"Bemax" će morati da ponovi radove vrijedne 7,7 miliona eura: kanali u Nikšićkom polju novi, a već se urušavaju

Kanali, koji su sanirani prošle i pretprošle godine, već sada su zreli za novu sanaciju jer se na pojedinim mjestima urušavaju, oštećene su betonske obloge, a primjetno je i pomjeranje nasipa

64679 pregleda 55 komentar(a)
Kanal Moštanice, Foto: Svetlana Mandić
Kanal Moštanice, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) moraće ponovo da rekonstruiše kanale Opačica i Moštanica u Nikšićkom polju, jer su počeli da se urušavaju, iako su sanirani prošle i pretprošle godine.

EPCG u okviru faze II projekta “Rekonstrukcija i modernizacija hidroelektrane (HE) Perućica” izvodi radove na rehabilitaciji kanala Opačica i Moštanica. Riječ je o kanalima koji su izgrađeni 1961. godine. Radove izvodi “Bemax”, a njihova vrijednost je preko 7,7 miliona eura.

Kanali, koji su sanirani prošle i pretprošle godine, već sada su zreli za novu sanaciju jer se na pojedinim mjestima urušavaju, oštećene su betonske obloge, a primjetno je i pomjeranje nasipa.

”Nakon obilnih padavina, koje prouzrokuju nagle dotoke površinske i podzemne vode i formiranja akumulacije Vrtac, uočena su mjestimična oštećenja betonske obloge, a na dionici kod saobraćajnog mosta, došlo je do klizanja terena na manjem potezu i pomjeranja nasipa od gline, a samim tim i loma betonske obloge nasipa”, odgovorili su “Vijestima” iz EPCG.

Predviđeno je da radovi na rekonstrukciji kanala Opačica, u dužini od 4.250 metara, koji dovodi vodu od akumulacije Slano, i Moštanica u dužini od 2.550 metara, koji vodu iz akumulacije Krupac vodi do sistema kanala, tunela i cjevovoda i turbina HE Perućica, traju tri godine (2021, 2022. i 2023), tako da je ugovor još na snazi.

Kanal Opačica
Kanal Opačicafoto: Privatna arhiva

”Izvođač je u ugovornoj obavezi da otkloni sve nedostatke na radovima, dok će se za stabilizaciju terena pojedinih dionica i dodatno dreniranje izraditi dopuna projekta po kojoj će se izvesti radovi u predstojećoj građevinskoj sezoni”, saopštili su iz Elektroprivrede.

Kada su počeli radovi, reagovale su nevladine organizacije (NVO) Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Organizacije Kod, Župa u srcu, Društvo mladih ekologa Nikšić i Crnogorsko društvo ekologa, ističući da su “iznenađeni i šokirani obimom radova u dijelu polja Vrtac, Nikšićko polje, gdje se vrši iskopavanje zemlje, deponovanje i zasipanje livada, nasipanje puteva i fragmentacija staništa”. Tada su iz EPCG-a saopštili da su u postupku izrade projektne dokumentacije sproveli i postupak procjene uticaja na životnu sredinu, da su kanali izgrađeni 1961. godine i da od tada nije vršena nikakva rekonstrukcija, ni sanacija većeg obima.

”Trenutna sanacija se vrši u cilju obezbjeđenja sigurnog i bezbjednog rada HE Perućica, smanjenja gubitaka vode iz kanala i poboljšanja stanja nasipa kanala. Predmetni kanali se nalaze u retenziji Vrtac, koja se više puta godišnje puni i prazni vodom rijeke Zete kao i od preliva akumulacija Krupac i Slano, i koja je plavno područje. Cio prostor retenzije Vrtac je u vlasništvu EPCG, pa samim tim i prostor na kom se izvode radovi, još od 50-ih godina, kad je i formiran cio hidroenergetski sistem”, saopštili su tada iz EPCG-a.

Bonus video: