Rovčanin: Proglasiti toplifikaciju Pljevalja projektom od javnog interesa

Tom odlukom Vlade bi se ubrzala realizacija projekta, istakao je direktor EPCG

7568 pregleda 7 komentar(a)
Rovčanin, Foto: EPCG
Rovčanin, Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin pozvao je Vladu Crne Gore da proglasi toplifikaciju Pljevalja projektom od javnog interesa i na taj način ubrza njegovu realizaciju.

“Imajući u vidu potrebu brze realizacije projekta toplifikacije Pljevalja koju je započela EPCG i potpisala izvođački ugovor za I fazu, neophodno je da se odlukom Vlade u skladu sa zakonskom procedurom ovaj projekat utvrdi javni interes. Tom odlukom bi se ubrzala procedura koja se odnosi na eksproprijaciju zemljišta na trasi toplovoda, kao i brojne druge procedure koje se odnose na pripremne i građevinske radove, procjene uticaja na životnu sredinu i ostalo”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

Neophodno je, ističe on i da Uprava za javne radove ubrza i raspise tender za izgradnju I i II faze toplovoda.

“Cilj je da u što kraćem roku toplovod dođe do centralne kotlarnice kao najvećeg zagađivača. Opština Pljevlja ima zadatak za brzom reakcijom i raspisivanjem tendera za izvođenje radova na sekundarnoj mreži, imajući u vidu da projekti postoje, uz manje intervencije, izmjene i dopune. Sredstva su obezbijeđena dijelom u državnom budžetu a dijelom iz godišnje eko takse. Veoma je važno da se projekti primarnog i sekundarnog toplovoda rade paralelno, kako bi već 2024. godine imali pun potencijal i okončanu toplifikaciju grada u punom kapacitetu”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

Bonus video: