Radović će imati platu od 2.763 eura

Saša Radović je od 15. decembra novi vršilac dužnosti direktora ToMontenegro sa mandatom do šest mjeseci ili do izbora direktora

27322 pregleda 86 komentar(a)
Ima iskustva kao direktor Nacionalne turističke organizacije: Radović, Foto: Luka Zekovic
Ima iskustva kao direktor Nacionalne turističke organizacije: Radović, Foto: Luka Zekovic

Zarada novog vršioca dužnosti izvršnog direktora nacionalne aviokompanije “To Montenegro”, Saše Radovića, iznosiće mjesečno 2.763,90 eura neto, uz uvećanje za adekvatan procenat vezan za minuli radni staž.

To je predviđeno u javno dostupnom Predlogu ugovora o angažovanju, kojim je definsano da će Radović raditi puno radno vrijeme, u trajanju od 40 časova sedmično, odnosno osam sati dnevno.

Radović je bio dugogodišnji direktor Nacionalne turističke organizacije, a bio je i predsjednik Odbora direktora Budvanske rivijere.

Predlogom ugovora je definisano da on ima pravo na uvećanu zaradu, na naknadu zarade i druga primanja po osnovu rada u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom. Radović ima pravo na službenu kreditnu karticu shodno propisima kompanije, kao i na naknadu za upotrebu sopstvenog vozila u službene svrhe. Radović je za svoj rad odgovoran Vladi i Odboru direktora kompanije.

Njega je imenovala Vlada 15. decembra, a naslijedio je dotadašnju v.d. direktoricu Draganu Frantov Nikolić, kojoj je mandat istekao još početkom oktobra.

Bivši izvršni direktor Predrag Todorović podnio je 21. februara Odboru direktora i Ministarstvu kapitalnih investicija zahtjev za sporazumni raskid ugovora i od tada se pozicija direktora nalazi u v.d. stanju.

Po važećem Statutu kompanije izbor direktora je u nadležnosti Vlade.

Nakon ostavke Todorovića raspisan je međunarodni konkurs za izbor izvršnog direktora 18. marta i tadašnji Odbor direktora je sredinom maja predložio Vladi da za izvršnog direktora te kompanije imenuje Krešimira Kučka, međutim ovaj izbor pravno nije bio moguć jer je konkurs istekao. Tada je bio i upitan legitimitet Odbora direktora, s obzirom da su ostavke podnijeli predsjednik Filip Radulović i član Odbora Goran Đurović. Prema Zakonu o privrednim društvima ostavka jednog člana smatra se ostavkom cijelog Odbora, a on nije izbaran ni u zakonskom roku od 60 dana od podnošenja ove dvije ostavke.

Vlada je 13. septembra predložila novi Odbor direktora, a za predsjednika je izabran Pavle Ljesar. Tada je premijer Dritan Abazović na početku sjednice kazao da se Odbor direktora hitno mora izabrati jer kompanija može ući u velike dubioze, a takođe je i ministar finansija Aleksandar Damjanović iz više navrata isticao da se kompanija nalazi u teškoj finansijskoj situaciji te da ne može funkcionisati bez dalje pomoći Vlade.

Bord direktora kompanije je ranije predložio da se statut preduzeća uskladi sa Zakonom o privrednim društvima, gdje piše da izvršnog direktora bira bord direktora i tako im se omogući da oni imenuju direktora, ali Vlada još nije dala saglasnost na taj predlog.

Prethodni direktor primao 4.400 eura

Todorović, dok je bio izvršni direktor kompanije u punom mandatu, je prema ugovoru o radu, koji je objavio Odbor direktora “To Montenegro” prošle godine, primao platu od 4.400 eura i naknadu za zakup stana do 1.000 eura.

Todorović
Todorovićfoto: Luka Zeković

On je ostvario pravo na 50.000 eura bonusa, jer je kompanija počela sa komercijalnim letovima (jednokratni bonus) i prevezla 60.000 putnika do početka septembra prošle godine (godišnji bonus), ali je Todorović “Vijestima” kazao da nije uzeo nijedan bonus.

Ugovorom je bilo predviđeno da bi u slučaju raskida ugovora, Todoroviću pripale 24 prosječne neto zarade, ili više od 105.000 eura.

On je u februaru ove godine podnio Odboru direktora i MKI zahtjev za sporazumni raskid ugovora iz ličnih razloga i odrekao se svih prava ugovora u preostalom trajanju od tri godine kao i prava na otpremninu, predlažući da se do isteka otkaznog roka 31. 3. 2022. godine izmire obaveze po ugovoru o radu do tog datuma.

Bonus video: