Strane investicije - zaposlenje lokalnog stanovništa, stimulisanje mladih da upišu fakultete za turizam i hotelijerstvo

Primarna ideja investitora jeste da animiraju sugrađane da se uključe u projekte kroz široku lepezu radnih pozicija koje se nude

26863 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od svih privrednih grana koje su prisutne u našoj zemlji, turizam je jedina koja pokazuje stabilan rast i razvoj. Iako zaustavljen u periodu pandemije, turizam se u rekordnom roku oporavio i za samo godinu dana, broj turista ali i visina prihoda u ovoj grani privrede, gotovo su dostigli iznose iz rekordne 2019. godine.

Oporavak turizma nakom krize označio je i novi ciklus aplikacija za dobijanje crnogorskog državljanstva putem investicije. Ulaganja u turističke objekte, mahom hotele visoke kategorije, nastavila su da se nižu i jasno je da je stranim investitorima veoma interesantno da se uključe u trenutne trendove razvoja turizma i hotelijerstva u našoj zemlji.

Toliki broj novih objekata, neminovno traži i veliki broj stručnjaka koji će ih razvijati. Svake godine se na tržistu rada oglasi na hiljade otvorenih pozicija u hotelima, a broj potrebnih radnika neprestano se uvećava, do te mjere da postoji potreba da se oni traže ne samo u našoj zemlji i regionu, već i na dalekim destinacijama.

U Crnoj Gori postoji nekoliko fakulteta za turizam i hotelijerstvo. Na ovim fakultetima, priliku da izučavaju ovu dinamičnu oblast svake godine dobije više stotina studenata. Može se reći da je studentima fakulteta za turizam, dobijanje posla nakon studija – zagarantovano. Svake godine se otvaraju brojni novi hoteli, snažan turistički potencijal i razvoj pokazuje i, donedavno zapostavljeni, sjever Crne Gore, a internacionalni lanci hotela kao da se utrkuju ko će otvoriti hotel pod svojim brendom baš u našoj zemlji.

Međutim i pored toga, veliki broj mladih odlučuje se da ode u inostranstvo kako bi tamo potražili svoju šansu i zaposlenje. Vjerovatno je glavni razlog pokušaj traženja boljih radnih uslova, život u internacionalnom okruženju, prilika da se radi za neki od poznatih brendova.

Ono što je neophodno naglasiti jeste da se dobre prilike za rad, u renomiranim internacionalnim kompanijama, pružaju i u Crnoj Gori. Najveći broj hotelskih projekata realizovanih kroz program sticanja ekonomskog državljanstva, posluje pod nekim od poznatih brendova, pa se našim mladim hotelijerima daje šansa da karijeru započnu u okviru stabilne međunarodne korporacije. Predstavnici ovih kompanija šalju zaposlene iz ostalih zemalja u hotele širom svijeta, pa tako i u Crnu Goru, što ovdje stvara multinacionalne poslovne sredine u kojima se, direktnim i modernim pristupom, razvijaju sposobnosti i vještine budućih turističkih radnika.

U okviru projekata koji se razvijaju kroz program sticanja državljanstva putem investicija, a u cilju razvijanja mladih kadrova, aktuelni su i sveobuhvatni programi stručnog osposobljavanja koji mlade ljude, na početku njihovih karijera, temeljno pripremaju za posao koji će obavljati. Na ovim projektima rade poznati i priznati profesionalci, nerijetko ljudi koji imaju višedecenijske karijere i uz čije mentorstvo se stiču praktična znanja potrebna za rad u hotelijerstvu.

Sigurno je jedna od najvećih koristi programa sticanja državljanstva kroz investicije zapošljavanje lokalnog stanovništva. Primarna ideja investitora jeste da animiraju sugrađane da se uključe u projekte kroz široku lepezu radnih pozicija koje se nude. Prilika je i za one koji su već ostvarili karijere na drugim poljima da učestvuju u novim izazovima i izgrade nove vještine i sposobnosti. Naročito je značajna ova dimenzija u sredinama koje prolaze kroz privrednu stagnaciju zbog promjena na tržištu, kada se određene industrije gase. Prilika da se prekvalifikuju i nastave poslovni život u novom ambijentu je od životne važnosti za ovaj dio stanovništva.

Pored brojnih drugih benefita koji se ostvaruju kroz projekte realizovane u okviru programa sticanja ekonomskog državljanstva – razvoj tržišta, obogaćivanje turističke ponude, promocija zemlje, finansijska korist itd. vjerovatno je doprinos smanjenju nezaposlenosti jedan od najvažnijih. Povećanje ličnih prihoda omogućava povećanje životnog standarda, a zapošljavanje mladih kadrova otvara im mogućnosti za ostvarivanje karijere u jednoj od najperspektivnijih industrija na svijetu.

ALK Montenegro