Skupština akcionara EPCG usvojila predlog o zajmu 82 miliona eura za potrebe finansiranja projekta VE "Gvozd"

"Čestitam svima na odluci da se sprovede ovaj veoma važan posao za našu kompaniju", rekao je predsjedavajući sjednice Skupštine akcionara, izvršni direktor Nikola Rovčanin

8517 pregleda 6 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: EPCG
Sa današnje sjednice, Foto: EPCG

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) AD Nikšić na današnjoj sjednici usvojila je predlog odluke o odobravanju Ugovora o zajmu u iznosu od 82 miliona eura koji EPCG namjerava da potpiše sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe finansiranja realizacije projekta Vjetroelektrane "Gvozd".

Kako se navodi u saopštenju EPCG takođe je odobren i Predlog odluke o odobravanju Predloga Aneksa 3 Ugovora članova Društva između EPCG i kompanije "Ivicom Holding GmbH".

"U sklopu pripreme za raspravu navedenom konstatovano je da je dio manjinskih akcionara, uoči održavanja Skupštine, dostavio pisano obavještenje o namjeri korišćenja prava nesaglasnih akcionara na otkup akcija ukoliko se Skupština afirmativno izjasni o naznačenoj tački", piše u saopštenju.

Dodaju da su glasovima većine akcionara usvojene još dvije tačke dnevnog reda i to:

"Predlog odluke o smanjenju osnovnog kapitala Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić po osnovu poništenja sopstvenih akcija. Po osnovu poništenja 8.472.481 sopstvenih akcija nominalne vrijednosti 6,5175 € po akciji, osnovni kapital Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, utvrđen članom 46 Statuta Društva, u iznosu od 769.927.930,0350 eura, smanjuje se za 55.219.394,9175 euura, i sada iznosi 714.708.535,1175 eura.

Predlog odluke o izmjenama Statuta Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić i utvrđivanje prečišćenog teksta istog, a u skladu sa izmjenama na polju smanjenja osnovnog kapitala. Osnovni kapital Društva je podijeljen na 109.659.921 akciju", navode iz EPCG.

Predsjedavajući sjednice Skupštine akcionara, izvršni direktor Nikola Rovčanin, kako se navodi u saopštenju istakao je zadovoljstvo činjenicom da EPCG nastavlja sa realizacijom razvojnih projekata.

"Čestitam svima na odluci da se sprovede ovaj veoma važan posao za našu kompaniju. Datum za zaključenje Ugovora će se uskoro definisati. To je naša misija, naš plan i naš cilj. Smatram da je ovo jedan veliki doprinos u razvoju naše kompanije te da ćemo kroz dvije godine imati novi energetski objekat, što je važno i sa aspekta aktuelne ekološke rekonstrukcije. Ovo je još jedan u nizu energetskih objekata koje pokrećemo i koje gradimo, što je ogroman napredak, naročito kada se ima u vidu da je EPCG četiri decenije ozbiljno zaostajala u pogledu stvaranja novih kapaciteta. Stoga, ovo što sada radimo treba da služi na ponos i Elektroprivredi i vama kao akcionarima", rekao je Rovčanin.

Bonus video: