Vuksanović: Politička kriza uzrokuje nepovjerenje investitora

Članice već konstatuju da će nepredvidiva politička situacija imati dugoročno negativne posljedice kroz smanjenje stranih investicija, kazala je predsjednica Američke privredne komore

25260 pregleda 6 komentar(a)
Predvidiv poslovni ambijent i jednaki uslovi za sve su osnov za privlačenje investitora: Svetlana Vuksanović, Foto: Luka Zekovic
Predvidiv poslovni ambijent i jednaki uslovi za sve su osnov za privlačenje investitora: Svetlana Vuksanović, Foto: Luka Zekovic

Predvidiv i transparentan poslovni ambijent, zasnovan na vladavini prava i poštovanju zakonskih okvira i procedura je standard razvijenih ekonomija čija primjena je uslov za privlačenje investicija iz tih zemalja. Samo takav ambijent je garancija privlačenja i zadržavanja renomiranih američkih i drugih stranih investitora, kazala je u razgovoru za “Vijesti” predsjednica Američke privredne komore (AmCham) Svetlana Vuksanović.

Na pitanje kako ocjenjuje aktuelnu poslovnu klimu u Crnoj Gori imajući u vidu političku nestabilnost, Vuksanovićeva je kazala da pravna i politička nesigurnost nesporno djeluje demotivišuće na investitora.

”Naš zadatak kao društva, koje teži prosperitetnim ekonomijama, jeste da se obezbijedi adekvatno okruženje i konstruktivni dijalog. Politička neizvjesnost direktno utiče i na nedostatak inicijativa za nove projekte, jer raste nepovjerenje kod investitora usljed neadekvatnog planiranja, finansiranja, kao i čestih izmjena personalnih rješenja na pozicijama koje su važne u procesu donošenja odluka. AmCham, kao renomirana poslovna zajednica sa vodećim glasom, prepoznaje ovaj problem, i možemo reći da članice već konstatuju da će nepredvidiva politička situacija imati dugoročno negativne posljedice kroz smanjenje stranih investicija, što će biti adresirano kroz sljedeći Izvještaj o poslovnom ambijentu koji ćemo uskoro objaviti”, kazala je Vuksanovićeva.

Ona navodi da donosioci odluka moraju održavati blagovremen, konstruktivan i transparentan dijalog sa privatnim sektorom, kako bi došlo do realizacije investicija od nacionalnog interesa.

”Zato je nova platforma Američke privredne komore ‘Rule of Dialogue’ (vladavina dijaloga), koja je lansirana u godini na izmaku, dobra osnova za saradnju, jer ima za cilj upravo da se biznis zajednica uključi u donošenje odluka kroz kontinuiran i pravovremen dijalog i prirodan je nastavak aktivnosti na tu temu koje AmCham izvršna kancelarija implementira već godinama. Kroz platformu sarađujemo sa sedam ministarstava u Vladi i drugim organima uprave, jer smatramo da samo bolja saradnja između državnih organa i privrede može stvarati predvidiv poslovni ambijent koji afirmiše jednake uslove za sve aktere na tržištu, a koji su neophodni za uspješnu realizaciju postojećih, ali i privlačenje novih investicija o kojima smo govorili prethodno. AmCham želi da programom “Rule of Dialogue” pomogne u uspostavljanju koordinisane saradnje između biznis zajednice i donosilaca odluka koja će učiniti da se kompleksni problemi riješe na strukturiran način i uspostave standardi za rješavanje budućih. U svakodnevnoj komunikaciji dobijamo veliki broj informacija o izazovima sa kojima se biznis sektor susreće, te kontinuirano predlažemo na koji način oni mogu da se prevaziđu. Naglašavam, ključni preduslov je saradnja i kontinirani dijalog, kako bi se stvorio sistem politika i mjera koje oslikavaju predvidivu i transparentnu politiku, privlačnu za investitore”, navela je predsjednica AmCham.

Američka privredna komora sada okuplja 89 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori, koje, kako je navela Vuksanovićeva, svojom posvećenošću društveno odgovornom poslovanju mijenjaju poslovni, ali i socijalni, obrazovni i kulturni ambijent u zemlji.

Barijere su siva ekonomija, nizak nivo ulaganja u IT, nerazvijeno tržište rada...

Ona je kazala da se ključne barijere u poslovanju postale manje-više hronične a odnose se najvećim dijelom na suzbijanje sive ekonomije, nelojalnu konkurenciju, nedovoljan nivo ulaganja u IT sektor, gdje postoji ogroman potencijal, te nedovoljno usmjeravanje mladih na vještine koje su tražene na tržištu rada.

”Smatramo da je nelojalna konkurencija, proizvedena neformalnom ekonomijom, ozbiljna prepreka koja negativno utiče na poslovno okruženje u Crnoj Gori, a što je uzrokovano nejednakom primjenom zakona, neadekvatnim zakonodavnim okvirom, nedovoljnim inspekcijskim kadrom i slabom koordinacijom između relevantnih državnih institucija. Takođe, nivo ulaganja u IT sektor je nedovoljan za podsticanje i razvoj konkurentnosti, čak je i među najmanjima u regionu, a daleko je ispod prosjeka Evropske unije. Potrebno je da Vlada prepozna potencijal ove privredne grane, te usvoji adekvatne finansijske mjere podrške IT sektoru, kako bi postao katalizator razvoja inovativne privrede, te osnažio i tradicionalne privredne grane. Uz to, moramo sprovesti korjenite reforme sistema obrazovanja, kroz modernizovanje obrazovnih programa i načina učenja u obrazovnim institucijama, kako bi se premostila neusklađenost između tražnje i ponude radne snage na tržištu rada”, navela je Vuksanovićeva.

Povećati kapacitet i efikasnost rada inspekcijskih službi

Vuksanovićeva je navela da je nažalost, udio sive ekonomije je i dalje na veoma visokom nivou, značajno višem u odnosu na evropske zemlje i da je potrebno da državni aparat prepozna borbu protiv sive ekonomije kao svoj prioritet, u cilju stabilizacije javnih finansija.

”AmCham godinama ukazuje da je potrebno revidirati rješenja propisa kojima se uređuje inspekcijski nadzor, kako bi se omogućilo sprovođenje kontrole i sankcionisanje onih subjekata koji nisu registrovani, a obavljaju privrednu djelatnost. Privrednici koji regularno posluju i redovno ispunjavaju svoje obaveze prema državi su u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji posluju u sivoj zoni. Posebno treba imati u vidu upotrebu roba koje nisu prošle adekvatne provjere, jer svako prometovanje neregistrovane robe ili pružanje neregistrovanih usluga nosi rizik po javno zdravlje, a naročitu pažnju treba posvetiti sve učestalijoj prodaji preko društvenih mreža, odnosno interneta, gdje robu i usluge nude neregistrovani trgovci. Takvom kupovinom građani ne samo da učestvuju u sivoj ekonomiji, već se i odriču svojih potrošačkih prava; kazala je Vuksanovićeva.

Ona je navela da AmCham kontinuirano ukazuje da je neophodno povećati kapacitet i efikasnost rada inspekcijskih službi, kao osnovne karike između politika koje Vlada donosi i onih koji te politike treba da primjenjuju.

”Postoji ozbiljan institucionalni problem u vidu nedostatka inspekcijskog kadra, koji treba pod hitno rješavati, budući da država mora pojačati kontrolu svih mogućih štetnih ponašanja, a potom se dobar rad na terenu mora ispratiti adekvatnim i kaznama od strane pravosudnih organa”, kazala je predsjednica AmChama.

Bonus video: