Abazović: Plantaže se vraćaju na stazu giganta, revidiraćemo određene dugove

"Tokom 2020. godine i 2021. gubici su bili preko 20 miliona, a sada su svedeni na par miliona", rekao je premijer

31562 pregleda 34 komentar(a)
Abazović i Joković prilikom posjete Plantažama 13. jul, Foto: Luka Zeković
Abazović i Joković prilikom posjete Plantažama 13. jul, Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović kazao je prilikom posjete Plantažama 13. jul da je negativna aura koja je postojala oko ovog državnog preduzeća pri kraju.

"Nakon brojnih godina problema i brojnih dugovanja, Plantaže se malo po malo dolaze izokreću situaciju i vraćaju se na staze gdje država želi da ih vidi, a to je kao giganta i velikog proizvođača", naveo je Abazović.

On je najavio da će Vlada izaći u susret Plantažama kroz revidiranje određenih dugovanja i najavio da će država napraviti konverziju zemljišta sa Plantažama, koje će potom koristiti za neke druge ekonomske aktivnosti, ne precizirajući koje.

"Tokom 2020. godine i 2021. gubici su bili preko 20 miliona, a sada su svedeni na par miliona. EBIT (dobit prije kamata i poreza) poslovanje je sada pozitivno", rekao je Abazović.

On je kazao da nedomaćinski odnos prema Plantažama, koji je bio prisutan prethodnih godina, nije aktuelan više.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je kazao da će Plantaže kroz dva postupka koja su u toku prepoloviti svoj dug.

On je kazao da se prvi postupak tiče prodaje zemljište "jednoj kompaniji", a drugi kompenzacija poreskog duga prema državi ustupanjem zemljišta.

Predsjednik odbora direktora Plantaža Nebojša Vuksanović je kazao da su se prilikom dolaska na funkciju suočili sa brojnim finansijskim problemima, ali da ovu godine očekuju oporavak i pozitivni finansijski rezultat.

"Nasljeđe i problemi koji su nam ostavljeni ne mogu se riješiti preko noći", naveo je on.

On je kazao da je trenutni dug kompanije iznosi oko 44 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi na kreditore, oko 23 miliona, a 11 miliona se duguje državi, dok se sedam miliona odnosi na dug prema dobavljačima.

Vuksanović u ovom trenutku nije želio da precizira kojoj kompaniji će biti prodato zemljište i koja količina, jer postoji samo interesovanje jedne firme.

Bonus video: