Spor oko ograda na Miločeru vraćen na ponovni postupak

Iz "Adriatic Propertiesa" su "Vijestima" naveli da im ovo rješenje nije dostavljeno i da ga ne mogu komentarisati

11901 pregleda 3 komentar(a)
Mještani Pržna, Miločera i Svetog Stefana polomili su ogradu oko Kraljičine plaže krajem marta 2021. godine, Foto: Vuk Lajović
Mještani Pržna, Miločera i Svetog Stefana polomili su ogradu oko Kraljičine plaže krajem marta 2021. godine, Foto: Vuk Lajović

Vijeće Privrednog suda je 9. januara usvojilo prigovor države i "Budvanske rivijere" i na ponovni postupak i odlučivanje vratio predmet o određivanju privremene mjere kojim je ranije zabranjeno državi da ometa "Adriatic Properties" u dosadašnjem režimu korišćenja zakupljenih nepokretnosti na Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičinoj plaži.

Iz "Adriatic Propertiesa" su "Vijestima" naveli da im ovo rješenje Privrednog suda nije dostavljeno i da ga ne mogu komentarisati.

Privredni sud je 7. marta 2022. godine donio privremenu mjeru kojom se državi i "Budvanskoj rivijeri" zabranjuje preduzimanje radnji koje mogu nanijeti štetu zakupcu "Adriatic Propertiesu" a koje se odnose na mijenjanje dosadašnjeg režima upotrebe nepokretnosti. Mjerom se zabranjivalo uklanjanje postavljenih ograda koja je služila kao zaštita privatnosti i eskluzivnosti za goste, kao i "podsticanje trećih lica da preduzimaju radnje nasilja i vandalizma na imovinom" koja je u posjedu zakupca. Zabranjeno je bilo i vršenje promjena na imovini koja je predmet ugovora o zakupu.

Sada osporenim rješenjem bilo je predviđeno i da ta privremena mjera zabrene traje do pravosnažnog okončanja arbitražnog postupka kojeg je "Adriatic Properties" pokrenuo pred ugovorenom arbitražom u Londonu LCIA.

Predstavnici "Budvanske rivijere" i države su u prigovoru na privremenu mjeru naveli da šetalište uz plažu kroz ovaj kompleks, prilaz ostrvu Sveti Stefan i put do kompleksa, nisu bili dio zakupa, da oni predstavljaju javne površine i da zakupac nije imao pravo da na njih postavlja ograde. Naveli su i da sud u obrazloženju nije naveo pravne razloge zbog čega bi privremena mjera trajala do okončanja arbitražnog postupka.

"Adriatic Properties" je u odgovoru na prigovor naveo da je isti režim zakupa važio deset godina i da je nasilnim uklanjanjem ograda prekinut, da je "Budvanska rivijera" pravo na naplatu zakupa prenijela na novoosnovanu kompaniju "Sveti Stefan hoteli", ali ne i obavezu da omogući mirno uživanje nad zakupljenom imovinom.

Vjeće suda u obrazloženju rješenja kojim predmet vraća na ponovni postupak, navodi da sud u prvostepenom postupku nije naveo razloge o tome na koji je način utvrdio zakupac pokrenuo arbitražni postupak. Vijeće navodi da je prvostepeni sud trebalo da na nesumnjiv način utvrdi da li je pokrenut arbitražni postupak, šta je predmet tužbenog zahtjeva postavljenog u arbitražnom postupku, i da bi tek u tom slučaju mogao da cijeni da li se postavljenim tužbenim zahtjevom opravdava određivanje privremene mjere.

Zbog incidenta iz marta 2021. godine kada je grupa građana u kojoj je bio i tadašnji gradonačelnik Budve Marko Carević srušila dio ograde i kapije koju je postavio "Adriatic Properties" na ulazu u Miločerski park, Sveti Stefan i vila Miločer od tada ne rade, a zakupac je pokrenuo arbitražu u Londonu i spor pred Privrednim sudom oko privremene mjere.

Bonus video: