INTERVJU Kamaraši: Politička nestabilnost može otjerati investitore

Izazove možemo prevazići samo ako radimo zajedno na konstruktivan način. Geopolitička situacija otvara prozor mogućnosti Crnoj Gori da ubrza napredak ka članstvu u EU, kazao je predsjednik Savjeta stranih investitora

26046 pregleda 13 komentar(a)
Zabrinjava nisko povjerenje u vladavinu prava: Kamaraši, Foto: CKB
Zabrinjava nisko povjerenje u vladavinu prava: Kamaraši, Foto: CKB

Politička nestabilnost negativno utiče na ekonomski i društveni ambijent. Investitori traže politički stabilno okruženje i predvidive uslove poslovanja. Očekujemo nastavak započetih reformi, a sve u najboljem interesu ekonomskog rasta i razvoja Crne Gore, a u krajnjem i svih građana i privrede, kazao je predsjednik Savjeta stranih investitora Tamaš Kamaraši u intervjuu za “Vijesti” na pitanje kako ocjenjuje aktuelnu poslovnu klimu u Crnoj Gori, imajući u vidu političku nestabilnost i da li je ona demotivišuća za strane investitore.

”Mi smo krajem marta objavili posljednje izdanje Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori za 2021. godinu, čiji rezultati su pokazali da je sveukupni indeks lakoće poslovanja za prethodnu godinu zabilježio najveći rang od kada se vrši mjerenje. Sa druge strane, ono što je takođe karakteristično jeste da su dvije oblasti zabilježile rekordno niske ocjene, i to vladavina prava i borba protiv sive ekonomije.

Izazove možemo prevazići samo ako radimo zajedno na konstruktivan način i ako dogovorimo ekonomsku strategiju na nivou države koju podržavaju svi relevantni akteri. Sprovođenje ekonomskih i regulatornih reformi samo je prvi korak u tom pravcu, a geopolitička situacija otvara prozor mogućnosti Crnoj Gori da ubrza napredak ka članstvu u EU.

Drugi korak, koji je podjednako važan za zajednicu stranih investitora, jeste jačanje relevantnih institucija da pravilno sprovode propise i nadgledaju pravni okvir i da obezbijede predvidivo i pouzdano okruženje za strane investicije.

Bliska i stalna komunikacija sa Vladom i javnom upravom ostaje važan zadatak Savjeta kako bi pomogao svojim članovima da razvijaju i unapređuju poslovanje u Crnoj Gori i da podrži cjelokupnu crnogorsku ekonomiju da se transformiše u modernu, raznoliku i konkurentnu destinaciju za strana ulaganja”.

Šta bi Vlada trebalo da uradi na unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u 2023. godini?

U cilju daljeg podsticanja ekonomskog rasta, Crna Gora mora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje sa fokusom na implementaciji strukturnih reformi. Buduće reforme se moraju fokusirati na unapređenje tržišnih uslova, uklanjanje biznis barijera, zadržavanje stranih investitora i privlačenje novih. U narednom periodu Vlada mora raditi na osmišljavanju novih politika privlačenja stranih investitora, posebno u kontekstu vođenja međunarodnih sporova sa renomiranim investitorima i većoj prezentaciji Crne Gore ka investicionim destinacijama, unapređenju efikasnosti javne uprave, digitalizaciji servisa i kreiranja predvidivog poreskog ambijenta.

Savjet stranih investitora se tokom svog djelovanja u prethodnih 13 godina pokazao kao strateški i pouzdan partner Vlade, EU, međunarodne zajednice i privrede. U tom pravcu još jednom ukazujem na važnost kontinuiranog dijaloga i interakcije sa poslovnim udruženjima, a posebno sa međunarodnom poslovnom zajednicom. Politički lideri imaju odgovornost da u što kraćem roku kroz dijalog doprinesu rješavanju političke krize koja nesporno utiče na usporavanje ključnih reformi iz ambicioznog plana pristupanja EU, kao i na sveukupni i međunarodni imidž Crne Gore.

U tom pravcu, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori podržava svaki konstruktivan politički dijalog koji će doprinijeti ispunjavanju obaveza i započetih reformi. Ostajemo partner Vladi i privrednim udruženjima u daljem radu na unapređenju konkurentnosti ekonomije i privlačenju stranih investitora.

Koje su ključne barijere u poslovanju koje je Vaše udruženje prepoznalo i koje su preporuke da se one otklone?

Za unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori je posebno važno da vodimo aktivni dijalog sa Vladom u pravcu razumijevanja potreba privrede, posebno u kontekstu promjena politika. Kompanije svoja poslovanja planiraju dugoročno, tako da svaka izmjena politike mora biti pravovremena u cilju poštovanja principa predvidivosti i dobre prakse javno-privatnog dijaloga.

U skladu sa nalazima Bijele knjige, “Vladavina prava” prepoznata je kao najizazovniji preduslov za razvoj poslovanja. Nažalost, i rezultati istraživanja za 2022. godinu posebno zabrinjavaju za oblast vladavine prava koja opet bilježi pad od 0,4 poena u poređenju sa 2021. godinom i na skali od 1 do 10 iznosi samo 4,9, što je skoro na nivou od prije 2011. godine (4,8) kada je i bila najniža od kada se mjeri.

”Predvidivo poslovno okruženje”, koje podrazumijeva transparentnost rada državnih organa, takođe je od presudnog značaja.

Dalju pažnju treba posvetiti sprovođenju reformskih procesa u sektorima analiziranim Bijelom knjigom, koji su naši članovi ocijenili niskim ocjenama (tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje/doprinosi, korporativno upravljanje, vladavina prava) kako bi se unaprijedio poslovni ambijent, privukle strane investicije i stvorili uslovi za poboljšanje ekonomskog standarda svih građana Crne Gore.

Da li građani od članica Vašeg udruženja u 2023. godini mogu da očekuju neke benefite i koje?

Kroz realizaciju najavljenih investicija u narednom periodu, kroz transfer znanja, tehnologija, i kapitala, kompanije članice Savjeta će doprinijeti daljem razvoju ljudskih resursa, otvaranju novih radnih mjesta i zapošljavanju, što će u krajnjem pozitivno uticati na povećanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Krajem prvog kvartala 2023. godine objavićemo Bijelu knjigu, našu redovnu godišnju publikaciju i informisati javnost i sve zainteresovane strane o poslovnom okruženju i preprekama za poslovanje sa kojima se suočavaju postojeći strani investitori u Crnoj Gori i, što je još važnije, dati preporuke za uklanjanje identifikovanih barijera, koje imaju za cilj povećanje atraktivnosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Sivo tržište i dalje zabrinjava

Da li je stepen sive ekonomije u državi i dalje visok i šta bi trebalo preduzeti po tom pitanju?

Kao ozbiljnu zabrinutost za ekonomsku stabilnost zemlje, naši članovi prepoznaju “disciplinu” odnosno, nedostatak sistematske i stroge naplate poreza. Mišljenja smo da “disciplina” direktno utiče na konkurentnost kompanija na tržištu i nepoštene uslove za rad.

S tim u vezi, siva ekonomija predstavlja jednu od najvećih barijera na koju ukazuju naši članovi. Ono što je posebno karakteristično, u posljednjem izadnju “Bijele knjige” za 2022. godinu, nakon izuzetno niske ocjene za vladavinu prava, najviše zabrinjava ocjena za sivo tržište, koja je na skali od 1 do 10 iznosila 4,8 i predstavlja ubjedljivo najnižu ocjenu u posljednjih 10 godina. Navedeni rezultati ukazuju da su u prethodnom periodu u putpunosti izostale aktivnosti koje su imale za cilj suzbijanje sive ekonomije.

Bonus video: