„Dakićevci" podnijeli inicijativu Ustavnom sudu: "Nepravedno smo diskrimisani"

Bivši radnici "Radoja Dakića" zahtijevaju od suda ocjenu ustavnosti člana 55. Zakona o stečaju zbog sumnje da ista nije u skladu sa Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima
179 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Dakić, bivša fabrika, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, bivša fabrika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.09.2017. 17:45h

Bivši radnici „Radoja Dakića“ koji čitavu deceniju isčekuju isplatu više od 50 miliona eura zaostalih neisplaćenh zarada (sa kamatama), prema izvršnim sudskm presudama, podnijeli su Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 55. Zakona o stečaju zbog sumnje da ista nije u skladu sa Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

„Bruto osnovica do visine 24 zarade ukida dug utvrđen pravosnažnim presudama i razvrstava potraživanja radnka u prvi i treći isplatni red čime se vrši posredna i neposredna diskriminacija. Neopravdano se pravi razlika i stvara nejednak pravni položaj za zajednično činjenično-pravnu osnovu zaposlenih. Dažbine su stavljene u prvi i drugi isplatni red, a radnici u prvi i treći isplatni red“, naveo je između ostalog u inicijativi Ustavnom sudu ispred bivših radnika i Udruženja manjinskih akcionara Radoje Dakića njegov predsjednik Milan Vukčević.

On je napomenuo da je država osnivač i većinski vlasnik bivše fabrike mašina. Vukčević je kazao da su od crnogorskog ombudsmana Šućka Bakovića tražili 25. aprila ove godine da on pokrene tu inicijativu, a kako nije reagovao, u međuvremenu bivši radnici su to bili prinuđeni da urade.

„Period neizvršenja pravosnažne presude ne može se ograničiti samo na faze parničnog i izvršnog postupka već treba obuhvatiti i kanij, posebno složen, stečjni potupak koji je započet 22. novembra 2016, a otvoren 19. decembra 2016. Godine. Postupci izvršenja započeti su 2007. Kada je 89 radnik primilo 63 odsto svojih zarada pa se moramo osjećati diskriminisanim zbog odnosa sopsvene države prema nama“, dodao je dalje Vukčević u inicijativi.

On je napomenuo da član 123. važećeg Zakona o radu propisuje da novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada ne zastarjevaju te da se to pravo pokušava ograničiti Predlogom novog zakona o radu.

Obilježiće Dan fabrike 3. oktobra

Vukčević je naveo da će 3. oktobra obilježiti Dan fabrike „Radoje Dakić“ koja je počela da se izgrađuje istog dana 1946. godine i da su već tražili od Blaža Šaranovića, direktora Direkcije za imovinu da im se tim povodom obezbijedi sala u staroj zgradi Vladi Crne Gore.

„Pozivamo sve povjerioce i pravne nasljednike preminulih kolega (više od 500 od ukupno 1800 povjerilaca) da se okupe tog dana. Ukoliko nam ne dozvole pristup staroj zgradi Vlade okupićemo se u sjedištu naše fabrike“, naveo je Vukčević.

Bonus video: