Abazović: Crna Gora treba da iskoristi razvojne šanse

"Ono što mislim da bi bilo najbolje rješenje jeste da stavimo u pogon aerodrom u Beranama ili Nikšiću. Ne odustajemo od planova da aktiviramo treći aerodrom u Crnoj Gori, bez obzira da li bi on bio za putnički ili kargo saobraćaj", rekao je Abazović

5451 pregleda 4 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović razgovarao je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu sa investitorima iz Kuvajta i Južne Koreje o investicijama u sektorima energetike i inovacija i ocijenio da Crna Gora treba da iskoristi te razvojne šanse.

"Kada je riječ o sastanku sa predsjednikom Južne Koreje, desete ekonomije u svijetu i sa brojnim kompanijama i direktorom 'Hjundaija', mislim da je želja Južne Koreje da bude prisutna u ovom dijelu Evrope, naročito u zemljama poput Crne Gore, zaista enormna i da mi to moramo iskoristiti", smatra Abazović.

On je u izjavi povodom aktivnosti na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kazao da moramo imati gotove projekte koje bi oni mogli da realizuju u određenom periodu.

"Razgovarali smo o energetici, ali i o inovacijama. To je ono što interesuje Južnu Koreju. Bilo je riječi o Aerodromima Crne Gore, pri čemu u ovom trenutku nemamo konačnu odluku oko toga, ali je važno da se nova tržišta pojavljuju", ocijenio je Abazović.

On je kazao da je, kada je riječ o velikoj kompaniji koja se bavi avijacijom, u fokusu treći aerodrom u Crnoj Gori.

"Ono što mislim da bi bilo najbolje rješenje jeste da stavimo u pogon aerodrom u Beranama ili Nikšiću. Ne odustajemo od onih planova da aktiviramo treći aerodrom u Crnoj Gori, bez obzira da li bi on bio za putnički ili kargo saobraćaj", rekao je Abazović.

On je ocijenio da je razvoj infrastrukture avio-saobraćaja u Crnoj Gori strateška krucijalna grana budućeg razvoja naše države i misli da su pretpostavke za otvaranje jednog takvog biznisa zaista dobre i da Crna Gora može takvu šansu iskoristiti.

Abazović smatra da je Daleki istok naša razvojna šansa jer smo mala zemlja, i sa malim brojem putnika koji bi došli iz velikih zemalja, kakve su zemlje na Dalekom istoku, to bi napravilo značajni pozitivni uticaj u Crnoj Gori.

"Razgovarali smo i sa jednom kompanijom koja se bavi marketingom, naročito marketingom u turizmu i predstavljanje Crne Gore i simpatije koje država ima, ne samo kod investitora i kompanija nego i politički koje mi osjećamo u Davosu, moramo da iskoristimo", poručio je Abazović.

On je ocijenio da bi bilo dobro da mi nekada vidimo sebe onako kako nas vide drugi.

"Drugi Crnu Goru vide kao zemlju koja je unikat. Oni ne vide neke naše interne probleme, niti ih oni previše interesuju, već nas vide kao zemlju koja je bezbjedna, u koju vole da dolaze i zemlju koja je neistražena", rekao je Abazović.

Samim tim, ako se to iskoristi kao komparativna prednost, Abazović misli da nećemo imati nikakav problem sa turističkom sezonom, niti ćemo imati problem da konačno krenemo u razvoj velikih infrastrukturnih projekata.

"Danas je možda i ključni sastanak koji će biti sa predsjednikom Azerbejdžana koji treba da se nadoveže na sastanak koji smo već imali sa premijerom Hrvatske o tome kako gasovod treba da prođe kroz Luku Bar i ode ka Evropskoj uniji (EU)", naveo je Abazović.

On smatra da je to razvoj Crne Gore i teme kojima treba da se bavimo, a ne da uvijek imamo neki negativan pogled na svoju zemlju.

"Crna Gora je na pravom putu, Crna Gora zna svoj pravac i treba samo da iskoristi svoje šanse. Ja sam siguran da ćemo te šanse i iskoristiti", poručio je Abazović.

Bonus video: