Mala hidroelektrana Rijeka Mušovića počela da radi u punom u kapacitetu, u tri smjene

Kako je saopšteno nakon sastanaka, "na obostrano zadovoljstvo dogovorena je stručna saradnja između Opštine Kolašin i EPCG kako bi došli do odgovora za rešavanje pravno-imovnskih odnosa"

7344 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opština Kolašin
Foto: Opština Kolašin

Nakon pet godina mala hidroelektrana (mHe) Rijeka Mušovića je počela da radi u punom u kapacitetu, u tri smjene, kazao je, tokom posjete Opštini Kolašin, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin. On je najavio da će ta mHE biti rekonstruisana u naredne dvije godine i da je to, kako tvrdi, jedan od razvojnih planova EPCG.

„Vrijednost tog projekta je oko 1,3 miliona eura, što će doprinijeti povećanju snage same elektrane i njenoj modernizaciji, ali i povećanje pogonske spremnosti što će značiti i produženje radnog vijeka tog pogona. Rekonstrukcija koja je planirana značajna je kako za EPCG tako i Opštinu Kolašin. Međutim, prilikom planirane realizacije ovog projekta pojavili su se izvjesni problemi koji se odnose na imovinsko-pravne odnose“, rekao je Rovčanin.

Predsjednik opštine Kolašin Vladimir Martinović tokom razgovora sa izvršnim direktorom EPCG obećao je da će „Opština odraditi sve što je u njenoj nadležnosti da se realizuje rekonstukcija koja je u interesu EPCG, građana ali i države".

Kako je saopšteno nakon sastanaka, „na obostrano zadovoljstvo dogovorena je stručna saradnja između Opštine Kolašin i EPCG kako bi došli do odgovora za rešavanje pravno-imovnskih odnosa“. Poručeno je i da „važno da se država uključi, kako bi se riješio problem spornog uknjižavanja puta koji vodi do te mHe“.

Martinović je kazao da je zadovoljan što je rukovodstvo EPCG, na čelu sa izvršnim direktorom Rovčaninom, „nakon mnogo godina, obišlo jednu od najstarijih mHe koja predstavlja dragulj i nije samo samo pogon za proizvodnju struje, već i svojevrsno kulturno dobro“.

„Opština Kolašin će u okviru svojih mogućnosti učiniti sve da mHe nastavi sa radom. Raduje se planinaranoj rekonstrukciji, a ono što je posebno važno je da se sačuvaju radna mjesta, što je prioritet i te energetske kompanije ali i Opštine Kolašin“, poručio je on.

Dogovorena je, kako je saopšteno, i buduća saradnja EPCG i Opštine, te da će ta kompanija donirati određena sredstva za adaptaciju enterijera zgrade Spomen doma.

Bonus video: