vlasništvu, ni nakon dva dana nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa neplaniranim zadržavanjem njihovog broda u Vankuveru. Brod je dio tereta trebalo da iskrca u Vankuver, a ostatak u Kinu, pa je neplanirano zadržavanje stvorilo dodatne probleme i troškove unajmitelju danskoj komapniji “Norden”, a što će se na kraju opet preliti na vlasnika broda – kompaniju “Barska plovidba”.

Naime, ugovori o vremenskom najmu brodova pod kakvim je i “Budva” angažovana za “Norden” vrlo su precizni u tome da li je vlasnik/operater broda ili unajmitelj za što odgovoran, tako da je neplanirano zadržavanje broda zbog njegovih tehničkih i nedostataka koji se mogu pripisati neodgovornosti posade, u konačnom, prouzrokuje direktnu finansijsku štetu za vlasnika/operatera.

Dok traju takve okolnosti kao što ih je “Budva” imala u Vankuveru, brod je u tzv. “off hire” (van najma) statusu koji se računa u satima, pa je “Barska plovidba” tokom svakog sata stajanja “Budve” u Kanadi gubila preko 800 eura najma od “Nordena”.

”Vijesti” su informacije o nedostacima broda dobile od izvora bliskih poslovodstvu Barske plovidbe. Na sajtu Miniitarstva transporta Kanade pod kojim je i PSC inspekcija u toj državi, nema još objavljenih podataka o trgovačkim brodovima koji su u kanadskim lukama zadržani zbog konstatovanih nedostataka ovog mjeseca, a među kojima je i “Budva”.

Pomorske administracije zapadnih država redovno objavljuju podatke o zadržanim brodovima sa detaljnim spiskom svih na njima od inspekcije konstatovanim nedostacima, kao i vremenu trajanja zadržavanja broda u svakom pojedinačnom slučaju.

Ovi podaci kasnije utiču na rang i renome zastave države pod kojom brod plovi, odnosno na to da li će i drugi brodovi koji viju zastavu te države biti pod dodatnom, pojačanom pažnjom inspekcija i kontrola ako se uoči trend da flota koja vije tu zastavu ne poštuje standarde i ima problema sa tehničkom ispravnošću. To za sobom povlači i niz dodatnih negativnih efekata po brodare poput uvećanih premija osiguranja i sličnog.

Tehnički direktor koji je provjeravao stanje broda nije vidio nedostatke

Zadržavanje “Budve” došlo je samo tri mjeseca nakon što je tehnički direktor “Barske plovidbe” putovao do Australije da tamo pregleda brod, a nakon puta je Odbora direktora kompanije prenio uvjeravanja da je “Budva” navodno, u top-tehničkom stanju i da na njoj nema nikakvih neostataka, ali kako saznaju “Vijesti”, kompaniji nije podnio detaljni pisani izvještaj o rezultatima pregleda broda što je krajnje neuobičajena pojava, pogotovo kada kompanija svog internog inspektora šalje na skup i dugotrajan intekontinentalni put.

Zbog toga su predstavnici manjinskih akcionara “Barske plovidbe”, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” ljuti i smatraju da izrvšni menadžment kompanije mora snositi odgovornost i posljedice za pričinjenu štetu.

Bonus video: