Podrška budžetu, ali rampa na njegov završni račun

Parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. uzdržana prilikom ocjene o trošenju novca iz državne kase lani, odnosno, dok je Ministarstvom finansija rukovodio Milojko Spajić

11085 pregleda 12 komentar(a)
Sa sjednice odbora, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore
Sa sjednice odbora, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

Predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu nije dobio potrebnu većinu danas u parlamentu, jer su svi poslanici parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine bili uzdražani, dok sjednici nijesu prisustvovali predstavnici opozicije.

Ista ova većina je lani podržala Zakon o budžetu za tu godinu, koji je pripremio doskorašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Državna revizorska institucija je dala duplo negativno mišljenje na prošlogodišnji završni račun budžeta jer je, između ostalog, utvrdila da su kršeni brojni zakoni, da prilivi u budžetu nijesu prikazani u skladu sa zakonom, da je donijeto rješenje o privremenom finansiranju iz budžeta bez limita potrošnje, da novac nije preusmjeravan u skladu sa zakonskim procedurama...

Ovo je prvi put da Ministarstvo finansija dobije duplo negativno mišljenje i na reviziju pravilnosti i na finansijsko poslovanje kada je u pitanju završni račun budžeta države.

Revizija DRI se odnosi na period dok je tim resorom rukovodio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Bonus video: