Na pozajmice od firmi porez 15 odsto

Time se izbjegavaju situacije da vlasnik preduzeća pozajmi firmin novac sebi, stalno produžuje rokove otplate, nikada ne plati porez, a firmu ostavi u dugovima, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević

13321 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na pozajmice od preduzeća plaćaće se porez od 15 odsto. Time se izbjegavaju situacije koje sada postoje da vlasnik preduzeća pozajmi firmin novac sebi, stalno produžuje rokove otplate, nikada ne plati porez, a firmu ostavi u dugovima, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević.

Grupa poslanika SNP-a je krajem prošle godine predložila ovu izmjenu zakona o dobiti pravnih lica, gdje se na sve pozajmice fizičkim licima zaračunava ovaj iznos poreza a ministarstvo je dužno da u roku od 90 dana donese podzakonske akte. Ministarstvo finansija je tada dalo pozitivno mišljenje za ovu izmjenu zakona.

Vukčević je kazao da cilj ove mjere nije samo da sada naplati iznos poreza na ove sporne pozajmice, već da se ovakva praksa prekine i da se poreski obveznici uvedu u regularne tokove, odnosno da ovaj novac prijave kao dobit, na nju plate porez i onda ga podignu za sebe.

On očekuje da će ova novina uticati na veću regularnost poslovanja pravnih lica i na bolju naplatu poreza na dobit.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je ovo bio jedan od načina na koji su oni koji imaju najviše izbjegavali plaćanje obaveza i imali siromašne firme sa poreskim dugovima.

Bonus video: