Kreće projekat Solari 5000+

Pozitivni efekti projekta 5000+ su kako sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i EPCG, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije, saopšteno je na konferenciji za medije

11861 pregleda 7 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisaće sjutra javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70MW), za fizička i pravna lica za ugradnju fotonaponskih sistema snage do 1000 kilovati.

Vrijednost projekta, kako je na konferenciji za novinare kazao Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG, je 70 miliona eura, a prijave se mogu podnositi do 31. januara.

Prema riječima Đukanovića, dio javnosti je bio skeptičan kada se krenulo u realizaciju projekta Solari 3000 + i 500 + ali su ih rezultati demantovali.

"Iz dana u dan ima sve više zainteresovanih, obišli smo oko 1500 potrošača i već ima preko 20 megavati elektrana koje zadovoljavaju tehničke uslove. Zato sada krećemo na vrijeme sa novim projektima, jer treba obezbijediti sredstva, opremu. Očekujemo da ćemo u sljedeća dva mjeseca završiti projektat 3000 + i 500+ i da ćemo obezbijediti sredstva za 5000+", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, cilj im je da u narednom periodu instaliraju fotonaponske sisteme čija bi ukupna snaga bila 200 megavati, a već za drugu polovinu naredne godine najavljuje projekat 10000 + i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 100 megavati.

"Dokumentacija je već predata resornom ministrarstvu kako bi mogli da konkurišemo kod evropskih investicionih fondova. U tim slučajevima procedura je duža, ali bi dobili određene subvencije i benefite", istakao je Đukanović.

Pozitivni efekti projekta 5000+ su, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, kako sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i EPCG, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

"Budućem korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mjesečnim iznosima kroz kreditni aranžman koji obezbjeđuje EPCG, maksimalno na period do deset godina, u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju. EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti i popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrijednosti investicije. Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno (ili u potpunosti) zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom", objasnili su iz EPCG.

Nakon osvajanja tehnologije u izgradnji fotonaponskih sitema, iz Elektroprivrede su poručili da će ići i na ravne površine, takozvano neplodno zemljište. tj. kameno more.

Prema riječima Mira Vračara, glavnog finansijskog direktora EPCG, deficit u trgovini u uvozu i izvozu električne energije je bio 90 miliona eura, a razlozi su kako kretanja na svjetskom tržištu, tako i hidrološka situacija. Uspjeli su, prema njegovim riječima, da saniraju deficit.

Bonus video: