Cigarete da se ne prodaju onlajn i na pijacama

Vlada u skupštinsku proceduru predala predlog izmjena i dopuna Zakona o duvanu

6696 pregleda 4 komentar(a)
Cilj zaštititi maloljetnike: (ilustracija), Foto: Shutterstock
Cilj zaštititi maloljetnike: (ilustracija), Foto: Shutterstock

U skupštinsku proceduru stigao je Predlog izmjena Zakona o duvanu, kojim je predviđeno da se reklamiranje, kupovina i prodaja duvanskih proizvoda na internetu zabranjuje, a isto bi važilo i za prodaju van poslovnih prostorija, u prvom redu na pijacama.

Izmjenama koje je predložila Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, predviđena je i zabrana proizvodnje, obrada i promet duvana za oralnu upotrebu, a isto će važiti i za kupovinu duvanskih proizvoda koji se u trenutku naručivanja nalaze u maloprodajnom objektu van Crne Gore.

Aktuelnim zakonom zabranjeno je i stavljanje u promet rezanog ili na drugi način usitnjenog duvana (neobrađeni duvan).

Na javnoj raspravi povodom ovog predloga zakona izvršna direktorica “Philip Morris Montenegro” Svetlana Vuksanović ukazala je da bi uvođenjem zabrane onlajn prodaje i unutar Crne Gore izazvala neosnovana diskriminacija različitih kanala prodaje, kako prema trgovcima (domaćim operaterima onlajn prodavnica) tako i potrošačima, koji bi bili uskraćeni za mogućnost da legitimno (ako su punoljetni) kupuju duvanske proizvode unutar zemlje.

Iz Ministarstva finansija su odgovorili da je odredba predložena kako bi se smanjila dostupnost duvanskih proizvoda maloljetnicima, jer je putem onlajn prodaje teško utvrditi starost korisnika. Dodali su da je namjera da se, zbog ubrzanog dizajniranja novih duvanskih proizvoda, kompetentno reguliše promet na tržištu.

”Važno je naglasiti da su mladima, putem onlajn prodaje dostupni duvanski proizvodi koji ostvaruju vrlo negativne efekte po zdravlje, a za jedan broj njih i nemamo podatke o sadržaju, zbog čega je vrlo teško kreirati politike suzbijanja upotrebe. Takođe, ovom odredbom se onemogućava i ilegalna trgovina duvanskih proizvoda, uvođenjem zabrane kupovine duvanskih proizvoda koji se u trenutku naručivanja nalaze u maloprodajnim objektu van teritorije Crne Gore, kao i prodaja van poslovnih prostora, tj. na pijacama”, kazali su iz ministarstva.

Izmjenama zakona je predloženo da se izbriše postojeći član kojim je bilo propisano da se promet duvana i duvanskih proizvoda u slobodnim zonama i slobodnim skladištima vrši u skladu sa zakonima o slobodnoj zoni i spoijnoj trgovini. Umjesto toga ova oblast uređivača bi se ovim zakonom, što bi po procjeni Ministarstva finansija imalo pozitivne efekte na državni budžet.

Predlažu se i izmjene važećeg zakona u pogledu trajanja odobrenja za obavljanje djelatnosti obrade i izvoza duvanskih proizvoda, pa se licenca može izdati na pet godina umjesto sadašnjeg neograničenog roka.

”Navedeno je propisano kako bi se postigao isti tretman sa proizvođačima duvanskih proizvoda, uvoznicima duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda, kao i sa trgovcima na veliko duvanskih proizvoda, kojima je važećim zakonom ograničeno vrijeme trajanja odobrenja za obavljanje navedenih djelatnosti”, navodi se u obrazloženju.

U cilju pojednostavljenja procedure u pogledu skraćenja vremena i uštede novca za preduzetnike, njihov akt o registraciji bi izmjenama zakona pribavljao nadležni organ po službenoj dužnosti.

Bonus video: