Usvojen budžet Glavnog grada za 2023. godinu, vrijedan 106,5 miliona eura

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, saopštio je na sjednici da je riječ o najvećem budžetu u istoriji Glavnog grada, kojim se stvaraju pretpostavke da se najintenzivniji razvoj Podgorice nastavi i u narednoj godini

13912 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Skupština Glavnog grada usvojila je danas budžet za narednu godinu vrijedan 106,5 miliona eura.

Za predlog o budžetu je glasao 31 odbornik u podgoričkom parlamentu.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici opozicije.

Iz PG Biroa je saopšteno da je od tog iznosa, 58,38 miliona eura namijenjeno za realizaciju razvojnih projekata.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, saopštio je na sjednici da je riječ o najvećem budžetu u istoriji Glavnog grada, kojim se stvaraju pretpostavke da se najintenzivniji razvoj Podgorice nastavi i u narednoj godini.

“O tome kako smo radili i vodili brigu o Podgorici i njenim stanovnicima, govori i podatak da će budžet Glavnog grada ove godine biti realizovan u iznosu preko 120 miliona eura. Ulaganje u razvojne projekte posljednjeg dana u godini premašiće 50 miliona eura, dok će na računu Glavnog grada ostati 20 miliona eura. To je naš odnos prema gradu i građanima, pa i onima koji će ovaj posao raditi nakon nas”, poručio je Vuković.

Kako je danas na dnevnom redu i Predlog izmjena i dopuna odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu, koji se odnosi na povećanje dodatka na zaradu, Vuković je podsjetio da ovo nije prvi put da se povećavaju plate u sistemu Glavnog grada, već da to predstavlja kontinuitet brige o zaposlenima.

“U prethodnom periodu povećali smo plate našim kolegama iz administracije sa najnižim primanjima, kao i kolegama iz preduzeća koje rade najteže poslove u sistemu”, kazao je Vuković.

Aktuelna gradska uprava vodila je odgovornu fiskalnu politiku što je rezultiralo, između ostalog, time da je za 75,37 odsto uvećan budžet u odnosu na 2018. godinu, dok je za isti period kapitalni budžet uvećan 232,47 odsto.

Sekretarka za finansije, Snežana Popović, podsjetila je da je budžetom za narednu godinu planirana realizacija projekata iz oblasti putne infrastrukture u iznosu 12,73 miliona eura, uređenja javnih površina u iznosu 6,82 miliona, kulture i sporta u iznosu 4,16 miliona, unapređenja komunalne infratrukture i nastavka modernizacije rada gradskih preuzeća u iznosu 5,26 miliona, socijalnog staranja u iznosu 4,43 miliona, te podrške preuzetnicima u iznosu 435 hiljada eura.

„Na ovaj način biće stvorene pretpostavke da se, osim realizacije redovnih obaveza i nastavka kvalitetnog održavanja gradske infrastrukture, uspješno okonča nastavak izgradnje bulevara Vilija Branta i bulevara prema Tuzima, te stvore pretpostavke za početak realizacije projekta pretvaranja ulice Vojislavljevića u saobraćajnicu bulevarskog tipa“, dodaje se u saopštenju.

Stvorene su, između ostalog, i pretpostavke za uređenje javnih površina i kreiranje dodatnih sadržaja – šetališta, trgova i parkova.

„Ovaj budžet će omogućiti i izgradnju višenamjenskih objekta sa domovoma zdravlja u naseljima Zagorič i Zabjelo, nastavak dosadašnje prakse podrške svim kategorijama stanovništva i uvođenje novih socijalnih servisa, ali i podršku svim kategorijama preduzetnika“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: