Abazović i Damjanović: Zadatak Vlade da poboljša standard penzionera

Premijer najavio da će od 1. februara naredne godine biti povećane zarade za 50 hiljada zaposlenih u javnom sektoru

10494 pregleda 7 komentar(a)
Damjanović i Abazović, Foto: Gov.me
Damjanović i Abazović, Foto: Gov.me

Počela je isplata naknada za 119 hiljada penzionera u iznosima od po 200 eura za penzionere koji imaju primanja do 360 eura, po 100 eura za penzionere sa primanjima od 360 do 450 eura i po 50 eura za one koji imaju penzije u iznosu od 450 do 790 eura.

To su saopštili na pres konferenciji premijer Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Abazović je kazao da penzioneri do sada nisu bili tretirani na pravi način i da je zadatak njegove Vlade da im poboljša standard. On je kazao da će naredne godini biti tri uskljađivanja penzija, kao i da će minimalna penzija u januaru biti na nivou od 60 odsto minimalne zarade, što je oko 270 eura.

Premijer je najavio i da će od 1. februara naredne godine biti povećane zarade za 50 hiljada zaposlenih u javnom sektoru.

Damjanović je kazao da nema sumnje da će budžet za narednu godinu biti usvojen.

On je naveo da Vlada pomaže penzionerima i van izbornih ciklusa, što prethodne vlasti nisu radile.

Na pitanje "Vijesti" da li će pomoć dobiti i penzioneri sa takozvanim srazmjernim penzijama, Damjanović je kazao da hoće kao i da u saradnji sa Fondom PIO i Ministarstvom rada i socijalnog staranja pripremaju sistemsko zakonsko rješenje kako ovoj grupi penzionera ubuduće ukupni prihodi ne bi bili niži od minimalne penzije.

Abazović je odgovarajući na pitanje o mogućoj budućoj Vladi ako mandatar bude Miodrag Lekić i da li će ponovo dobiti resore bezbjednosti, kazao da procedure treba da teku kako je predviđeno i da je sastav dio pregovora političke većine i međunarodnih partnera.

Kazao je i da očekuje da Damjanović nastavi da bude ministar finansija.

Bonus video: