Budžet Opštine Kolašin za 2023. godinu će iznositi 7,58 miliona eura

Sopstveni prihodi lokalne samouprave, u ukupnim prihodima, učestvuju sa 2,86 milona eura

5318 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Predlog Odluke o budžetu za narednu godinu, koji je kreirala bivša, a u ulozi predlagača na današnojoj sjednici Skupštine opštine (SO) Kolašin bila nova izvršna vlast, usvojen je jednoglasno.

Neubičajeno, pojedine stavke budžeta, tokom rasprave, obrazlagali su, uglavnom, odbornici opozicije, to jest, koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS), pokreta Zajedno gradimo Kolašin.

Kako je planirano, budžet Opštine Kolašin za 2023. godinu iznosiće 7,58 miliona eura, što je povećanje od 44 odsto, u odnosu na ovogodišnji. Sopstveni prihodi lokalne samouprave, u ukupnim prihodima, učestvuju sa 2,86 milona eura.

„Naknada za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta planirana je na 1,8 miliona eura, što je povećanje od 373 odsto, u odnosu na plan za 2022.godinu. Povećanje je planirano na osnovu obaveza investitora po zaključenim ugovorima iz ove godine i ranije, a čije rate dospijevaju tokom naredne, kao i na procjeni novih ugovora u 2023. godini, po osnovu naknade za komunalno opremanje. Postoji izuzetno veliko interesovanje investitora za gradnju. Do septembra ove godine naplaćeno je oko 570.000 eura, a do kraja godine može se očekivati još oko 400.000“, obrazloženo je u predlogu budžeta.

Ustupljeni prihodi, u ukupnim prihodima budžeta, učestvuju sa 27 odsto, dok je milion eura prenesen iz ranijih perioda. Iznos transfera sa viših nivoa vlasti, koji Opština očekuje, je oko 1,3 milona eura. Tekući rashodi planirani su na 4,35, a kapitalni budžet na 3,14 miliona eura.

Za bruto zarade sa porezima i doprinosima za zaposlene u organima i službama lokalne uprave planirani iznosićbiće potrošeno 1,25 miliona eura što predstavlja 16,58 odsto ukupnog budžeta. Ukupan iznos bruto zarada povećan je za oko 117.000 eura, u odnosu na plan za ovu godinu. Razlozi za povećanje su, kako je obrazloženo, „primjena programa “Evropa sad”, kojim su najniže zarade duplirane, kao i popuna upražnjenih mjesta u potrošačkim jedinicama, gdje i dalje nedostaje jedan broj izvršilaca na pozicijama ekspertskog kadra“.

Subvencije u poljoprivredi u novoj budžetskoj godini planirane su na iznos od 150.000, što je za 70.000 hiljada više u odnosu na ovu. Značajno su povećani i transferi institucijama pojedincima, nevladinom i javnom sektoru. Ta vrsta podrške Opštine iznosiće 1,2 milona eura, što je za 33, 4 odsto više, u odnosu na plan za ovu godinu.

Doskorašnja predsjednica Opštine Marta Šćepanović pohvalila je činjenicu da je predlog budžeta koji je u skupštinsku proceduru ušao 1. decembra, prije konstituisanja nove vlasti, prošao nadležne skupštinske odbore i stavljen na dnevni red.

„Drago mi je što se kontitnuitet nastavlja i što svi stavljamo građane na prvo mjesto. Koliko znam da u drugim opštinama, gdje je došlo do promjene vlasti, nije bio ovakav slučaj, već je većina opština donijela Odluku o privremenom finansiranju, što će dovesti do otežanog funkcionisanja lokalne samouprave. Meni je drago što je bila dobra procjena nove vlasti ovdje da treba usvojiti budžet i staviti se građani na prvo mejsto. Lokalne javne finasije su stabilne i na račuunu je nova vlast zatekla nešto više od 1,7 miliona eura, tako da se mnogi projekti mogu finasirati od toga“, kazala je ona.

Martinović amandmanima predložio izdvajanje novca za spomenik pokojnom mitropolitu Amfilohiju, adaptaciju Spomen doma i veću podršku Crvenom krstu

Predsjednik Opštine Vladimir Martinović iskoristio je pravo da predloži tri amandamana, o kojima se, prema pravilu, ne raspravlja, već postaju sastavni dio Odluke o budžetu. Tako će, shodno njegovim predlozima, 50.000 eura biti izdvojeno kao transfer Mitropoliji crnogorsko- primorskoj za izgradnju spomen obilježja pokojnom mitropolitu Amfilohiju.

„Mitropolit Amfilohije je istorijska ličnost koja je obilježila svoju epohu, odnosno kraj XX i početak XXI vijeka. Svaka zajednica ima obavezu da njeguje kolektivno pamćenje na znamenite ličnosti svoga kraja. Vlast, koja se zatekla u Kolašinu, u vrijeme smrti mitropolita Amfilohija, nije se udostojila ni da proglasi dan žalosti na dan njegove smrti... Izdavajanjem sredstava za spomenik, Opštine Kolašin bi, donekle, ispravila tu nepravdu“, obrazložio je Martinović.

Predsjednik Opšetine je predložio da 200. 000 eura, planiranih za balon halu, bude opredijeljeno za adaptaciju Spomen doma. On je podsjetio da je, važećim Porgramom privremnih objekata, predviđena lokacija za balon halu, čije dimenzije ne odgovaraju stvarnim potrebama opštine. Za taj projekat, kazao je, treba prvo okončati proceduru izrade projektne dokumenatcije, a kako sredstva ne bi ostala „zarobljena“ i neiskrišćena, treba ih, tvrdi, utrošiti za adaptaciju Spomen doma „ s obzirom da je eleborat za radove hidroizolacije završen. On je podsjetio i da je taj objekat od kulturnog značaja za grad.

Treći Martinovićev amandman odnosio se na uvećanje iznosa kojim će Opština podržati Crveni krst, pa će toj organizaciji umjesto planiranih 55.000 eura, biti opredijeljeno 65.000. Predsjednik Opštine je podsjetio na, „izuzetno angažovanje volontera Crvenog krsta u minulom periodu, a naročito tokom pandemije“

Martinoviće je svoje amandmane pročitao u finišu rasprave o budžetu pa su odbornici opozicije zamjerili što im iz službe SO nijesu dostavljeni ti predlozi u pisanoj formi, iako se o njima ne raspravlja. To je, samo na kratko, poremetilo skoro harmoničnu raspravu i visok stepen saglasnosti odbornika vladajuće većine i opozicije oko plana prihoda i rashoda za narednu godinu.

Bonus video: