Prijave za subvencije do 13. januara

Da bi ostvarilo pravo na pomoć prevoznici moraju da posjeduju licencu za javni prevoz putnika i izvod licence za svaki autobus, kao i saobraćajnu dozvolu za svako vozilo

7360 pregleda 2 komentar(a)
Pomoć zbog ugroženosti poslovanja tokom pandemije: Sa jednog od protesta prošle godine, Foto: Luka Zekovic
Pomoć zbog ugroženosti poslovanja tokom pandemije: Sa jednog od protesta prošle godine, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) raspisalo je javni poziv za dostavljenje zahtjeva za dodjelu jednokratne pomoći autobuskim prevoznicima.

Iznos pomoći je 500 eura po jednom autobusu, a zahtjevi se dostavljaju najkasnije do 13. januara.

Da bi ostvarilo pravo na pomoć prevoznici moraju da posjeduju licencu za javni prevoz putnika i izvod licence za svaki autobus, kao i saobraćajnu dozvolu za svako vozilo. Neophodno je i da podnosioci imaju originalni izvod iz Centralnog registra privrednih subjekata koji nije stariji od 30 dana, dokaz iz Centralne banke da račun prevoznika nije u blokadi, kao i broj žiro računa i fotokopija kartona deponovanih potpisa iz poslovne banke u kojoj prevoznik ima otvoren račun.

Uz to, prevoznici moraju popuniti obrazac zahtjeva i izjavu ovjerenu kod notara, a oba formulara su dostupna na sajtu MKI.

Cjelokupna dokumentacija dostavljena na osnovu ovog javnog poziva ostaje u arhivi MKI bez obaveze povraćaja.

Zahtjevi se dostavljaju preporučenom poštom ili predajom na arhivi MKI.

Vlada je na sjednici krajem prošlog mjeseca utvrdila Informaciju o realizaciji pomoći autobuskim prevoznicima.

U njoj se navodi da je sektor javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju bio jedan od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa i visoke cijene energenata.

”Zbog toga direktna finansijska pomoć u iznosu od 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici (autobusu) predstavlja značajnu podršku u cilju očuvanja i kvalitetnog održavanja voznog parka, pripreme za obavljanje prevoza u zimskim uslovima, kao i zbog očuvanja uspostavljenih linija na nacionalnom i međunarodnom nivou”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Prevoznici su prošle godine iz više navrata organizovali protestne vožnje ukazujući na loš položaj.

Bonus video: