Mujević: Rekordni prihod Uprave za gazdovanje šumama i lovištima od 9,6 miliona eura

Od ukupno planirane količine za korišćenje šuma putem prodaje drveta u dubećem stanju na osnovu jednogodišnjih ugovora, realizovano je 90 odsto plana, kroz tri javna poziva i prodato oko 270 hiljada metara kubnih drveta

4708 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore
Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je u ovoj godini, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila rekordni prihod od 9,6 miliona eura, saopštio je njen vršilac dužnosti direktora, Armin Mujević.

On je na novogodišnjem koktelu za zaposlene kazao da su finansijski rezultati najbolji pokazatelj dobrog i kvalitetnog rada

„Prema preliminarnim rezultatima, zaključno sa 27. decembrom, prihod Uprave za ovu godinu iznosi rekordnih 9,6 miliona eura i to je najveći prihod ikada ostvaren u Upravi. Do sada, u našem poslovanju, rekordna je bila 2020. godina, kada je prihod iznosio 8,2 miliona eura, a u odnosu na prethodnu, ostvarili smo prihod veći za 3,3 miliona eura“, kazao je Mujević.

Kako je naveo, treba naglasiti da su takođe urađena zaduženja čije rate dospjevaju na naplatu u narednoj godini, u iznosu od oko pet miliona eura, te da je naplata prihoda Uprave po dospjelim ratama za ovu godinu realizovana u potpunosti, odnosno 100 odsto.

Mujević je rekao da je, na osnovu prvih pokazatelja, veoma ponosan na postignute poslovne rezultate u ovoj godini, koji su zahtjevali zajednički dodatni trud i napor svih radnika, a koji će po svim izgledima biti i rekordni.

On je govorio i o preliminarnim podacima za korišćenje šuma, koji takođe pokazuju da su ostvareni odlični rezultati, koji su i doveli do toga da se ova godina upiše kao rekordna po ostvarenom prihodu.

Od ukupno planirane količine za korišćenje šuma putem prodaje drveta u dubećem stanju na osnovu jednogodišnjih ugovora, realizovano je 90 odsto plana, kroz tri javna poziva i prodato oko 270 hiljada metara kubnih drveta.

Za uspješnost poslovnih rezultata Uprave, prema riječima Mujevića, neophodno je da u fokusu poslovanja uvijek bude i ulaganje i briga o šumama, ali i o lovištima posebne namjene, kojima Uprava gazduje.

„Zbog toga posebno sam ponosan na činjenicu da je u ovoj godini uređeno ukupno 12 gazdinskih jedinica, a početkom novembra potpisana su i tri ugovora o izradi lovnih osnova za lovišta posebne namjene i to Ljubišnja, Piva i Dragišnica“, dodao je Mujević.

Lovne osnove za ova lovišta su urađene i postupak njihovog donošenja je u toku.

„Ono što je takođe jedna lijepa vijest jeste da su završene sve pripremne radnje oko izgradanje lovačko-šumarske kuće u podnožju Ljubišnje u Pljevljima, a koja će biti završena tokom naredne godine,“ rekao je Mujević.

On je saopštio da se i na polju uzgoja i zaštite šuma radilo aktivno i naporno, a poseban akcenat stavljen je na proizvodnju sadnog materijala u rasadnicima Županica i Trebaljevo, u kojima je u toku ove godine proizvedeno oko milion komada sadnica.

„U ovoj godini, u skladu sa Godišnjim programom gazdovanja šumama, ukupno je realizovano oko 500 hiljada sadnica na površini od 200 hektara“, precizira se u saopštenju.

Kada je riječ o rasadnicima, nakon više od 20 godina ponovo je otvoren i treći rasadnik Bjeliši u Baru, u kojem će se proizvoditi mediteranske vrste četinara i lišćara.

Mujević je pohvalio i aktivnosti i učešće informatičara u pripremnoj fazi i izradi projektne dokumentacije za IPA 2021 projekat, zahvaljujući kojem će se od januara raditi na nadogradnji postojećeg Šumarskog informacionog sistema i implementaciji inovativnih rješenja, kako bi se Šumarski informacioni sistem uskladio sa domaćim i evropskim zahtjevima i standardima, a koji će značajno olakšati poslovanje Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Ukupna vrijednost tog dijela IPA 2021 projekta, koji će se odnositi na Šumarski informacioni sistem, iznosi 400 hiljada eura, a koje u potpunosti finansira Evropska unija (EU).

Mujević je ocijenio da je taj projekat od velikog značaja za crnogorsko šumarstvo i da podrazumjeva zahtjevan i obiman posao i angažovanje, ali da će na kraju rezultat biti značajno lakše i efikasnije poslovanje.

On je podsjetio i na gorući problem koji sektor šumarstva godinama unazad opterećuje, a to je izuzetno nepovoljna starosna sturktura zaposlenih i nedostatak stručnog kadra.

Mujević je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je nakon usvajanja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i donošenja novog Kadrovskog plana, raspisan javni oglas za 15, a interni za 33 izvršioca, ili ukupno 48 izvršilaca.

„Ovo je posebno značajno iz razloga što je samo u ovoj godini, po različitim osnovima, radni odnos prestao za ukupno 22 zaposlena, a u radni odnos primljena svega dva izvršioca“, navodi se u saopštenju.

On je kazao da očekuje da će se na objavljene oglase prijaviti što više kandidata, kako bi već početkom naredne godine, nakon zakonski sprovedenih procedura, obnovili i pojačali kadar.

Mujević je istakao da se u ovoj godini, od perioda kada je došao na čelo Uprave, uradilo mnogo toga.

„Očekujem da ćemo sa istim žarom i voljom nastaviti i u narednoj godini da postižemo još bolje rezultate. Rekordni prihod od 9,6 miliona treba da nam svima bude podsticaj da u narednoj godini možemo još jače i bolje“ zaključio je Mujević

Bonus video: