Holandska vlada podržala preporuku da Crna Gora ukine program ekonomskog državljanstva

Ministarstvo inostranih poslova Holandije objavilo izvještaj kojim se komentarišu nalazi Evropske komisije o liberalizaciji bezviznog režima za Zapadni Balkan

25503 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Holandska vlada podržava preporuku Evropske komisije (EK) da Crna Gora ukine šemu ekonomskog državljanstva, ističući kako su saglasni sa stavom EK da zlatni pasoši nose rizike u pogledu bezbjednosti i korupcije i stoga ih treba izbjegavati.

Ta konstatacija navedena je u Izvještaju Ministarstva inostranih poslova Holandije kojim se komentarišu nalazi Evropske komisije o liberalizaciji bezviznog režima za Zapadni Balkan.

Izvještaj je objavljen na sajtu holandskog parlamenta krajem prošle godine, a u tom dokumentu ističe se da ukoliko ovi programi dovedu do povećanog rizika po bezbjednost i javni red u evropskim državama članicama, to u budućnosti može biti razlog za suspenziju bezviznog režima, prenosi portal RTCG-a.

"Vlada Holandije je saglasna sa Komisijom da zlatni pasoši nose rizike u pogledu bezbjednosti i korupcije i stoga ih treba izbjegavati. Vlada dijeli stav Evropske komisije da (predložene) šeme zlatnog pasoša ('šeme investitorskog državljanstva') Albanije i Crne Gore predstavljaju veliku zabrinutost za EU", navodi se u Izvještaju Ministarstva inostranih poslova Holandije kojim se komentarišu nalazi Evropske komisije o liberalizaciji bezviznog režima za Zapadni Balkan

Kako se navodi, naročito u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu, nepoželjno je da pojedinci mogu da zaobiđu evropske procedure za dobijanje vize za kratkoročni boravak kroz ove aranžmane.

"Ovo takođe nosi rizike u pogledu pranja novca, utaje poreza, itd. Zbog toga je od velike važnosti da zemlje koje primjenjuju ove šeme što prije preduzmu mjere da efektivno ukinu šeme pasoša za investitore i da se uzdrže od sistematskog davanja državljanstva kroz investicione šeme", stoji u izvještaju.

Poručuju da ukoliko ovi propisi dovedu do povećanog rizika po bezbjednost i javni red u evropskim državama članicama, to u budućnosti može biti razlog za suspenziju bezviznog režima za dotične zemlje.

U tom kontekstu, dalje se navodi, Vlada podržava preporuku Crnoj Gori da odmah ukine šemu za davanje pasoša investitorima, kao i preporuku Albaniji da se uzdrži od implementacije takve šeme.

Kako su poručili, Vlada će nastaviti da poziva Crnu Goru i Albaniju na ispunjavanje preporuka po ovom pitanju.

"Evropska komisija je, u skladu sa evropskim propisima Uredbom br. 2018/1806, odredila da Komisija mora da obezbjedi kontinuiranu usklađenost sa specifičnim kriterijumima koji su u osnovi odobravanja izuzeća od viza za dotične treće zemlje. Ova uredba takođe predviđa da Komisija o tome mora da izvještava najmanje jednom godišnje Evropski parlament i Savjet", navodi se u izvještaju.

Izvještaj Evropske komisije objavljen 5. decembra prošle godine, ispituje u kojoj mjeri Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina nastavljaju da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima.

Bonus video: