U prethodnoj godini, tone zlata završile u rukama ovih ljudi!

Evo ko su oni!

46047 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zlatara Gold
Foto: Zlatara Gold

Rusko-ukrajinski sukob i snažna inflacija, bili su okidač u dosad neviđenu ekstazu za zlatom. Tražnja za zlatom nadmašila je rekordnu 2020.godinu kada je Kovid urušio dotadašnji spokoj i stavio cijeli svijet pred veliko iskušenje i veliki izazov.

Svi uspiješni entiteti, kako pravni, tako i fizički, procijenili su da je zlato najsigurniji imovinski oblik u koji treba alocirati štedne depozite i akumuliranu poslovnu dobit.

Međunarodna strategija zaštite kapitala osjetna je bila i u našem regionu. Trend ulaganja u investiciono zlato bez poreskih opterećenja, u naš region već je stigao. U Srbiju je stigao 2018.godine, kao odgovor na usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim. Nešto ranije, tj. 2013.godine zajedno sa pristupanjem Hrvatske Evropskoj Uniji, stigao je u Hrvatsku.

Prema podacima Svjetskog savjeta za zlato, samo u trećem kvartalu 2022. godine, u svijetu je kupljeno 1181 tona zlata, što predstavlja rast od 28% u odnosu na isti period prošle godine.

Svi ulagači imali su isti motiv za kupovinu zlata - zaštita novca od inflacije. Rast infalacije jako je izražen, usled čega je svakom čovjeku postalo jasno, koliko novac ubrzano gubi na svojoj vrijednosti.

Takođe, poznato je da se zlato hiljadama godina koristi kao instrument za zaštitu novca od inflacije.

Zlato kroz vrijeme, po pravilu snažnije raste od inflacije. Ima perioda kada zlato ne prati inflaciju, ali nakon toga, svojim naglim rastom sustigne istu .

Zlato ne prati inflaciju u periodima kada krovni regulatori svjetske monetarne politike, monetarnim mjerama pokušavaju da suzbiju inflaciju i dovedu istu na prihvatljiv nivo. Takvu situaciju imamo trenutno u svijetu. Inflacija ne pogoduje ni deviznoj štednji, jer ulagači ne vide interes da oroče štedne depozite u bankama. Kamatne stope su drastično manje u odnosu na zvaničnu stopu inflacije.

U periodu od 2000.godine do danas, prosječan godišnji rast vrijednosti zlata iznosio je 9%.

Ko kupuje investiciono zlato?

Investiciono zlato kupuju fizicka i pravna lica, koja žele zaštiti svoj kapital. To su lica koja žele eliminisati valutne rizike, ili ih svesti na minimum.

Zlato je visokootporna imovinska klasa, čija vrijednost posebno raste u periodima ekstremnih događaja. U periodu izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba vrijednost zlata rasla je 6% dnevno, da bi se nakon izvjesnog vremena stabilizovala.

U tom periodu, došlo je do ekspanzije tražnje za najvrijednijim plemenitim metalom koja je porasla nevjerovatnih 1000%.

Zlatara Gold, predstavlja prvu kompaniju u Republici Srbiji koja je postala regionalno prepoznatljiv brend za nabavku plemenitih metala. U Crnoj Gori, BiH i Makedoniji još uvijek postoji pdv na investiciono zlato. Ta činjenica, uticala je, da Zlatara Gold postane regionalni centar za nabavku plemenitih metala, prije svega investicionog zlata .

Prema procenama sagovornika iz Zlatare Gold, na tržištu Srbije u 2022.godini u rukama građana završilo je nešto više od tri tone zlata. Među ulagačima značajan je broj i građana iz Crne Gore i drugih susjednih zemalja.

Prema riječima naših sagovornika, najveće učešće u njihovim poslovnim prihodima imaju zlatne poluge oko 95 %, dok zlatnici učestvuju sa oko svega 5%.

Kao razlog za to, navode činjenicu, da su poluge razvijeniji ulagački proizvodi. Svaka poluga dolazi u hermetički zatvorenom fabričkom pakovanju, koje ima međunarodnu garanciju i utisnute na sebi zaštitne ornamente - naziv proizvođača, grb proizvođača i indentifikacionu oznaku koja je jedinstvena u svijetu.

Shodno niskim kamatnim stopama, geopolitičkim turbulencijama u svijetu, visokim vrijednostima nekretnina i drugim faktorima, očekivano je da će se trend snažnog ulaganja u zlato i dalje nastaviti.

U razvijenim evropskim državama, zlato predstavlja nezaobilazni konstituivni činilac u svim dobro optimizovanim imovinskim portfolijima. Nekada se udio zlata u portfolijima kretao od 5-20%, a u neizvesnim vremenima udio se kreće i do 70%.

U SVIJETU JE NAJCIJENJENIJE ŠVAJCARSKO ZLATO

Investiciono zlato predstavlja čisto zlato 999,9 koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima. Na svjetskom tržištu plemenitih metala dostupno je u dva službena oblika. U obliku zlatnih poluga i zlatnih dukata.

Najprestižniji svjetski proizvođači smješteni su u Švajcarkoj konfederaciji.

Švajcarska je zemlja, koja je u svijetu poznata po preciznosti i finansijskoj sigurnosti.

Najprestižniji proizvođači posluju u okviru njemačko-švajcarske poslovne grupacije HERAEUS. U okviru Heraeus grupacije posluju švajcarski brend Argor Heraeus i austrijski Munze Ostericha.

Osim navedenih proizvođača, na svjetskom tržištu plemenitih metala značajno se pozicionirala i švajcarska kovnica Valcambi.

Proizvodi iz nevedenih kovnica uživaju najveće poverenje ulagača na svjetskom tržištu plemenitih metala.

ZAŠTO JE ZLATO SUPERIORNA IMOVINSKA KATEGORIJA?

Kada se u svijetu desi neki poremećaj, istovremeno sa njim nastupaju panika, strah i neizvesnost. U takvim situacijama, većina ekonomskih zakononitosti biva narušena. Građani u takvim situacija imovinu alociraju u najsigurnije imovinske oblike. Hiljadama godina unazad, zlato je najsigurnija imovinska kategorija.

Zlato je nezavisno od ekonomskog finansijskog sistema. Na društveno ekonomske poremećaje reaguje naglim uvećanjem svoje vrijednosti. U suštini to znaci, ukoliko imamo novac koji se nalazi u zlatu i isti nam zatreba u periodu krize, taj novac će nam najviše vredeti.

Tj. u kriznoj situaciji, zlato će biti naš solidaran partner koji će nam pomoći da uspješno prevaziđemo takvu situaciju.

Jedna od PREMIUM osobina zlata, jeste njegova likvidnost. Zlato se svuda u svijetu unovčava odmah, tj. bez čekanja i vremenskog odlaganja.

Sve informacije o kupovini investicionog zlata možete dobiti:

OVDJE

Kao i preuzimanjem besplatne aplikacije:

OVDJE

Informacije možete dobiti i putem mail adrese:

zlataregold@gmail.com

kao i putem svih drugih informacionih kanala.

Spisak kupaca zlata možete vidjeti

OVDJE.