Rovčanin: Energetika i turizam motori razvoja države

Za očekivati je da će Crna Gora postati veliko energetsko gradilište, mislim da su to stabilna i visokoplaćena radna mjesta u odnosu na crnogorski prosjek i da će njihov broj premašiti dvije hiljade, poručio izvršni direktor EPCG

14764 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: EPCG
Nikola Rovčanin, Foto: EPCG

Turizam i energetika biće dva motora ubrzanog razvoja Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, rasta bruto društvenog proizvoda, zaposlenosti i porasta standarda građana.

To je ocijenio izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin, istakavši da očekuje da će Crna Gora narednih godina postati veliko energetsko gradilište.

”Imajući u vidu broj planiranih investicija u sektoru energetike naše države u narednim godinama, za očekivati je da će Crna Gora postati veliko energetsko gradilište. Sve to za sobom povlači apsorbovanje velikog broja radnika, srednjoškolskog i visokoobrazovnog kadra sa tržišta rada, kako u fazi izgradnje, tako i u fazi funkcionisanja. Lično mislim da su to stabilna i visokoplaćena radna mjesta u odnosu na crnogorski prosjek i da će njihov broj premašiti dvije hiljade”, rekao je Rovčanin “Vijestima”.

Zato je, ističe on, od velike važnosti da obrazovni sistem države bude usklađen sa potrebama energetike u budućnosti.

”Veoma je važno obrazovni sistem prilagoditi novoj stvarnosti u energetici. To je prije svega solarna energija kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje. Da taj kadar bude pripremljen i obučen za te vrste poslova. I naša firma Solar gradnja je prilikom realizacije projekta Solari 3000 plus morala da napravi centar za obuku i obuči ljude da realizuju taj projekat. Tek kada dođu nove vjetroelektrane i hodroelektrane, moraćemo da imamo i određeno saglasje između obrazovnog sistema i privrede. Posebno je važan i inženjerski kadar koji treba da ima uslove koji mu omogućavaju ostanak u Crnoj Gori, a ne odlazak u inostranstvo. Novi proizvodni objekti zahtijevaju veliku stručnost i znanje ljudi koji će njima upravljati”, rekao je on.

Podsjetio je da je ekološka rekonstrukcija Termoelektarne Pljevlja vrijedna 70 miliona eura, projekat toplifikacije Pljevalja više od 10 miliona eura, izgradnja male hidroelektrane “Otilovići” više od 5 miliona, vjetropark “Gvozd” 82 miliona eura, Solari 5000+ 70 Mw 70 miliona eura.

”Da ne govorim o gasnim elektranama u Pljevljima, Podgorici i Baru, izgradnji LNG terminala u Baru, HE ‘Kruševo’ za koju smo već potpisali ugovor za izradu studije, plutajuća solarna elektrana na jezeru Slano kod Nikšića koja je u fazi izbora konsultanta pod okriljem EBRD-a, solarna elektrana ‘Briska gora’, ‘Velje brdo’ uz solarne elektrane na branama, ali i brojnim drugim projektima”, kazao je Rovčanin.

Nažalost, ističe on, Crna Gora je bila u velikom raskoraku zbog činjenice da 40 godina nije izgrađen nijedan energetski objekat.

”To je razarajuće djelovalo ne samo na ekonomiju, privredu, već i na tržište rada, pa je na hiljade kadrova koji su se obrazovali iz oblasti energetike, mašinstva, tu mislim i na srednjoškolski i visokoobrazovni kadar, radili i druge poslove koji nisu čak ni srodni ili odlazili u inostranstvo. Vrijeme pred nama je vrijeme velike energetske revolucije. Uz brojne zakonodavne intervencije, podršku izvršne vlasti, pristupačnosti finansiranja, brojnih projekata i ideja iz oblasti energetike, te veoma povoljnog hidro, solar i vjetro potencijala naše države, očekivati je da će sve ove investicije postati stvarnost. Dio njih i kratkom roku, a dio u srednjoročnom i dugoročnom periodu”, kazao je Rovčanin.

Pojedine političke adrese, ističe on, zapošljavanje u energetskom sektoru vide kao problem, a ne kao rješenje i unapređenje.

”Slažem se da je problem u situacijama koje su bile četiri decenije, da se zapošljavalo, a da se nije realizovala nijedna investicija. Prirodno je da nove investicije prate zapošljavanje i to je nešto najbolje i najpozitivnije ne samo za energetske kompanije, nego i za državu. Kada je u pitanju EPCG, apsolutni je rekorder po najnižem procentu učešća zarada u ukupnim godišnjim troškovima od svega 4,4 odsto i takav primjer ćete rijetko naći kako u privatnom, tako i u javnom sektoru”, rekao je Rovčanin.

Bonus video: