CKB i EBRD potpisale ugovor za novi kreditni paket

Šest miliona eura za jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu

10924 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CKB
Foto: CKB

CKB i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su ugovor za novi kreditni paket, u vrijednosti od 6 miliona eura, za podršku razvoju ženskog preduzetništva i jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Sredstva u iznosu od 3 miliona eura biće iskorišćena za kreditiranje MSP u sa ciljem da se prošire mogućnosti finansiranja privatnih kompanija u okviru Programa za jačanje konkurentnosti MSP za Zapadni Balkan.

Kreditna sredstva će pružiti lakši pristup finansijama, omogućavajući kompanijama da prevaziđu svakodnevne poslovne izazove i da ulažu u poboljšanje svog poslovnog modela, kako bi dostigli EU standarde. Sredstva se mogu iskoristiti da se unaprijede tehnologije, procesi ili usluge, posebno u dijelu kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbjednosti, kao i u kontekstu zadovoljavanja EU ekoloških standarda. U tom slučaju, MSP mogu računati na povraćaj 15% vrijednosti ukupnih kreditnih sredstava koje je obezbijedila Evropska unija.

Prilikom potpisivanja ugovora, Remon Zakaria, šef EBRD-ija u Crnoj Gori, rekao je: “Čini nam veliko zadovoljstvo što ćemo udružiti snage sa CKB-om u Crnoj Gori i zajedno raditi na jačanju MSP i ženskih preduzeća u zemlji. Svojim dominantnim prisustvom na tržištu, CKB će biti naš ključni partner u unapređenju ekonomske tranzicije kroz promovisanje konkurentnosti i rodne inkluzije u crnogorskim kompanijama”.

Tamaš Kamaraši, predsjednik Upravnog odbora CKB-a, naglasio je da je CKB prva partnerska institucija EBRD-ija u okviru Programa za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

On je, takođe, istakao: “Potpisivanje današnjih ugovora je nastavak uspješne saradnje CKB-a i EBRD-ija. Svi kapaciteti CKB-a u službi su razvoja crnogorske privrede i promocije najboljih poslovnih praksi i principa. Kreditne linije vezane za jačanje konkurentnosti MSP I za podršku ženama u biznisu u skladu su sa pomenutim načelima i više sam nego uvjeren da će biti prepoznate među našim klijentima”.

CKB
foto: CKB

Dio kreditnog paketa u vrijednosti od 3 miliona eura odnosiće se na podršku preduzećima koja su u dominantnom vlasništvu žena ili preduzećima kojima upravljaju žene. Finansiranje je obezbijeđeno kroz EBRD program “Žene u biznisu” (Women in Business), koji podržava Vlada Švedske, u cilju promovisanja ženskog preduzetništva i jačanja inkluzivnosti u poslovnom svijetu. Preduzetnice i korisnice ovog programa dobiće priliku da koriste i usluge poslovnog savjetovanja koje EBRD pruža kroz program Savjetovanje malih biznisa - Advice for Small Business (ASB).

Ispred CKB-a ugovor je potpisala Maja Krstić, članica Upravnog odbora nadležna za strategiju i finansije, koja je poručila: “Veoma sam ponosna što danas potpisujemo ugovor koji će dati dodatnu snagu i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori. Želim istaći da je riječ o sveobuhvatnom paketu podrške, koji pored značajnih finansijskih sredstava uključuje i veoma važne savjetodavne usluge koje će preduzetnicama dati smjernice za kreiranje održivog i uspješnog poslovnog modela”.

CKB
foto: CKB