Radnici transporta bivših Rudnika boksita traže beneficirani radni staž

Direktor firme “Manda”, Andrija Mandić, kazao je za „Vijesti“ da su ispoštovali sve što piše u ugovorima o radu koje su ti radnici potpisali sa tim preduzećem

7811 pregleda 5 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: Svetlana Mandić
Sa današnjeg protesta, Foto: Svetlana Mandić

Grupa radnika Sektora transporta bivših Rudnika boksita okupila se na kopu Đurakov do u Župi nikšićkoj, u znak protesta jer im, kako tvrde, firma „Manda“ koja je podizvođač u Sektoru transporta i kod koje su zaposleni sedam godina, ne uplaćuje beneficirani radni staž. Prema riječima Veljka Čanovića, u pitanju je dvadesetak vozača, a njih nekoliko je pred penzionisanjem.

Na Đurakovom dolu okupilo se nekoliko vozača kamiona, a Čanović tvrdi da podršku imaju i ostalih kolega koje su odlučile da u znak solidarnosti danas ne odvoze rudu do transporta na Gračanici.

"Stalno su nam obećavali da će nam uplatiti beneficirani staž, na koji imamo pravo, i koji su nam uplaćivali kako Boksiti, dok su bili državna firma, tako i Rusi i Daka Davidović. Kako nam se približava penzija oni to neće da uplate, jer kažu da nisu obavezni. Ako nam ne uplate beneficije mi ne možemo da se penzionišemo, a ovako bi mogli ako imamo 20 godina beneficiranog staža", kazao je Čanović.

Čanović
Čanovićfoto: Svetlana Mandić

Radnici, prema njegovim riječima, traže da poslodavac sa Fondom PIO, formira relevantnu komisiju koja će utvrditi da li imaju pravo na beneficije ili ne, jer, kako je kazao, prema zakonu vozači kamiona nosivosti preko 7,5 tona imaju pravo da na godinu dana dobiju dva mjeseca beneficiranog radnog staža.

Đurakov do
foto: Svetlana Mandić

“Sve je to pravilnikom određeno. Imali smo sa poslodavcem sastanke, obećavali su, ali ništa. Kad smo se obratili Inspekciji rada zbog naših prava, poslao nas je poslodavac tri mjeseca na odmor. Trebali smo početi da radimo 10. januara, ali umjesto poziva na posao tražili su od nas da se odreknemo beneficija i počeli su da dijele otkaze. Prije nekoliko dana otpustili su dvojicu kolega, Nenada Đilasa i Perišu Perišića”, rekao je Čanović i dodao da traže da se otpušteni radnici vrate na posao.

Nenad Đilas tvrdi da je otkaz dobio jer je tražio prava koja ga sleduju po zakonu – benefcirani radni staž i odmore.

Đilas
Đilasfoto: Svetlana Mandić

„Prije tri-četiri dana sam dobio otkaz, navodno zbog obima posla. Ulazim u jamu, tri kilometra pod zemljom i ne može da mi da makar adva mjeseca beneficija. Uplaćivane su mi beneficije od po šest mjeseci svih 16 godina, dok su bili drugi poslodavci, a sada ne može ni ta dva mjeseca“, kazao je Đilas. Tvrdi da su na sastancima sa predstavnicima firme “Manda” predlagali da im daju dva mjeseca na godinu i da im ta sredstva odbijaju od plata, ali da poslodavac to nije prihvatio. Radnici ističu da sa firmom „Manda“ imaju problem samo oko beneficiranog radnog staža, dok su zaradama i redovnošću isplata zadovoljni.

Mandić: Ugovor o radu u potpunosti ispoštovan

Direktor firme “Manda”, Andrija Mandić, kazao je za „Vijesti“ da su ispoštovali sve što piše u ugovorima o radu koje su ti radnici potpisali sa tim preduzećem. Istakao je da je firma “Manda” transportna firma i da se ne bavi rudarstvom, kao i da u Nikšiću imaju 25 radnika.

Đurakov do
foto: Svetlana Mandić

“Nijesmo u obavezi da plaćamo beneficirani radni staž, ali zato smo sve ono što stoji u ugovoru ispoštovali. Radnici su preko svog advokata pokrenuli postupak, naloženo je inspekciji rada da dođe u našu firmu, što je ona i uradila, i utvrđeno je da poštujemo ugovore koje smo potpisali sa tim radnicima”, kazao je Mandić.

Što se Đilasa i Perišića tiče, Mandić je rekao da su oni radili na Seocima i da im je nakon zatvaranja jame isplaćivao platu godinu, iako nijesu radili, ali da je morao sada da ih otpusti zbog smanjenog obima posla.

„U zakonskom roku smo ih obavijestili da prestaje potreba za njihovim angažovanjem, a dobiće i otpremninu koja ih sleduje“, kazao je Mandić.

Eksploatacija rude samo na Đurakovom dolu

Radnici su kazali da se od svih rudokopa bivših Boksita eksploatacija trenutno obavlja samo na površinskom kopu Đurakov do, kao i da su dvojica radnika, Nebojša Dendić i Boban Krulanović, već dvije godine bez posla, iako su pred penzionisanjem.

Dendić i Krulanović
Dendić i Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima Dendića i Krulanovića mijenjanje podizvođača, kao i zatvaranje jame Biočki stan u Seocima i kopa na Zagradu, dovelo je do toga da njih dvojica ostanu bez posla.

„Do penzije mi fali godina i nekoliko mjeseci, a bez posla sam već dvije godine. Da sam radio bio bih već penzionisan. Primili su mlađu radnu snagu, a nama nisu htjeli da izađu u susret. Sve su nam obećavali, ali ništa od toga”, kazao je Dendić.

Đurakov do
foto: Svetlana Mandić

Boban Krulanović je radni odnos u Boksitima zasnovao 1999. godine i to na kopu Đurakov do.

„Nakon što je 'Uniprom metali' kupila imovinu Boksita nastavio sam da radim na kopu u Štitovu gdje je proizvodnju organizovala privatna firma 'Rudkop'. Zatvorili su kop i ostao sam bez posla. Do penzije mi fale dvije godine, ali ne mogu da je ostvarim”, rekao je Krulanović.

Bonus video: