EPCG kupila imovinu nikšićke Željezare za 20 miliona eura

Imovinu preuzima firma "Željezara Solar" koja će preuzeti i dio radnika dosadašnje fabrike

44802 pregleda 79 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Gov.me/R. Koprivica
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Gov.me/R. Koprivica

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i turska kompanija Tosjali zaključile su danas ugovor o kupovini imovine bivše Željezare Nikšić po cijeni od 20 miliona eura.

Imovina će biti prenijeta na novoformiranu firmu "Željezara Solar" čiji je jedini vlasnik EPCG.

"Kao što je javnosti ranije predočeno, vrijednost ugovora iznosi 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je, u septembru ove godine, država, na aukciji u postupku otuđenja sopstvenih akcija, otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa predviđenog za otuđenje", navodi se u saopštenju EPCG.

Potpisivanjem ugovora, EPCG je, prema riječima predsjednika Odbora direktora, Milutina Đukanovića, došla u priliku da proširi svoj proizvodni portfolio.

"Jer imovina Željezare, zbog snage priključka, ima veliki solarni potencijal, a pored toga, ovom investicijom se stvaraju preduslovi za ulaganje u pogone koji će, svojim aktivnostima, predstavljati značajnu logističku podršku proizvodnim aktivnostima EPCG", rekao je Đukanović.

Iz EPCG ističu da su ovim poslovnim aranžmanom, potvrdili posvećenost ideji prema kojoj investiranje u novu proizvodnju, naročito onu zasnovanu na obnovljivim izvorima energije, predstavlja garanciju osavremenjivanja i jačanja kako Kompanije, tako i privrednog sistema uopšte, tim prije što se, ovom investicijom, značajno uvećava imovina EPCG, samim tim i Crne Gore.

"Takvo usmjerenje EPCG, u osnovi, predstavlja jedini racionalan način da se nadomjeste zaostaci izazvani činjenicom da je posljednji proizvodni objekat izgrađen prije četiri decenije te da se, u krajnjem, u vremenu globalne energetske krize, uspješno sprovede energetska tranzicija", navodi se u saopštenju EPCG.

potpisivanje ugovora EPCG
foto: Gov.me/R. Koprivica

Firma "Željezara Solar" će uskoro objaviti oglas o zapošljavanju radnika, a baviće se montažom solarnih panela za firmu "Solar gradnja", takođe na krovovima fabričkih hala biće postavljene solarne elektrane.

Fabrika će za sada zadržati pogone proizvodnje čelika iako je neizvjesno da li će i kada ta proizvodnja biti pokrenuta.

Iz EPCG je ranije najavljeno da će prednost u zapošljavanju imati dosadašnji radnici Željezare kojih je u periodu gašenja proizvodnje ostalo svega 220 i kojima su radni ugovori istekli u septembru.

Potpisivanju ugovora u EPCG prisustvovali su pored predstavnika kompanije Tosjali predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, premijer Dritan Abazović, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević...

Radnici Đukanovića, Kovačevića i Abazovića čekaju ispred Željezare.

radnici ŽEljezare
foto: Svetlana Mandić

Potpisivanjem ugovora, EPCG je, prema riječima predsjednika Odbora direktora, Milutina Đukanovića, došla u priliku da proširi svoj proizvodni portfolio, jer imovina Željezare, zbog snage priključka, ima veliki solarni potencijal, a pored toga, ovom investicijom se stvaraju preduslovi za ulaganje u pogone koji će, svojim aktivnostima, predstavljati značajnu logističku podršku proizvodnim aktivnostima EPCG.

Naša kompanija je, ovim poslovnim aranžmanom, potvrdila posvećenost ideji prema kojoj investiranje u novu proizvodnju, naročito onu zasnovanu na obnovljivim izvorima energije, predstavlja garanciju osavremenjivanja i jačanja kako Kompanije, tako i privrednog sistema uopšte, tim prije što se, ovom investicijom, značajno uvećava imovina EPCG, samim tim i Crne Gore.

Takvo usmjerenje EPCG, u osnovi, predstavlja jedini racionalan način da se nadomjeste zaostaci izazvani činjenicom da je posljednji proizvodni objekat izgrađen prije četiri decenije te da se, u krajnjem, u vremenu globalne energetske krize, uspješno sprovede energetska tranzicija.

Bonus video: