Pripravnici biraju državni sektor

Privatni poslodavci oglasili 12.121 radnih mjesta, ali dobili tek 1.577 visokoškolaca

11576 pregleda 4 komentar(a)
U privatnom sektoru radiće 57 odsto pripravnika (ilustracija), Foto: Boris Pejović
U privatnom sektoru radiće 57 odsto pripravnika (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Priliku da se stručno osposobljava od 15. januara dobiće 2.743 visokoškolaca, od čega će njih 1.577 pripravnički staž obavljati u privatnom sektoru, a 1.166 u javnom. Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da su studenti neznatno više birali privatni sektor od javnog i pored toga što su privatni poslodavci oglasili skoro tri puta više slobodnih pozicija.

Jedan od privatnih poslodavaca požalio se “Vijestima” da usred energetske tranzicije njegova kompanija koja se bavi projektovanjem i puštanjem u rad obnovljivih izvora energije nije dobila nijednog pripravnika, jer mladi inženjeri nisu bili zainteresovani tamo da rade. Umjesto toga, čak 17 studenata je konkurisalo za sedam pozicija u Nacionalnom dispečerskom centru, koji je organizacioni dio Crnogorskog elektroprenosnog sistema, većinski u vlasništvu države.

Privatnici su oglasili 12.121 slobodnih mjesta, a javni sektor 4.454, a odnos uparenih broja korisnika je 57 naspram 43 odsto u korist privatnog sektora. Tako je u privatnom sektoru ostalo preko 10 hiljada slobodnih radnih mjesta, mada se za učešće u programu prijavilo manje od 3.000 osoba.

Inače, statistika pokazuje da je drastično poraslo interesovanje poslodavaca za program stručnog osposobljavanja, jer je u odnosu na godinu ranije oglašeno četiri hiljada radnih mjesta više, što je rast od preko 30 odsto, dok je potražnja za mladom snagom čak tri puta veća nego 2012. godine, kada je program startovao.

Poslodavci su najviše tražili kvalifikacije iz oblasti ekonomije i prava gdje je oglašeno zbirno preko 2.000 radnih pozicija, a nakon njih najviše dostupnih pozicija bilo je u računovodstvu, finansijama i bankarstvu, elektronici, telekomunikaciji i računarima, turizmu, engleskom jeziku i računarima... Najmanje traženih zanimanja je u biohemiji, dramskim umjetnostima, rudarstvu, metalurgiji...

Izmjenama Zakona o stručnom osposobljavanju koji je Skupština donijela u avgustu prošle godine, uvećana je mjesečna novčana naknada korisnicima programa, pa umjesto dotadašnje naknade u neto iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, korisnik za vrijeme stručnog osposobljavanja ima pravo na naknadu od 450 eura.

Stručno osposobljavanje traje devet mjeseci, a nakon 11 godina sprovođenja programa 48 hiljada osoba je dobilo priliku da obavi pripravnički.

Bonus video: