Potpisan ugovor o kreditu između ŽICG i EBRD

Ugovoreni iznos kredita iznosi 11 miliona eura

5458 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić
Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Crnu Goru Remon Zakarija i izvršna direktorica Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Marina Bošković potpisali su danas Ugovor o kreditu između ŽICG i EBRD-a, na iznos od 11 miliona eura, a za potrebe realizacije Projekta nabavke mehanizacije za održavanje pruga (građevinsko i elektrotehničko) i nove opreme za pomoćni voz.

Potpisana je i Državna garancija za potrebe pomenutog kreditnog aranžmana na isti iznos između Države Crne Gore i EBRD-a, saopšteno je iz resora finansija.

Potpisivanju su prisustvovali članovi odbora direktora ŽICG, predsjednik tog odbora Radovan Vukić i pomoćnik direktora za investicije Dragan Radević, kao i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Miloš Rajović.

Svrha navedenog projekta je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, da se pomogne ŽICG pri finansiranju mehanizacije za održavanje pruge, koja će se koristiti za redovno i bezbjedno održavanje kompletne željezničke mreže u Crnoj Gori.

"Projekat se sastoji od dvije komponente. Prva se odnosi na nabavku mehanizacije za održavanje pruge, uključujući mašinu za podbijanje kolosjeka, opremu za održavanje kolosjeka i sitnu mobilnu opremu. Druga komponenta se odnosi na konsultantske usluge za podršku realizacije projekta i nadzor nad radovima za prvu komponentu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će projekat biti realizovan u roku od dvije godine od datuma stupanja ugovora na snagu.

Ugovoreni iznos kredita iznosi ukupno 11 miliona eura, sa rokom raspoloživosti kreditnih sredstava od tri godine od datuma potpisivanja. Ugovorom o kreditu predviđen je rok otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu i varijabilnu kamatnu stopu koja se sastoji od šestomjesečnog EURIBORA i margine od jedan odsto, zaključuju iz resora finansija.

Bonus video: