Budva dobila budžet od 41 milion: Vlast tvrdi da je razvojni, opozicija da je potrošački

„Budžet je razvojnog karaktera, trudili smo se da sve tekuće rashode finansiramo iz tekućih prihoda. Trenutno smo u stabilnoj finansijskoj situaciji, nijesmo predvidjeli zaduženja, izmirili smo sve obaveze“, navela je sekretarka za finansije Sonja Kuljača

5457 pregleda 11 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović

Glasovima odbornika vladajuće većine iz redova Demokratskog fronta, ali i Demokrata, Građanskog pokreta URA, usvojen je, nakon višečasovne rasprave, budžet metropole turizma za narednu godinu. Opozicija, odbornici DPS, SDP, SD, LP i Građanske incijative „ 21. maj“ bila je protiv.

Sekretarka za finansije Sonja Kuljača kazala je da je budžet za narednu godinu planiran na 41,6 miliona eura, te da je budžet projektovan realno u skladu sa smjernicama Ministarstva finansija.

„Budžet je razvojnog karaktera, trudili smo se da sve tekuće rashode finansiramo iz tekućih prihoda. Trenutno smo u stabilnoj finansijskoj situaciji, nijesmo predvidjeli zaduženja, izmirili smo sve obaveze“, navela je ona.

Pohvale na računa budžeta dali su odbornici vlasti - Bojana Pićan ( DF) je kazala je da je ovo budžet svih građana budve usklađen sa evropskim normama i zakonskim propisima, dok njena partijska koleginica Milica Radonić je navela da je da su sportski kolektivi , radnici i sportisti više nego zadovoljni podrškom od strane lokalne samouprave, te budžetskih milion eura za narednu godinu je dobar vjetar u leđa sporskim kolektivima, kao i milion i po eura za adaptaciju i rekonstrukciju sportskih terena i bazena. Pohvale na budžet dala je i odbornica Anđela Goranović ( DF) govoreći o izdavanjima za narednu godinu kada je riječ o obrazovanju.

Sa druge strane, opozcija je iznijela niz zamjerki, pa je tako Jovo Perović SDP kazao da je riječ o potrošačkom budžetu, gdje više novca ide na potrošnju nego na kapitalni dio, sa čim se saglasio i njegov partijski kolega, bivši sekretar za finansije Petar Odžić (SDP) navodeći da sa ovakava potrošnja doći ćemo u problem u aprilu ili maju - živi bili, pa vidjeli.

Istakao mu je da mu je žao što je izmijenjen koncept budžeta koji je ranijih godina davao dobre rezultate.

„Gotovo da nema partije koja se nije hvalila finansijama i rezultatima koje smo postigli u poteklih pet godina. Ovaj budžet je potpuna suprotnost onoga što je bilo do sada. Nije realno toliko naduvavati prihode. Tekuća potrošnja je 60 odsto budžeta. Procenat udjela kapitalnog budžeta se nije povećao ni jedna procenat. Ovo je je potrošački prihod“, kazao je Odžić.

On je dodao da su nerealno podignuti prihodi, a potcijenjeni rashodi.

„Fingirani su i prohodi i rashodi i to odgovorno tvrdim. Ovaj budžet ne smije da postane spisak želja potrošačkih jedinica“, kazao je Odžić.

Marijana Božović ( DF), istupanje Odžića je okarakterisala kao jeftinim političkim marketingom, jer nije ni jednu sugestiju na nacrt budžeta dao tokom javne rasprave koja je bila.

„Ni jedan amandman nijeste dostavili na predlog budžeta, jer nijeste dostavili ni jedan amandman, ako ste željeli boljitak ovome gradu“, kazala je Božović.

Uvažavajući zamjerke koje je odbornik Odžić dao na budžet, te njegovu bojazan oko realizacije, Krsto Radović (Demokrate) kazao je da želi da vjeruje da će budžet biti sproveden u način na koji je osmišljen, navodeći da će klub Demokratske Crne Gore glasati za budžet.

Navodeći da je preveliki iznos od 6,5 miliona eura na ime zarada zaposlenih, Milan Tičić ( DPS) je kazao da je to posljedica partijskog zapošljavanja, na šta je reagovao predsjednik SO Nikola Jovanović naglasivši da DPS drži predavanja o partijskom zapošljavanja , partija koja je poznata po aferi zapošljavanja radi glasova na izborima .

Saša Samardžić ( DPS) naveo da je potrebno da se broj ugovora o djelu smanji , te da ljudi dobijaju posao u Opštini isključivo na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, dok je Nikola Kralj ( DF) istakao da se budžetom se nastavlja razvoj Budve, koji je započet.

Ivan Ivanović ( URA) kazao je da bi trebalo u nekom narednom da, iako to nije obaveza lokalane uprave, jer država nikada neće dati novac, da se izvrše rekonstrukcija vrtića, osnovne i srednje škole.

A jedan od problema na koji su odbornici odmah ukazali na početku zasijedanja je uvođenje elektronskog načina glasanja. Naime, Krsto Radović ( Demokrate) zamjerio je što je uvedeno elektronsko glasanje na jer je povrijeđen Poslovnik,koji je predviđeno da glasanje bude javno. Pojasnio je da glasanje koje je uvedeno od ove sjednice gdje na monitoru nije predstavljena struktura parlamenta na kojoj se može vidjeti kako je koji odbornik glasao, javnost je ovakvim načinom uskraćena, pa je glasanje javno.

Odbornička većina iz redova Demokratskog fronta pokazala je na prvoj važnoj skupštinskoj sjednici da to što imaju apsolutnu većinu im omogućava da donose odluke , ali i usvajaju dnevni red koja idu u prilog aktuelnoj opštinskoj administraciji.

Iako su iz redova DPS, SDP , ali i Demokrata se suprotstavili da dnevni red ne može biti dopunjen sa desetak odluka koje su im dostavljene tek juče popodne, među kojima i ključni dokumenti koji se odnose na rad Turističke organizacije Budve, finansijski planovi i programi rada najbogatije crnogorske To u Crnoj Gori za 2021., 2022. i 2023., to nije usvojeno, jer je 17 odbornika DF glasalo za dopunu.

Odbornik Petar Odžić ( SDP) je kazao da će ta partije napustiti skupštinsko zasijedanje nakon što bude završena rasprava o budžetu za 2023., te da neće prisustvovati zasijedanju kada ne dnevnom redu budu odluke vezano za TO Budva.

Božović : Budva će dobiti bolnicu, to nije politički manevar DF-a

Na kraju višečasovne rasprave gradonačelnik Milo Božović naglasio je da samom raspravom o budžetu se prekida trogodišnja praksa, kada budžeti nijesu donošenni u zakonskom roku do 31. decembra tekuće godine, već je bilo privremeno finansiranje.

„Opština će u narednu godinu sve rashode izmirivati iz sosptvenih prihoda, nećemo se zaduživati. Upravo je pozitivan rebalans iz ove godine bilo projektovanje budžeta za narednu godinu. Usvojene su sve zakonske pretpostavke za usvajanje budžeta, Ministarstvo finansija je dalo pozitivno mišljenje i nije imali ni jednu zamjerku. Kapitalni budžet od 36 odsto, čini ovaj budžet razvojnim. Za sledeću godinu budžetom predviđeamo projektovanje i reviziju najznačajnijih projekta za razvoj Budve. Realizacija samih projekat koji će izmijeniti izgled Budve je predviđena u narednim godinama. Budžetom za nrednu godinu stvaramo pretpostavke da se realizuju svi oni projekti koje smo predstavili tokom izborne kampanje“, kazao je Božović i podsjetio da je međunarodni konkurs za izgled šetališta Stari grad – Zavala u toku.

Kao prioritet Božović je ponovio izgradnja bolnice.

„Imam utisak da se izgradnja bolnice smatra populističkim predizbornim manervom DF. Moram da poručim da je izgradnja bolnice je prioritet opštinske vlasti . Siguran sma da ćemo opštu bolnicu u imati u Budvi. Za poslednjih 30 godina ne da nije neko razmišljao da se može upustiti u ovakav kapitalni projekat uzuzetno važan za Budvu , nego je čak i „vikao da se to ne može uraditi“. Ni jedna bolnica u proteklih 50 godina nije izgrađena u Crnoj Gori. Znam da je hrabro krenuti u ovako nešto, ali sam siguran da Budva ima finansijski potencijal, ako država nema, da to uradi“, naglasio je Božović.

Kazao je da je ogromno interesovanje da Budva želi da gradi bolnicu van granica Crne Gore.

„Da kažem nevjernim Tomama, odmah su nas kontaktirali svjetske korporacije. Jedna od njih je Džons Hopkins koji bi prvu bolnicu u Evropi gradili u Budvi, pa Sinform, koji žele da grade bolnice“, kazao je Božović

Mitrović: Da Opština formira tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja i upotrebe narkotika među učenicima

Odbornica DPS Dragana Mitrović apelovala je da Skupština opštine formira poseban tim koji će se boriti za suzbijanje naraslog problema vršnjačkog naselja među učenicima osnovih i srednje škole, ali i upotrebe narkotika koje je uzelo maha.

Ona je navela da je ogroman broj djece izložen vršnjačkom nasilju, ogroman broj djece koji koristi psihoaktivne supstance, tabletice, marihuanu.

„Neophodno je da da nađemo način da se formira tim koji će sarađivati sa timovima koji su formirani u školama. Ne govorim o kažnjavanju, ali govorim da treba pomoć djeci da ove teške izazove sa kojima se suočavaju prevaziđu i odupru se. Da ovom problemu pristupimo ozbiljno .Nama se ogroman broj problema dešava u školama koje se zataškavaju, za koje se ne zna. Problemi su veliki i oni su naročito izraženi proteklih mjeseci, zato je potrebno da formiramo tim ljudi, koji će nas u Skupštini obevještavati o rezultazima rad“, naglasila je Mitrović.

Predsjednik SO Nikola Jovanović je navela da Opština nije sjedila „skrštenih ruku“, već da su preduzete određene aktivnosti.

Kako je kazao predsjednik Opštine Milo Božović održao sastanak sa predstavnicma škola , policije , dogovorene aktivnosti za suzbijanje devijantnih pojava, koje su već dale rezultate, ali i dogovoren način rada u narednom periodu.

Bonus video: