Uvećani prihodi od šuma idu opštinama, a državi trošak

Najavljena promjena načina davanja šuma u koncesiju

5428 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Damira Kalač
Ilustracija, Foto: Damira Kalač

Od korišćenja po svim vidovima državnih šuma ove godine planirani su prihodi od 12,29 miliona eura, dok će za realizaciju Programa gazdovanja šumama iz budžeta biti izdvojeno 5,99 miliona, pa je planirani profit veći od šest miliona, što je značajno više nego ranijih godina.

Ovo se navodi u Programu gazdovanja, kojeg je pripremila Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, a koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Međutim, u dokumentu se naglašava da 70 odsto od naknada za korišćenje šuma, shodno Zakonu o finansiranju lokalnih uprava, pripada opštinama na čijoj teritoriji se šume koriste, pa se zapravo u državni budžet vraća manje novca nego što se od njega uzima za ove namjene.

Dodaje se da opštine nemaju zakonsku obavezu da novac koji dobiju po tom osnovu vrate kako bi finansirali neku aktivnost na gazdovanju šumama.

”Iz navedenog proizilazi zaključak da je finansiranje sektora šumarstva neodrživo iz razloga što su primici budžeta države manji od rashoda sa jedne strane, dok sa druge strane nedostaju mjere koje se moraju preduzeti da bi mogli izvesti zaključak da se održivo gazduje šumama”, piše u dokumentu uprave, koja je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministar Vladimir Joković je na sjednici Vlade kazao da se ove godine očekuje duplo veći prihod od korišćenja šuma nego što je to bio slučaj 2021. godine.

On je ukazao da je Crna Gora jedina država u regionu koja prodaje drvo u dubećem stanju, dok ostale države imaju nacionalno preduzeće koje se bavi eksploatacijom drveta.

”Taj proces u Crnoj Gori je pokrenut, obezbijeđen je određen novac u budžetu i polako i oprezno će se u to ulaziti”, rekao je ministar i najavio da bi prihodi onda mogli biti veći i do pet puta.

Premijer Dritan Abazović je kazao da su od koncesija šuma prošlih godina prihodi bili oko šest miliona eura, a da su troškovi iznosili 5,5 miliona eura.

”Postavljalo se pitanje da ako ništa ne možemo da zaradimo, da je bolje onda da ne postoji institucija Uprave i da se šume ne iskorišćavaju. Sada je situacija drastično promijenjena i njihovi prihodi su duplirani, što govori da prostora za ostvarivanje dobiti postoje u svim institucijama, ako hoće da se gazduje na domaćinski način...”, rekao je premijer.

On je kazao da je cilj Vlade da se pokrenu pogoni gdje će se raditi finalni proizvodi.

”Bez toga mi ćemo samo da gubimo prirodna bogatstva”.

Planom za ovu godinu ukupna drvna zapremina koja može biti predmet korišćenja šuma iznosi 675.994 metra kubnaa, od čega se 60 odsto odnosi na državne šume, a ostatak na privatne.

Šumari u prosjeku imaju 53 godine

Kako je navedeno u Programu, sistematizacijom radnih mjesta u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima je ukupno predviđeno 440 radnih mjesta, a u dokumentu je ukazano da je starosna struktura zaposlenih 53 godine u prosjeku i da je veoma nepovoljna.

Kadrovskim planom planirano je zapošljavanje 48 izvršilaca, za koje su oglasi u toku, a ove godine se očekuje da će se 85 osoba angažovati po ugovoru o djelu.

Za bruto zarade zaposlenih planirano je da se izdvoji 3,62 miliona za stalno zaposlene i dodatnih 250 hiljada za privremeno zaposlene. Izdvajanja za plate predstavljaju 60 odsto od ukupnih troškova ove uprave.

Bonus video: