Porez na poljoprivredne nekretnine niži za 90 odsto

Sada u zakonu piše da se porez na nekretnine koje se koriste u poljoprivredi može umanjiti do 90 odsto, ali u DF-u navode da ima opština koje zloupotrebljavaju normu “može”

25517 pregleda 7 komentar(a)
Visok poreski trošak opterećenje za dugoročne investicije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Visok poreski trošak opterećenje za dugoročne investicije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlasnici nepokretnosti koje se koriste u poljoprivredi, doradi, pakovanju ili preradi poljoprivrednih proizvoda imaće zagarantovano umanjenje od 90 odsto obaveze za porez na nepokretnosti, to je navedeno u predlogu izmjena Zakona o porezu na nepokretnost koji su Skupštini predložili poslanici Demokratskog fronta (DF).

U sadašnjem zakonu piše da se za nepokretnosti čiji je vlasnik ili korisnik lice upisano u registar poljoprivrednih proizvođača, pravno lice i preduzetnik koji se bavi proizvodnjom, doradom, pakovanjem ili preradom poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Crnoj Gori, a koje se koriste za obavljanje ove djelatnosti, poreska stopa može umanjiti do 90 odsto, a u predloženoj izmjeni piše da se poreska stopa umanjuje za 90 odsto.

Do sada je od opština, koje naplaćuju ovaj porez, zavisilo koju stopu umanjenje od nula do 90 odsto će koristiti, a svake godine su mogle da koriste drugačiju stopu.

”Važeći poreskopravni režim u pogledu poljoprivrednih proizvođača je proizvodio potpunu pravnu i poslovnu nesigurnost, te na osnovu toga, i nemogućnost valjanog planiranja i investiranja. Razlog za to je neadekvatan način na koji je formulisana važeća olakšica koja predviđa da lokalna samouprava ima apsolutnu slobodu da li da omogući olakšicu ili u kojem nivou će ta olakšica da bude. Drugim riječima, olakšica je formulisana tako da lokalna samouprava može, a i ne mora da je predvidi, a parametri za utvrđivanje njenog nivoa su praktično nepostojeći. Sve navedeno proističe iz zakonske formulacije “može se umanjiti”, što ne znači i da mora da je umanji, što potpuno obesmišljava postojanje olakšice. Ukoliko to ne želi, određena lokalna samouprava neće dati ovu olakšicu. Dodatno, formulacija “do 90 odsto” implicira da olakšica iako bude data, može biti postavljena npr. na nivo od 10 odsto, što predstavlja samo formalni podsticaj, a suštinski poljoprivrednom proizvodu ne znači praktično ništa”, piše u obrazloženju poslanika DF-a.

Oni navode da ovako široko postavljeno diskreciono ovlašćenje daje opštinama mogućnost da svake godine drastično mijenja poreske uslove poslovanja poljoprivrednih proizvođača, što ih dovodi prilikom dugoročnog planiranja u velike probleme.

”Uzmimo za primjer situaciju da je u određenoj godini olakšica na nivou od 70 odsto, te da se ovaj nivo poreskog opterećenja uzima kao trošak prilikom planiranja dugoročne investicije. Na osnovu ove kalkulacije poljoprivredni proizvođač aplicira i ostvari pravo na investicioni kredit, te ta sredstva uloži u svoje poslovanje. Međutim, lokalna samouprava naredne godine potpuno ukine ili umanji olakšicu na nivo od 10 odstopolj. Na ovaj način lokalna samouprava dovodi poljoprivrednog proizvođača u poziciju da dugoročna investicija više ne može biti isplativa i on mora odustati od dalje proizvodnje”, obrazložili su svoj predlog iz DF-a.

Oni navode i da postoje primjeri da ovako definisana norma izaziva paradoksalne situacije kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači koji imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji više opština, jer dobijaju značajno različit nivo poreskog opterećenja u svakoj od tih opština, zbog čega ne može da pravi kalkulacije troškova i planira dugoročne investicije jer nikada ne zna koliki će iznos poreza dobiti.

Iz DF-a kažu da njihov predloženi model daje pravnu sigurnost u pogledu poreskog tereta jer propisuje obaveznu olakšicu, kao i da je zasnovan na opredjeljenju državne ekonomske politike gdje je poljoprivreda prepoznata kao jedna od prioritetnih privrednih grana na kojoj je neophodno bazirati razvoj Crne Gore.

”Stoga, ovaj poreski podsticaj treba smatrati opravdanim, pa čak i neizbježnim ukoliko se stvarno želi dati dodatni impuls dugoročnom razvoju poljoprivrede. U ovom pravcu, kao potvrdu ispravnosti predloženog rješenja, treba ukazati da susjedna Republika Hrvatska kao mjeru podsticaja poljoprivredne proizvodnje predviđa da poljoprivredno zemljište uopšte nije podvrgnuto porezu na nepokretnosti”, navedeno je u obrazloženju.

Bonus video: