Budžet AZZK 750 hiljada, 70 odsto ide na plate

Trenutno zaposleno 28 osoba, a na zarade će otići 100 hiljada eura više nego lani

6763 pregleda 4 komentar(a)
Prihode od naknada nisu planirali: Agencija za zaštitu konkurencije, Foto: Luka Zekovic
Prihode od naknada nisu planirali: Agencija za zaštitu konkurencije, Foto: Luka Zekovic

Budžet Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) ove godine iznosiće 752.405 eura, a taj iznos biće obezbijeđen iz državne kase.

To je predviđeno ovogodišnjim finansijskim planom agencije, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Iznos je za 14,5 odsto veći u odnosu na godinu ranije, a opravdava se očekivanim povećanjem pojedinih izdataka.

Od ovog iznosa za bruto zarade i doprinose biće izdvojeno 532 hiljada eura, što je za čak 100 hiljada eura više nego lani i što predstavlja 70 odsto svih rashoda agencije.

Na kraju prošle godine AZZK je imala 28 zaposlenih. Iz te agencije su ukazali da je angažovan nedovoljan broj kadra koji je zadužen za obavljanje stručnih poslova agencije, te da je zbog evidentnog nedostaka broja izvršilaca u odnosu na potrebe rada u budućem periodu potrebno razmotriti mogućnosti za povećanjem broja izvršilaca.

Inače, pravilnikom o sistematizaciji utvrđena su radna mjesta za 45 izvršilaca, uključujući predsjednika i dva člana savjeta, direktora i njegovog zamjenika.

”AZZK nalazi da je predviđeni broj zaposlenih minimalan za obavljanje nadležnosti, te da će u narednom periodu biti potreban i dodatni broj izvršilaca. Ovo posebno ako se ima u vidu da je politika konkurencije ocijenjena kao razvojna politika, koja je jedan od četiri stuba funkcionisanja unutrašnjeg zajedničkog tržišta Evropske unije, te da je za pravilno i potpuno sprovođenje predmetne politike neophodan značajno veći broj obrazovanog i stručnog kadra nego što je to agencija imala na raspolaganju u prethodnom periodu. Popuna sistematizovanih radnih mjesta u narednom periodu vršiće se postepeno, polazeći od prioriteta, te dobijenih saglasnosti i budžetski opredijeljenih sredstava za ove namjene”, navodi se u dokumentu.

AZZK se osim iz državnog budžeta finansira i od naknada koje joj se plaćaju po osnovu donijetih rješenja za izdavanje odobrenja za sprovođenje koncentracija, pojedinačnih izuzeća sporazuma od zabrane, izdavanja mišljenja u vezi sa važećim propisima koji utiču ili mogu uticati na konkurenciju povreda zakona.

Novčane kazne za povrede konkurencije na tržištu spadaju u nadležnost sudova za prekršaje i novac ostvaren na ovaj način pripada budžetu Crne Gore.

Kako se navodi u dokumentu prihodi po ovom osnovu se ne mogu planirati, polazeći od činjenice da AZZK ne može ni približno znati koliko će biti podnesenih zahtjeva za izdavanje odobrenja za sprovođenje koncentracije, odnosno koliko će biti promjena vlasničke i upravljačke strukture na tržištu tokom godine.

”Prvenstveno iz tih razloga, novac budžeta Crne Gore predstavljaju glavni, i za sada jedini izvor finansiranja agencije, imajući u vidu nepredvidljivost i nesigurnost finansiranja iz sopstvenih izvora. Naravno, na kraju kalendarske godine cjelokupan iznos novca ostvaren po ovom osnovu prenosi se u državni budžet”, piše u dokumentu.

Po ovom osnovu AZZK je 2020. godine prihodovao 765 hiljada eura, 2021. godine 1,03 miliona, a lani, do decembra, 926 hiljada eura.

Predsjednik Savjeta AZZK je Dragan Damjanović, dok je direktor Nebojša Jovović.

Bonus video: