ALK - prezentacija investitora

U poslovnom svijetu nije tajna da se turistički potencijal Crne Gore svake godine uvećava i da dolaze novi, prestižni turistički brendovi koji podižu kvalitet ponude.

15624 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

ALK grupa u Evropi uspješno posluje preko četiri decenije. Realizovala je preko 500 projekata u oblastima građevinarstva, turizma i privrede i prepoznata je kao sinonim za kvalitet, pouzdanost i tačnost. Ovi projekti za rezultat su imali snažan impuls razvoju lokalnih ekonomija i otvaranje hiljada novih održivih radnih mjesta.

Nakon dugogodišnjeg međunarodnog iskustva, nakon izgrađenih objekata ukupne površine preko 20 miliona metara kvadratnih, ALK grupa tokom ove godine proširila je poslovanje na Crnu Goru. Predstavite nam ukratko vašu kompaniju i recite zašto ste se opredijelili baš za ulaganja u Crnoj Gori?

ALK: Kompanija ALK osnovana je 1980. godine i njena je primarna djelatnost građevinarstvo. Uspješnom realizacijom više od 500 projekata posvećeno i pažljivo smo gradili našu kompaniju u regionu i Evropi tokom više od 40 godina. Milioni kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora na najatraktivnijim lokacijama, uz kvalitet gradnje koji je postao naša najbolja preporuka, daju nam za pravo da se na tržištu Crne Gore predstavimo kao ozbiljan i profesionalan investitor sa jasnim i transparentnim namjerama da ovdje razvijamo naš poslovni portfolio.

Crna Gora je zemlja beskrajnog potencijala. Kao što su nemjerljive njene prirodne ljepote, tako su i mogućnosti za razvoj turizma beskrajne, što su, uostalom prepoznali i mnogi investitori, kao i renomirani hotelski operateri. Prepoznali smo u tome i šansu da na ovom tržištu razvijamo posao, da pokrenemo nove, kreativne ideje i projekte, koji će obogatiti turističku ponudu i dati dodatni impuls ekonomskom razvoju. Naš cilj je dugoročno poslovanje u Crnoj Gori na dobrobit cijele zajednice.

Radite na nekoliko projekata simultano i fokus vam je crnogorsko primorje. Kažite nam o kakvim projektima je riječ, gdje se nalaze i kada možemo očekivati da će biti završeni.

ALK: Odlučili smo se za crnogorsko primorje kao jedno od najatraktivnijih u regiji, a planiramo i proširenje aktivnosti i na sjever Crne Gore. Trenutno razvijamo projekte u Budvi, Bečićima i Tivtu.

President Hotel&Residences u Budvi, koji će imati 5 zvjezdica i nići će na jednom od najljepših mjesta na Mediteranu, u blizini budvanskog Starog grada. Ovaj ambiciozni projekat imaće 88 soba i apartmana, kao i 66 luksuznih apartmana, a svi će imati pogled na more. Hotel President donijeće 150 kvalitetnih i održivih novih radnih mjesta, a svojim budućim stanarima biće na raspolaganju prodavnice i servisni centar, dva restorana i kafić sa pogledom na more, spa centar sa bazenima i teretanom, konferencijske sadržaji, kao i podzemni parking za 160 automobila.

Hotel Tivat u Seljanovu oživjeće nostalgične uspomene na stari hotel koji je na ovom mjestu radio sedamdesetih godina prošlog vijeka. Novi hotel sa 5 zvjezdica daće novu energiju i polet ovom dijelu tivatske rivijere. Sa 60 luksuzno opremljenih soba i 33 rezidencijalne jedinice, koje u potpunosti odgovaraju savremenim turističkim standardima, ovaj hotel biće otvoren tokom cijele godine, a vjerujemo da će bogata gastronomska ponuda biti izazovna i za lokalno stanovništvo.

Treba napomenuti da oba projekta učestvuju u programu sticanja crnogorskog državljanstva kroz investicije, pa se tako budući stanari mogu odlučiti da se kroz ovaj program kandiduju za crnogorski pasoš. Program će izdati pasoše kvalifikovanim investitorima nakon kupovine nekretnine od 450.000 eura i uplate doprinosa u državni fond od 200.000 eura.

Koje benefite vaši projekti donose Crnoj Gori?

ALK: U svim fazama razvoja naši projekati će imati pozitivan ekonomski uticaj i na lokalnom i na državnom nivou, a samim tim i na građane. Angažovanjem domaćih građevinskih i brojnih drugih kompanija doprinijećemo intenziviranju ekonomije, a novoizgrađeni turistički kapaciteti otvoriće stotine novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo.

Posebno smo posvećeni primjeni i poštovanju najzahtjevnijih standarda iz oblasti održivog razvoja. Čuvanje prirodnih resursa, uz poštovanje društvenih i kulturnih različitosti, kao i podsticanje tolerancije i sklada i promovisanje etičkih principa poslovanja, naše su čvrsto opredjeljenje.

Pokrenuli smo i brojne aktivnosti promovisanja Crne Gore kao turističke destinacije kako bismo animirali što veći broj ljudi da nas posjeti. Uvjereni smo da ćemo kroz naše projekte obezbijediti stabilan izvor prihoda, a samim tim i značajne prihode državi i lokalnim samoupravama.

Vaši projekti učestvuju u programu sticanja crnogorskog državljanstva kroz investicije. Koliko je stranim investitorima zanimljivo ulaganje u Crnu Goru i zašto baš ovaj dio Mediterana vide kao svoj budući dom?

ALK: Crna Gora je izgradila svoje mjesto u najeminentnijim svjetskim vodičima za destinacije koje obavezno treba posjetiti. Crna Gora pruža nebrojene mogućnosti za kvalitetan život, jer na malom prostoru ima jedinstveno bogatstvo različitosti, i prirode i ljudi. Razvoj turizma, naročito u posljednjih nekoliko godina, snažno je uslovljen prilivom stranih investicija, pa je i naša namjera bila da omogućimo da se u program uključe zainteresovani investitori i doprinesu projektima koje gradimo.

U poslovnom svijetu nije tajna da se turistički potencijal Crne Gore svake godine uvećava i da dolaze novi, prestižni turistički brendovi koji podižu kvalitet ponude. Interesovanje za Crnu Goru ne jenjava među onima koji žele da posjeduju nekretninu na Jadranu. Viđena kao mjesto sa idealnom, mediteranskom klimom, tolerantnim stanovništvom i ogromnim biznis potencijalom, ovo je jedna od preferiranih država za odmor i stanovanje. Kada tome dodamo da se uz investiciju može postati kandidat za dobijanje pasoša sa kojim se bez vize može putovati u više od 120 zemalja, jasno je zbog čega postoji veliko interesovanje stranaca. Nadamo se da će u našim projektima prepoznati mogućnost da se uključe u dinamične zajednice na jednom od najljepših mjesta na svijetu. Vjerujemo da svi oni, kao i mi u ALK grupi, osjećaju da su ovdje dobrodošli i da je ovo zemlja koju sa ponosom mogu nazvati domom.