Mugoša: Nelikvidnost privrednih subjekata jedan od ključih izazova za ekonomiju

Mugoša je naveo da je u odnosu na 2020. broj blokiranih firmi i preduzetnika povećan za preko 600, a u odnosu na 2021. za preko 100

3043 pregleda 2 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih izazova ekonomije, kazao je potpredsjednik i poslanik Socijademokrata (SD) Boris Mugoša.

On je naveo da je u Crnoj Gori na kraju novembra bilo, prema podacima Centralne banke, u blokadi blizu 19.500 firmi i preduzetnika sa ukupnim iznosom duga na osnovu kojeg su blokirani računi od gotovo milijardu eura.

Mugoša je naveo da je u odnosu na 2020. broj blokiranih firmi i preduzetnika povećan za preko 600, a u odnosu na 2021. za preko 100.

Kada je u pitanju iznos blokiranog duga, potpredsjednik SD-a navodi da je u odnosu na 2020. on povećan za blizu 270 miliona eura, a u odnosu na 2021. za oko 122 miliona eura.

On podsjeća i da je 43. Vlada prije sedam mjeseci povukla iz procedure Predlog Zakona o kreditno-garantnom fondu, koji je podnijet od strane 42. Vlade. Navedeni kreditno-garantni fond je, dodaje, bio zamišlien kao instrument podrške likvidnosti prvenstveno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima.

Mugoša navodi da SD već duže vrijeme predlaže konkretne mjere u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata.

"Osim povoljne kreditne podrške, potrebno je u kontinuitetu raditi na smanjenju (para)fiskalitefa; zatim preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi; primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata; bolje i dosljednije primjenjivati antimonopolske politike; kontrolisati rokove izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse “besplatnog kreditiranja” pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške privrednim subjektima koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja", kazao je Mugoša.

Dodaje i da je potrebno da informacije o blokadama privrednih subjekata budu online dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa.

Bonus video: